Sport

Scandal sexual în fotbalul norvegian. Petrecerea clandestină a avut loc chiar pe stadion și s-a lăsat cu acuzații de viol și agresiune

De mai bine de două luni de zile, un scandal sexual în care sunt implicați jucătorii prim-divizionarei SK Brann Bergen ține capul de afiș al presei norvegiene. Acuzațiile nu au dus și la implicații penale, dar s-a soldat cu un jucător suspendat, trei excluși și proteste ale fanilor
04.11.2021 | 14:27
Scandal sexual in fotbalul norvegian Petrecerea clandestina a avut loc chiar pe stadion si sa lasat cu acuzatii de viol si agresiune
Fanii lui SK Brann si-au taxat intr-o maniera speciala favoritii dupa scandalul sexual. Credit foto: Facebook Brann Bataljonen Bergen
ADVERTISEMENT

Fotbalul norvegian se confruntă de mai bine de două luni cu un scandal sexual spectaculos. O afacere care a dominat primele pagini ale ziarelor timp de două luni. Pe scurt, 12 jucători de la SK Brann au decis să încheie cu o petrecere pe stadion o acțiune de socializare a clubului. Una care, dincolo de încălcarea protocoalelor Covid, s-a lăsat cu acuzații de viol și agresiune.

Clubul a încercat să rezolve cazul pe plan intern. Însă cum cazul a ajuns la tribunal, iar după imaginile cu petrecerea, surprinse de camerele de supraveghere, în spațiul public, fanii au reacționat dur. Protestele s-au ținut lanț, în timpul meciurilor, dar nu numai. Și i-au obligat pe conducătorii clubului să demareze o anchetă. Și să ia măsuri.

ADVERTISEMENT

Ziua Z în scandalul sexual

Și-n fotbalul norvegian, pentru reluarea activității au fost stabilite protocoale severe pentru a elimina problemele induse de coronavirus. Dar jucătorii nu numai că au încălcat regulile, ci au pus la cale o petrecere-monstru, cu băutură și femei.

După un 3-0 cu Fana IL, în Cupa Norvegiei, pe 1 august, Brann avea două săptămâni de pauză până la următorul meci de campionat. Ultima în clasament la acel moment, SK Brann a profitat de pauză pentru a organiza un amical, pe 9 august. A fost 3-1 cu FK Fyllingsdalen, echipă din a patra divizie. Iar jucătorii au decis să își încheie seara în oraș. Deja era prima abatere de la contractul semnat privind protocolul Covid. Care interzice interacțiunile sociale.

ADVERTISEMENT

Jucătorii au nesocotit regulile și au rezervat o masă de 20 de persoane la restaurantul cu specific italian, Boccone, recent deschis în oraș. Stabiliment pe care unii dintre ei obișnuiau să-l frecventeze. Chiar și acest lucru era în măsură să-i înfurie pe fani, oricum nemulțumiți de situația echipei. Ca și pe conducători. Dar nu s-au rezumat la atât.

After party

Dacă unii dintre jucători au decis că această cină este suficientă, alții, 12 la număr, au decis să își continue seara. În No Stress, bar cunoscut la nivelul întregii țări după ce a fost liderul clasamentelor de profil în urmă cu câțiva ani (2015). La naiba cu protocoalele și-or fi spus.

ADVERTISEMENT

Iar într-un oraș ca Bergen, al doilea ca mărime din Norvegia, dar cu numai 250.000 de locuitori, jucătorii echipei locale, vă închipuiți, sunt vedete. Fetele au roit în jurul lor. Și a apărut ideea continuării petrecerii. Unde? Pe stadion. O flotă de taxiuri asigurând transportul pentru cei 12 fotbaliști, 7 domnișoare și băuturile menite să încălzească și mai mult atmosfera.

Scenariu de film

Culmea este că la acel moment managerul Eirik Horneland era încă la stadion. Căutând soluții pentru ieșirea din criză a echipei. La 0:30 a decis însă să plece. Iar jucătorii aveau să ajungă 15 minute mai târziu.

ADVERTISEMENT
scandal sexual pe stadion
Stadionul din Bergen a fost scena pentru un scandal sexual. Credit foto: hepta.ro

Desfășurarea evenimentelor este relevată de camerele de supraveghere. Căci dacă fotbaliștii și-au închis telefoanele, încercând să ascundă aventura, nu au luat în calcul și sistemul de pază al stadionului. Poate și pentru că Horneland uitase să activeze alarma. Iar ei au putut intra în incintă fără să-și folosească de această dată cardurile de acces.

Marți, trei ceasuri rele

Marți dimineață, conducerea, deja la curent cu ceea ce se întâmplase, s-a întrunit de urgență. Și-au dorit să rezolve cazul departe de ochii lumii. Însă nu a fost posibil. Povestea a ajuns la Bergens Tidende, publicația locală, și imediat a devenit publică. După care, evident, s-a transformat în subiect național. Ținând capul de afiș în media norvegiană câteva zile la rând.

scandal sexual Bergens Tidende
Prima pagina a ziarului Bergens Tidende care a scos la lumina cazul scandalului sexual. Credit foto: Bergens Tidende

 

Pe 12 august, Kristoffer Barmen a declarat în Bergensavisen că a fost între cei 12 jucători implicați în acest caz. Și a recunoscut că ”și-au pierdut controlul” în acea noapte. ”Înțeleg că oamenii din Bergen sunt dezamăgiți de noi. La fel și eu. Sper că putem rămâne împreună și, pe termen lung, poate să fim iertați”, a spus el.

