News

Românii, printre cei mai sceptici din lume în privința vaccinului anti Covid-19. Sondaj

22.10.2020 | 15:31
Romanii printre cei mai sceptici din lume in privinta vaccinului anti Covid19 Sondaj
ADVERTISEMENT

Vaccinul anti Covid-19 nu a apărut încă pe piață la nivel mondial, însă românii au deja o părere circumspectă despre acest tratament așteptat, conform datelor, de majoritatea planetei.

Conform unui studiu sociologic, doar 6 din 10 români s-ar vaccina împotriva virusului SARS CoV-2 dacă vaccinul ar fi disponibil la ora actuală.

ADVERTISEMENT

Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Ipsos în mai multe state din lume în perioada iunie-septembrie. Cifrele plasează România printre ultimele ţări în privinţa acceptării vaccinului.

Românii, sceptici în privința vaccinului anti Covid-19. Rezultatele concludente ale unui sondaj

Populația din România este destul de împărțită când vine vorba de o viitoare posibilă vaccinare împotriva noului coronavirus. Un studiu Ipsos arată că cetățenii români au păreri polarizate în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, existând atât un grup de persoane deschise către vaccinare (57%), precum și un grup care se opune vaccinării (43%).

ADVERTISEMENT

Studiul sociologic privind acceptarea vaccinului a fost realizat pe un eșantion de 20.000 de adulți din 28 de țări, potrivit unui comunicat Ipsos, citat de Digi24. Rezultatele arată că, la nivel global, 3 din 4 adulți (74%) s-ar vaccina împotriva COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, 97%.

După China, ţările care au înregistrat cea mai mare deschidere către vaccinare sunt cele cu o rată mare de infectare şi un ritm accelerat de creştere a cazurilor. Brazilia, unde 88% din populaţia adultă ar vrea să se vaccineze) şi India (87%).

ADVERTISEMENT

În topul ţărilor cu un interes ridicat de vaccinare este şi Australia (88% intenţionează să se vaccineze), ţară care nu se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al cazurilor de coronavirus.

România se află printre țările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID: 57% ar accepta să se vaccineze. În spatele țării noastre mai sunt Ungaria şi Polonia (56%, fiecare), precum şi Rusia, cu 54%.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, deşi este prima ţară care a aprobat un vaccin anti-COVID, Rusia se confruntă cu cea mai mare reticenţă faţă de vaccinare în rândul populaţiei.

Românii, printre cei mai sceptici din lume în privința vaccinului anti-Covid-19. Sursa foto: digi24.ro

De ce se tem românii de vaccinul Covid-19

În România, dar și în toate țările în care a fost realizat acest studiu, principalul motiv anti-vaccinare este același: teama de reacții adverse, menționată de 56% dintre respondenți la nivel global și de 66% dintre români, în special de cei peste 55 ani.

Țara noastră se află în topul țărilor care se tem de posibile reacții adverse, alături de Spania (70%), Suedia (68%) și Polonia (65%).

Al doilea contra-argument este dat de neîncrederea în eficiența vaccinului, menționată de 29% dintre persoanele intervievate la nivel global. Mai multe mențiuni (peste media globală) sunt înregistrate de Rusia și Polonia (44%), la polul opus fiind China (12%) și Mexic (9%).

Conaționalii noștri care nu vor să se vaccineze au menționat în proporție de 33% că nu au încredere în eficiența vaccinului și, din nou, în special persoanele de peste 55 ani sunt neîncrezătoare.

Studiul Ipsos a fost efectuat online în perioada iulie-septembrie 2020 pe un eşantion de peste 20.000 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani.

Au fost chestionați locuitori din: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Ungaria.

ADVERTISEMENT
Tags: