News

Descoperire istorică. Un întreg oraș mayaș, dezgropat în Mexic. Așezarea cu palate, piramide și piețe are peste 1.500 de ani

Ruinele unui oraș antic al civilizației Maya plin cu palate, piramide și piețe au fost descoperite pe un șantier de lângă Merida, în Peninsula Yucatan din Mexic.
04.06.2022 | 18:04
Săpăturile pentru scoaterea la lumină a ruinelor orașului Xiol au început în 2018 Foto: Reuters
ADVERTISEMENT

Cunoscut sub numele de Xiol, care înseamnă „Spiritul omului” în mayașă, se crede că orașul precolumbian a fost casă pentru aproximativ 4.000 de oameni între anii 600 și 900 d.Hr.

Oraș mayaș vechi, dezgropat în Mexic

Potrivit arheologilor, orașul are caracteristici ale stilului de arhitectură Maya Puuc, care este comun în sudul Peninsulei Yucatan, dar rar în apropiere de Merida.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au localizat, de asemenea, în apropiere, locurile de înmormântare ale adulților și copiilor, care au fost îngropați cu unelte de obsidian și silex, ofrande și alte bunuri.

„Au fost oameni din diferite clase sociale… preoți, cărturari, care locuiau în aceste palate mari, și mai erau oameni de rând care locuiau în clădiri mici”, a spus Carlos Peraza, unul dintre arheologii care au condus săpăturile din oraș, citat de Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Orașul datează din perioada clasică târzie, o perioadă din istoria Maya în care orașele-stat s-au angajat într-o rețea complexă de alianțe și dușmănii. În timpul secolului al IX-lea, multe politici maya s-au prăbușit, ducând la abandonarea orașelor, sfârșitul dinastiilor și o schimbare a activității spre nord.

Arheologii știu de existența lui Xiol încă din anii 1980, dar lucrările de cercetare au început abia în 2018, iar primele clădiri au fost restaurate în urmă cu doar șase luni. Acum, Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) a prezentat lumii descoperirile.

ADVERTISEMENT

Echipa a identificat și restaurat până acum 12 structuri, inclusiv palate, case, ateliere, morminte și o mare piață publică, formată dintr-o platformă și o mică piramidă, care ar fi fost folosită în scopuri ceremoniale.

Ei au descoperit, de asemenea, o cenotă de 16 metri adâncime (o fântână naturală formată prin prăbușirea unei cruste de calcar de deasupra), care a fost probabil folosită pentru ofrande rituale către zeii Maya.

ADVERTISEMENT

Arheologii au găsit unelte, bijuterii și alte artefacte

Cel puțin cinci dintre structuri au fost construite în stilul arhitectural Puuc, care este cel mai bine cunoscut pentru utilizarea sa în situri istorice celebre precum Chichén Itzá și Uxmal, ceea ce indică faptul că Xiol a fost construit în aceeași perioadă.

„Descoperirea acestui oraș mayaș este importantă pentru arhitectura sa monumentală și pentru că a fost restaurat în ciuda faptului că este situat pe teren privat”, a declarat pentru agenția EFE delegatul pentru centrul INAH din Yucatan, Arturo Chab Cardenas.

Arheologii au găsit, de asemenea, unelte folosite pentru construirea orașului, artefacte precum vase de ceramică și morminte antice care conțin ofrande de ceramică, bijuterii, unelte de obsidian și silex.

„Am găsit aproximativ 15 morminte, multe dintre ele sunt ale adulților, atât bărbați, cât și femei, deși le-am găsit și pe cele ale copiilor”, a spus Peraza.

În zonă au fost descoperite și rămășițe de viață marină, ceea ce sugerează că locuitorii orașului și-au completat dieta pe bază de agricultură pescuind de-a lungul coastei din apropiere.

Xiol este situat în municipalitatea suburbană Kanasín, la câțiva metri de autostrada Mérida-Chetumal, și a fost descoperit în timpul lucrărilor de construcție a șantierului industrial Sky Park.

Parcul industrial va fi în continuare construit, deși vestigiile arheologice vor fi păstrate, potrivit proprietarilor terenului.

Civilizația Maya, singura limbă scrisă complet dezvoltată a Americii precolumbiene

Civilizația Maya a prosperat în America Centrală timp de aproape 3.000 de ani, atingând apogeul între 250 și 900 d.Hr.

Remarcați pentru singura limbă scrisă complet dezvoltată a Americii precolumbiene, mayașii aveau, de asemenea, arta și arhitectura foarte avansate, precum și sisteme matematice și astronomice. În acea perioadă, oamenii antici au construit orașe incredibile folosind mașini avansate și au dobândit o înțelegere a astronomiei și au dezvoltat metode agricole avansate și calendare precise.

Mayașii credeau că cosmosul le modela viața de zi cu zi și foloseau ciclurile astrologice pentru a spunedecide când să planteze culturi și să-și stabilească calendarele. Acest lucru a condus la teorii conform cărora mayașii ar fi ales să își localizeze orașele în conformitate cu stelele.

Se știe deja că piramida de la Chichen Itza a fost construită în funcție de locația soarelui în timpul echinocțiului de primăvară și toamnă. Când soarele apune în aceste două zile, piramida aruncă o umbră care se aliniază cu o sculptură a capului zeului șarpe Maya.

Umbra devine corpul șarpelui astfel încât, pe măsură ce soarele apune, zeul pare să alunece spre pământ.

Influența Maya poate fi detectată din Honduras, Guatemala și vestul El Salvador până în centrul Mexicului, la mai mult de 1.000 km de zona Maya.

Popoarele Maya nu au dispărut niciodată. Astăzi, descendenții lor formează populații considerabile în întreaga zonă Maya. Ei mențin un set distinctiv de tradiții și credințe care sunt rezultatul fuziunii ideilor și culturilor pre-columbiene și post-Cucerire

Mayașii antici își lipeau pietre de jad și turcoaz pe dinți pentru a preveni cariile

Mayașii își lipeau pe dinți pietre prețioase colorate din jad și turcoaz. Dar pietrele nu erau doar pentru decorare. Adezivul folosit pentru a lipi pietrele ar fi putut avea beneficii terapeutice, potrivit unui studiu recent.

Cercetările conduse de Gloria Hernández-Bolio din Cinvestav, Mexic, au descoperit că unii dintre etanșanți au proprietăți antibacteriene.

Biochimistul și colegii ei de la Universidad Autónoma de Yucatán, Universitatea Harvard și Universitatea Brown, au analizat etanșanții din opt dinți găsiți în locurile de înmormântare din Imperiul Maya, datați între 200 și 900 d.Hr.

Ei au identificat 150 de molecule organice care se găsesc în mod obișnuit în rășinile vegetale din probe, utilizate pentru proprietățile lor de respingere a apei și de adeziv.

ADVERTISEMENT