News

Schimbare uriașă la RCS – RDS. S-a decis: care vor fi primele 3 orașe din România care vor avea parte de noua tehnologie 5G

06.04.2019 | 17:11
Schimbare uriasa la RCS  RDS Sa decis care vor fi primele 3 orase din Romania care vor avea parte de noua tehnologie 5G

Grupul telecom format din RCS – RDS și Digi Mobil va lansa o rețea de telefonie 5G. Inițial aceasta va fi disponibilă în câteva mari orașe din țară, urmând apoi să fie extinsă treptat. Compania nu a anunțat însă o dată de lansare pentru această nouă tehnologie, în contextul în care licitația pentru licențele 5G în România încă nu s-a desfășurat.

Unde ar urma RCS – RDS să lanseze noua rețea de telefonie Digi Mobil 5G

Digi anunțase în urmă cu câteva luni că are un parteneriat cu Ericsson pentru a testa echipamente de telecomunicații pentru 5G, care ar permite viteze imense, de până la 10 Gbps. RCS – RDS nu a anunțat până acum de când va fi disponibilă această tehnologie, mai ales că în România, licitația pentru rețelele 5G ar putea să aibă loc la toamnă.

Inițial, noua rețea 5G ar urma să fie inaugurată în București, apoi să se extindă la celelalte mari orașe, cum ar fi Iași, Cluj sau Timișoara, scrie idevice.ro. Licențele 5G îi vor costa operatorii peste 200 de milioane de euro, iar în aceste condiții, este posibil ca Digi Mobil să achiziționeze un spectru mai limitat, ca în cazul rețelei sale 4G.

RCS- RDS își propune să implementeze tehnlogia 5G în rețeaua Digi Mobil

Ce este noua tehnologie 5G

Tehnologia 5G este un standard de top al telecomunicațiilor, care oferă viteze și până la de zece ori mai mari ca în prezent. Totodată, aceasta permite mai multor dispozitive inteligente să utilizeze același internet mobil, în același timp și utilizează unde de frecvențe înaltă.

Noua tehnologie ar limita drastic întârzierile de conexiune, iar în cazul aplicațiilor de pe mobil, acest lucru s-ar traduce prin reacții instante, timpul de așteptare fiind aproape eliminat. De asemenea, apelurile video vor oferi o imagine de cea mai bună calitate și un sunet cât se poate de clar.

Primele semne ale tehnologiei 5G au apărut odată cu lansarea unui modem 5G al Qualcomm, în 2016. În 2017, se vorbea despre primul telefon compatibil cu acest standard, iar spre finalul acelui an, compania Intel anunța că a efectuat primul apel 5G.

Anul acesta, pe 5 aprilie, Coreea de Sud a devenit prima țară din lume care a inaugurat o rețea comercială 5G, eveniment ce a coincis cu lansarea smartphone-ului Samsung Galaxy S10 5G. Statul asiatic a luat astfel fața SUA, Japoniei și Chinei în această cursă a tehnologizării și a cheltuit miliarde de dolari pentru campanii de marketing care să promoveze tehnologia 5G. Până la finalul acestui an, se așteaptă ca peste 1 milion de sud-coreeni să adopte acest nou standard telecom.