Barmen este unul dintre jucătorii cei mai iubiți la SK Brann. Tatăl său, Rolf, a fost președinte al clubului, iar acum este CEO la Fjordkraft, unul dintre principalii sponsori. Iar pentru el fotbalul este legat de această echipă, la care și-a început cariera, ca junior, la 10 ani.

O zi mai târziu, clubul ieșea cu un comunicat de presă prin care anunța că mijlocașului Vegard Forren, alt nume mare al echipei (a avut oferte și din Premier League), i s-a reziliat contractul. S-a spus că implicarea fotbalistului în acel scandal sexual nu a avut de-a face cu decizia. Însă Forren era și el pe lista petrecăreților. Astfel că puțini au fost cei care au crezut în afirmațiile oficialilor grupării.

A urmat un comunicat al jucătorilor, semnat de participanții la petrecere. În care își cereau scuze. Dar implicațiile poveștii nu se opreau aici. Vineri dimineața, au sosit vești de la departamentul de poliție că un jucător nenumit urma să fie investigat pentru acuzații de viol.

Petrecăreții, inamicii comunității

Într-un oraș precum Bergen, așa cum spuneam, echipa de fotbal este un simbol. Iar jucătorii trebuie să fie conștienți de acest lucru. Li s-a iertat de-a lungul timpului faptul că nu are rezultatele scontate. Că are doar trei titluri în palmares, ultimul în 2007. Puțin pentru anvergura orașului.

Însă Bergen s-a zbătut mereu să arate că este diferit de restul Norvegiei. O urbe cu identitate unică și un caracter special, diferit de cosmopolita capitală Oslo. Iar echipa de fotbal, spune primarul Rune Bakervik, este ”o oglindă a modului în care ne definim”. Iar un astfel de derapaj, o pată pe obrazul comunității, este de neacceptat.

”Eram oricum pe ultimul loc. Și a apărut această poveste. Cât de jos putem cădea? A fost o adevărată lovitură”, spune Erlend Vagane, șeful clubului de suporteri Brann. Reacția suporterilor a venit imediat. Bannere la poarta stadionului. Apoi, un protest inedit.

Tăcere timp de 19 minute și 8 secunde, la primul meci după scandal. Referință la anul înființării grupării al cărui nume este ”Focul”, 1908. O liniște netulburată de golul petrecărețului Daniel Petersen, venit în minutul 18. Și pe care, inclusiv crainicul, l-a anunțat doar după 68 de secunde. Atunci când expira momentul de protest.

A fost un meci special. Oaspeții au întors rezultatul. Însă la 2-1, SK Brann a reușit să revină. Și să se impună cu 3-2. La final, jucătorii, s-au strâns în fața fanilor. Însă aceștia nu îi iertaseră pentru acel scandal sexual.

Curățenie în lot

Barmen și Andersen erau în disgrație. Cel din urmă, deși era liderul echipei, a decis să plece. A spus că s-a trezit cu fanii la ușă. Și i-a fost teamă pentru integritatea soției și a celor doi copii ai săi. Era deja al doilea jucător, după Forren, care plătea.

Nu s-a terminat însa așa. Nici Barmen, în pofida istoriei sale sau a sprijinului oferit de tatăl său, nu a scăpat basma curată. I s-a reziliat și lui contractul. Și a semnat cu divizionara secundă Aaleslund. I-a urmat și Thomas Grøgaard vândut la Strømsgodset.

Finalul? Liga secundă?

Juridic vorbind, lucrurile s-au rezolvat parțial. Au fost două acuzații. Una de viol. O alta de agresiune, o fată acuzând că a fost mușcată. Cazul din urmă a fost primul rezolvat. Jucătorul nu și-a recunoscut fapta penală. Dar a fost dispus să achite 10.000 de coroane (1.179 de euro) pentru închiderea cazului.

Dosarul de viol a fost închis din lipsă de probe. Avocații fetei în cauză au declarat însă că vor face apel. Astfel că până la momentul verdictului este greu de tras o concluzie.

Sportiv vorbind, SK Brann nu mai este lanterna roșie. Ocupă însă locul 15, penultimul, după 25 de etape. Și este la 9 puncte de Sandefjord, prima formație care își asigură prezența și în ediția viitoare a primei ligi. Iar în ultimele cinci etape mai are de jucat cu Rosenborg, dar și cu primele două clasate, Bodo/Glimt și Molde. Astfel că poate spera doar să ajungă la baraj, fiind la un punct de Stabaek.

Poate că retrogradarea va marca un nou început. Din toate punctele de vedere. Pentru că este clar că această poveste a marcat destinul lui SK Brann. Și al întregului fotbal norvegian, probabil. Pentru că acest scandal sexual (sau măcar dovadă crasă de indisciplină) va reprezenta mereu un exemplu de așa nu. Pentru orice grupare din fotbalul norvegian. Și nu numai.

 

ADVERTISEMENT