News

Scene de groază în Danemarca! Nurcile ucise la inițiativa Guvernului au început să iasă din gropile comune

26.11.2020 | 17:42
Scene de groaza in Danemarca Nurcile ucise la initiativa Guvernului au inceput sa iasa din gropile comune
ADVERTISEMENT

Cele peste 10 milioane de nurci ucise recent la inițiativa Guvernului danez, pe motiv că ar fi fost descoperită o mutație de coronavirus care s-ar putea transmite și la oameni, ies din morminte și îi bagă în sperieți pe cetățeni.

În zecile de clipuri postate pe rețelele de socializare de cei mai curajoși dintre ei se poate observa cum trupurile neînsuflețite ale animalelor „evadează” din gropile comune săpate pe terenurile armatei. „Fugiți, vin nurcile să se răzbune”, scrie, mai în glumă, mai în serior, unul dintre internauți.

ADVERTISEMENT

În schimb, poliția pune acest fenomen straniu pe seama gazelor ce se pot forma în urma descompunerii corpurilor și încearcă să-l combată acoperind mormintele cu mai mult pământ. Presa locală se teme, în schimb, ca apa să nu fi fost contaminată, în condițiile în care autoritățile au îngropat nurcile prea aproape de lacuri și de pânza freatică.

Nurcile ucise de Guvernul danez îi „bântuie” pe cetățeni

Pe măsură ce corpurile se descompun, se pot forma gaze. Acest lucru provoacă umflarea pământului. În acest mod, în cel mai rău caz, nurca este împinsă afară din pământ”, a explicat un purtător de cuvânt al poliției daneze, adăugând că pământul nisipos în care au fost îngropate animalele poate fi împins cu ușurință în sus de cadavrele în descompunere.

ADVERTISEMENT
Poliția pune straniul fenomen pe seama gazelor care se formează în urma descompunerii corpurilor. Sursa foto: AFP
Peste 10 milioane de nurci au fost ucise și aruncate în gropi comune pe terenurile armatei. Sursa foto: AFP

Este o problemă temporară legată de procesul de descompunere. Zona va fi monitorizată non stop până la instalarea unui gard de protecție care să țină departe oamenii și animalele de gropile comune ale nurcilor”, a transmis și Ministerul Mediului.

Vaccinul experimental al danezilor este eficient împotriva mutației apărute la nurci

Între timp, experții sanitari din Danemarca lucrează de zor la dezvoltarea propriului vaccin cu care speră să pună capăt răspândirii virusului SARS-COV-2. Primele teste inițiate pe animale au arătat că acesta este eficient împotriva tulpinii mutante care a fost descoperită la nurci.

ADVERTISEMENT

Mai precis, potrivit cercetătorului Anders Fomsgaard,  anticorpii de la iepurii trataţi cu serul dezvoltat de Institutul naţional danez (SSI) au reușit să învingă așa-numita Cluster 5.

Nu am rezistat să nu testăm anticorpii de iepure pe care îi avem împotriva Cluster 5 şi a funcţionat”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

Vaccinul experimental se află în stadiile timpurii de dezvoltare și urmează să intre în prima fază de testare pe oameni. Rămâne de văzut, însă, dacă va avea același efect. „Nu știm dacă aceasta se va aplica şi la alte vaccinuri şi dacă se va aplica la anticorpi umani”, a mai spus Fomsgaard în presa locală.

ADVERTISEMENT