News

Scandalul din educaţie zguduie coaliţia. PSD va cere demisia Ligiei Deca, dacă aceasta nu-i va reda atribuţiile secretarului de stat Lixandru

Gestul făcut de ministrul Ligia Deca, de a-l lăsa fără atribuții pe secretarul de stat Florian Lixandru, se lasă cu un scandal monstru.
02.02.2023 | 13:24
Scandalul din educatie zguduie coalitia PSD va cere demisia Ligiei Deca daca aceasta nui va reda atributiile secretarului de stat Lixandru
Ligia Deca, mărul discordiei între PSD și PNL. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Senatorul PSD Vasile Dîncu nu acceptă faptul că secretarul de stat Florian Lixandru a rămas fără atribuții după ce a criticat noile legi ale educației promovate de Ligia Deca.

Ligia Deca, amenințată cu demiterea de PSD

În consecință, Dîncu îi oferă un ultimatul Ligiei Deca, pe care o obligă să-i restituie drepturile lui Lixandru, în caz contrar urmând a fi demisă. Desigur, asta ar fi dorința PSD, însă rămâne de văzut dacă PNL o va accepta sau va arunca coaliția în aer, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

De altfel, cei din PSD sunt nemulțumiți la modul general de aceste legi ale educației. Social democrații cred că ar fi nevoie de luni de dezbateri publice, serioase, pentru a putea trage niște concluzii pertinente.

“Acţiunea de retragere a atribuţiilor domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie este un act autoritarist şi totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse.

ADVERTISEMENT

Acest abuz de putere al unui proaspăt şi în acelaşi timp tânăr ministru ne aduce în atenţie necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcţionarea Guvernului şi exercitarea răspunderii ministeriale. Exercitarea unei înalte demnităţi, cum este cea de ministru, are nevoie de exercitarea autorităţii, dar în acelaşi timp nu poate să se exercite de maniere discreţionare sau după criterii de simpatii politice.

Cred că doamna ministru va avea înţelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligaţi să cerem demisia ministrului şi să renunţăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem şi noi – PSD – atribuţiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare”, a transmis Dîncu.

ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu a subliniat că nu este nicio urgență în a aproba noile legi ale educației sub pretextul că aceste legi ar fi legate de finanțările prevăzute de PNRR, informație care ar fi falsă.

“Vreau să-i amintesc ministrului Educaţiei că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educaţie, nu cere noi legi ale educaţiei.

ADVERTISEMENT

PNRR nu cere să bulversăm întreg sistemul, ci ne solicită, conform angajamentului nostru – exprimat de un guvern din care PNL a făcut parte şi pe care l-a condus la nivel de prim ministru – să aducem ajustări legislative care să faciliteze realizarea reformelor şi a investiţiilor, având ca termen trimestrul 3 din anul 2023″, a completat Dîncu.

ADVERTISEMENT