News

Salariul minim european. Cât vor crește veniturile românilor și de când se va aplica măsura la nivelul statelor UE

Uniunea Europeană va obliga țările membre, printre care și România, să adopte salariul minim european, care să permită cetățenilor să aibă un trai decent.
14.01.2024 | 22:26
Salariul minim european Cat vor creste veniturile romanilor si de cand se va aplica masura la nivelul statelor UE
UE vrea să impună și în România salariul minim european / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii a anunțat că lucrează deja la un proiect impus de Uniunea Europeană care să alinieze un salariu minim la nivelul tuturor statelor membre.

De când urmează să crească salariile în România

Cel mai probabil, veniturile românilor urmează să crească în luna noiembrie, atunci când UE intenționează să implementeze măsura salariului minim european.

ADVERTISEMENT

În acest moment, nu există o grilă foarte clară de calcul al acestui venit, ci doar recomandări. Chiar și așa, se așteaptă o creștere semnificativă a veniturilor minime, de la câteva sute până la peste 1.000 de lei.

„Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de Stat în Ministerul Muncii, potrivit România TV.

Care sunt scenariile pentru implementarea salariului minim european

Unul dintre scenarii vizează calcularea salariului minim în funcție de valoarea coșului minim de consum, la nivel național.

ADVERTISEMENT

În acest moment, în România, această valoare este de 2.708 lei pe lună, în timp ce salariul minim brut nu depășește 3.000 de lei. Potrivit recomandărilor UE, salariul minim ar trebui să crească cu cel puțin 800 de lei.

Un al doilea scenariu ia ca reper echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie. În acest caz, venitul minim garantat în România ar crește cu aproximativ 1.300 de lei.

ADVERTISEMENT

În fine, o altă variantă este cea propusă de INS, cu salariul minim brut care se ajustează în funcție de rata inflației. În acest caz, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.

ADVERTISEMENT
Tags: