News

Schimbări majore în codul rutier 2024. Radare fixe și camere video. Lista de prevederi

Anul 2024 aduce schimbări majore în codul rutier 2024. Autoritățile au în plan montarea de radare fixe și camere video. Lista completă de prevederi.
31.03.2024 | 13:23
Schimbari majore in codul rutier 2024 Radare fixe si camere video Lista de prevederi
Codul Rutier 2024, schimbări majore și prevederi mai dure pentru șoferi. Radare fixe, camere video. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vești nu foarte bune pentru milioanele de șoferi din România: autoritățile pregătesc schimbări majore în codul rutier 2024. Un proiect legislativ vorbește de montarea de radare fixe și camere video.

Codul Rutier 2024, schimbări majore și prevederi mai dure pentru șoferi. Radare fixe, camere video și radierea automată a autovehiculelor

La finalul lunii martie, Ministerul Afacerilor Externe (MAI) a publicat în transparență decizională un proiect de lege extrem de important. Actul aduce modificări importante în legislația rutieră, dar şi la regimul juridic al contravențiilor, notează Politisti.ro.

ADVERTISEMENT

De notat că modificările prevăzute în actul normativ sunt destul de dure pentru șoferi. Noua legislație vine cu prevederi legate de instalarea unor radare fixe și camere video sau radierea automată vehiculelor.

Lista modificărilor mai vine cu prevederi legate de accesul poliției rutiere la Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate pentru verificarea datelor referitoare la încheierea RCA şi ITP, actualizarea Registrului național cu datele RCA şi ITP sau radierea automată a vehiculelor în anumite situații.

ADVERTISEMENT

Proiectul se referă și la reglementarea evaluării psihologice pentru conducătorii auto sau extinderea situațiilor în care polițistul rutier este obligat să efectueze testarea conducătorului auto.

Mai există și prevederi legate de mecanismul de relocare a vehiculelor și reglementarea relocării vehiculelor staționate regulamentar. De asemenea, se instituie sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor psihologului.

ADVERTISEMENT

Vești proaste și pentru persoanele juridice. În document se mai vorbește de ”eliminarea posibilității de achitare a jumătăţii din minimul amenzii pentru persoanele juridice”.

Poate cea mai importantă lovitură aplicată șoferilor este cea legată de implementarea unui mecanism similar sistemului e-Sigur pentru monitorizarea traficului. Vorbim aici de camere video și radare fixe

ADVERTISEMENT

Lista completă de prevederi

Proiectul de lege aflat în transparență decizională mai cuprinde următoarele prevederi:

  • Posibilitatea constatării contravenției de adoptare a unui comportament agresiv (instituirea unui mecanism prin care participanții la trafic pot depune sesizări cu privire la posibile încălcări ale regulilor de circulație surprinse în înregistrări video sau audio-video).
  • Reținerea permisului de conducere în caz de consum de alcool sau substanțe psihoactive după un accident.
  • Posibilitatea efectuării analizelor privind consumul substanțelor psihoactive în instituții medico-legale și în alte laboratoare acreditate.
  • Modificări ale procedurilor referitoare la semnarea procesului-verbal (în anumite situații să nu mai fie nevoie de semnătura unui martor) şi utilizarea înregistrărilor audio-video pentru simplificarea comunicării și afișării proceselor-verbale.
ADVERTISEMENT
Tags: