News

Vicepremierul Rusiei invită populația la calm: ”Nu există riscul unei penurii de produse alimentare”

Luni, Guvernul rus a oficializat interzicerea exporturilor de cereale și zahăr către alte state. În aceste condiții, vicepremierul rus face un apel la populație anunțând că riscul unei crize alimentare este exclus.
15.03.2022 | 10:44
Vicepremierul Rusiei invita populatia la calm Nu exista riscul unei penurii de produse alimentare
ADVERTISEMENT

Date fiind sancțiunile extrem de dure impuse de Occident, Rusia își ia măsuri severe pentru a evita o criză alimentară în rândul cetățenilor.

Mesaj pentru populația Rusiei din partea autorităților: ”Nu există riscul unei penurii de produse alimentare”

La începutul acestei săptămâni, premierul Mihail Mişustin a semnat un decret prin care se interzic o serie de exporturi către Uniunea Economică Eurasiatică (UEE).

ADVERTISEMENT

Astfel, în urma deciziei de la Kremlin, exportul de zahăr alb şi zahăr brut este suspendat până pe 31 august, iar exportul de cereale (grâu, secară, orz şi porumb), până pe 30 iunie, se arată într-un comunicat al Guvernului rus, transmite Agerpres.

Din Uniunea Economică Eurasiatică fac parte, alături de Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

ADVERTISEMENT

În acest context, oficialii de la Moscova îndeamnă populația să nu-și facă griji.

Viktoria Abramchenko, vicepremierul rus, a dat asigurări că nu există riscul unei penurii de produse alimentare pe piaţa internă şi a avertizat consumatorii să nu-şi facă stocuri, după impunerea sancţiunilor occidentale.

”Nu există condiţii pentru riscul unei penurii de produse alimentare sau pentru o reducere a gamei de produse. Nu este necesar să alimentăm artificial cererea cu achiziţii pentru viitor”, a declarat Abramchenko.

ADVERTISEMENT

Abramchenko a mai spus că: ”Ne vom reorienta către alte pieţe, vom extinde parteneriate cu ţări prietenoase”.

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu

Tot în această săptămână, presa rusă a anunţat, prezentând un proiect de document al Ministerului rus al Agriculturii, că Rusia ar putea suspenda exporturile de grâu, orz, porumb şi secară până la data de 30 iunie.

ADVERTISEMENT

Specialiștii estimează că o cantitate cuprinsă între 6 şi 6,5 milioane de tone de grâu riscă să nu ajungă pe piaţa internaţională ca urmare a deciziei
statului rus.

Sursa citată mai notează că o criză alimentară mondială, apărută în contextul războiului din Ucraina, s-a agravat săptămâna trecută. Mai multe state producătoare au anunţat restricţii la exporturile de alimente, în încercarea de a păstra produsele alimentare în interiorul graniţelor.

ADVERTISEMENT