News

S-a dat startul la Noua Casă 2024! Lista băncilor care acordă acest tip de împrumut

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a dat în cele din urmă startul la programul Noua Casă 2024.
26.02.2024 | 15:41
Sa dat startul la Noua Casa 2024 Lista bancilor care acorda acest tip de imprumut
S-a dat startul la Noua Casă 2024! Lista băncilor care acordă acest tip de împrumut. Foto: Storia
ADVERTISEMENT

Astfel, plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanțe e în valoare de 1 miliard de lei și revine celor 16 finanțatori înscriși în program. Conform comunicatului FNGCIMM, programul Noua Casă rămâne la fel de avantajos pentru tineri sau pentru oricine își dorește o nouă casă în acest an.

Lista băncilor care acordă acest tip de împrumut Noua Casă 2024

Motivul? Avansul minim solicitat, precum și comisioanele de administrare reduse în 2024 cu 50%, mai exact de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției. Conform Antena3.ro, o altă modificare importantă adusă programului e reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

De asemenea, românii interesați de acest program trebuie să știe că mai multe bănci ”partenere” au fost alese pentru a colabora cu Fondul Național de Garantare a Creditelor. Este vorba, așadar, despre Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank.

Autoritățile competente anunță că mai multe informații pot fi obținute, referitor la condițiile de eligibilitate, documente solicitate și modul de accesare a programului pe site-ul oficial al FNGCIMM. Programul Noua Casă este continuator al celebrului Prima Casă, inaugurat în 2009. De atunci până în decembrie 2023, 333.219 oameni au reușit să-și cumpere casă cu ajutorul statului.

ADVERTISEMENT

Practic au fost acordate peste 330.000 de garanții și promisiuni de garantare în valoare de 31,57 miliarde lei, care au putut susține credite în valoare de 63,8 miliarde de lei. Trebuie menționat că rata efectivă a garanțiilor este de 0,316%, mult sub rata de neperformanță a creditelor oferite persoanelor fizice în mod normal.

De câți bani are nevoie un tânăr pentru a-și lua o casă

Prin acest program, oricine poate să-și ia o nouă casă în valoare de maximum 70.000 de euro, dar trebuie să dea un avans de 5%, mai exact 3.500 de euro. Desigur, un avans mult mai mic comparativ cu un credit ipotecar clasic, acolo unde avansul minim e de 15%, adică 10.500 de euro pentru un împrumut identic.

ADVERTISEMENT

Specialiștii care au analizat piața spun că pentru a obține un credit de 70.000 de euro, o persoană trebuie să aibă un venit de 5.400 de lei, net. Comparativ, în 2022 era nevoie de doar 3.000 de lei pentru această sumă. Mai mult, trebuie menționat că ratele au crescut de la 1.400 de lei la aproximativ 2.400 de lei, astfel că rămâne de văzut cine își va permite.

Trebuie menționat că programul Noua Casă oferă și șansa ca cineva să cumpere un apartament cu 140.000 de euro, sau o casă, însă în acest caz avansul trebuie să fie de 15%, mai exact 21.000 de euro. Practic, condițiile se apropie de cele ale unui credit ipotecar obișnuit, deși există câteva avantaje în continuare.

ADVERTISEMENT

Extrem de interesant, piața imobiliară nu cedează nici măcar în aceste condiții, astfel că prețurile apartamentelor se mențin la același nivel ridicat, dacă nu chiar se află pe un trend ascendent. ”Performanțele pieței rezidențiale au reușit să depășească și cele mai optimiste așteptări. Prețurile au rezistat presiunii. Oferta a scăzut puternic. Cererea a crescut cu până la 40% pe anumite segmente. Iar numărul tranzacțiilor a crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului”, a analizat piața Daniel Crainic, directorul de marketing al portalului de specialitate Imobiliare.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: