News

Schimbări importante pentru pensionarii români! Ce pensie primești dacă ai lucrat în străinătate

10.04.2019 | 13:26
Schimbari importante pentru pensionarii romani Ce pensie primesti daca ai lucrat in strainatate

Pensionarii români care au lucrat în străinătate pot beneficia de dreptul de pensie în fiecare dintre țările din Uniunea Europeană unde au lucrat, fie că este vorba despre pensia pentru limita de vârstă, cea de urmaș sau invaliditate.

Schimbări pentru pensionarii români care au lucrat în străinătate

În primul rând, cererea de pensionare trebuie depusă la Casa de pensii din țara în care locuiți ori la cea din ultima țară în care ați lucrat. Oamenii legii din țara respectivă vor aduna dovezi care să ateste contribuțiile plătite în țara în care v-ați desfășurat activitatea. Casa de pensii trimite, în unele state, formulare de cerere de pensionare persoanelor care se apropie de vârsta la care pot renunța la muncă.

De menționat este că documentele de care este nevoie în această acțiune diferă de la o țară la asta, astfel că este bine să contactați Casa de pensii în care locuiți și trăiți. De regulă este nevoie de coordonatele bancare și documente de identificare.

Schimbări importante pentru pensionarii români! Ce pensie primești dacă ai lucrat în străinătate
Pensionarii români care au lucrat în străinătate pot beneficia de dreptul de pensie în fiecare dintre țările din UE unde au lucrat

Vârsta și documentele necesare cererii de pensionare diferă de la stat la stat

De asemenea, de știut este că și vârsta de pensionare diferă de la stat la stat, așa că dacă v-ați pensionat într-o țară, dar ați lucrat și în alta în care vârsta de pensionare este diferită, primiți pensie și de acolo în momentul în care împliniți vârsta respectivă. Pentru a primi pensie, în unele țări este necesar să fi lucrat un anumit număr de ani. În aceste condiții, se poate aplica principiul cumulării perioadelor lucrate în toate țările în care ați lucrat și se calculează în funcție de contribuțiile pe care le-ați avut la fondul de pensii din locul respectiv.

Plata se face într-un cont bancar deschis în țara în care v-ați desfășurat activitatea. În contextul în care trăiți într-un stat care nu este membru UE, există posibilitatea să fiți nevoit să vă deschideți cont în fiecare din țările de la care primiți venitul lunar.