Sporturi

Schimbare istorică la Wimbledon! Organizatorii introduc tie-break-ul în decisiv din 2019

19.10.2018 | 20:15
Schimbare istorica la Wimbledon Organizatorii introduc tiebreakul in decisiv din 2019

Organizatorii turneului de la Wimbledon introduc tie-break-ul în decisiv din 2019. Deşi este cunoscut drept turneul cel mai convenţional din întreg calendarul competiţional, organizatorii de la All England Club au adoptat vineri, 19 octombrie, o modificare ce este menită să revoluţioneze jocul, iar schimbarea va intra în vigoare chiar de la ediţia de anul viitor, din 2019.

Este vorba despre introducerea tiebreak-ului în setul decisiv al disputelor, dar doar dacă se ajunge la scorul de 12-12. Până acum, meciurile se dispurau de la 6-6 până când un jucător ajungea la o diferenţă de două game-uri în manşa decisivă. Decizia organizatorilor vine după ediţia din acest an. Semifinalele din acest sezon de la Wimbledon au livrat meciuri maraton: Nadal şi Djokovic au jucat timp de cinci ore și 14 minute, sârbul câștigând cu 10-8 în decisiv, în timp ce Anderson și Inser au petrecut pe teren nu mai puţin de șase ore și 35 de minute, 26-24 în setul cinci pentru sud-african. De altfel, cei doi au cerut schimbarea regulamentului de la Wimbledon.

Wimbledon se va schimba! Organizatorii au anunţat ce modificare vor aduce de anul viitor

După meciurile disputate anul acesta la All England Club, organizatorii au reînceput să discute despre introducerea tiebreak-ului în setul decisiv, așa cum deja există la ultimul turneu de Grand Slam al anului, US Open. Organizatorii turneului londonez s-au lăsat înduplecați, însă nu au renunţat definitiv la convenţionalism. Aceştia au acceptat introducerea tiebreak-ului în manșa decisivă, dar doar dacă se va ajunge la scorul de 12-12 la game-uri. Regula se va aplica atât pentru tablourile de simplu, cât și pentru cele de dublu.

Hotărârea adoptată astăzi înseamnă, printre altele, că recordul stabilit de John Isner și Nicolas Mahut în 2010 nu va mai putea fi vreodată depășit. Isner și Mahut au jucat pe terenul 18 din cadrul complexului de la All England Club timp de 11 ore și 5 minute, scor 6-4, 3-6, 6-7 (7), 7-6 (3), 70-68 în favoarea americanului. Disputa s-a întins pe durata a trei zile şi reprezintă cel mai lung meci de tenis din istoria sportului alb.

Isner şi Mahut la Wimbledon 2010