News

Codul Rutier 2024. Amenzi uriașe și puncte de penalizare pentru șoferii care nu au aceste acte asupra lor

Codul Rutier 2024. Se dau amenzi uriașe și puncte de penalizare pentru șoferii care nu au o serie de acte în format original asupra lor la controlul polițiștilor.
26.02.2024 | 08:13
Codul Rutier 2024 Amenzi uriase si puncte de penalizare pentru soferii care nu au aceste acte asupra lor
Cod Rutier 2024: ce acte sunt obligați șoferii să le aibă asupra lor, în format original, la un control al poliției. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Codul Rutier 2024 prevede amenzi uriașe și puncte de penalizare pentru șoferii care nu au o serie de acte în format original asupra lor în momentul în care sunt controlați de poliție.

Cod Rutier 2024: ce acte sunt obligați șoferii să aibă asupra lor, în format original, la un control al poliției

Conform legii în vigoare, în urma unui control în trafic, șoferii din România trebuie să prezinte polițistului documentele în original. În caz contrar, cetățenii riscă amenzi de până la 1.320 de lei.

ADVERTISEMENT

Dar care sunt actele care nu trebuie să-ți lipsească din mașină atunci când conduci? Ei bine, conform noilor prevederi ale Codului Rutier 2024, șoferii din țara noastră au o obligație clară: să aibă asupra lor documentele în original atunci când se află la volan.

Trebuie subliniat că această măsură este importantă. Legislația rutieră spune clar faptul că prezentarea de copii ale documentelor nu este suficientă. În plus, situația poate atrage amenzi considerabile pentru șoferii opriți în trafic.

ADVERTISEMENT

Codul Rutier 2024 spune clar că, la cererea polițistului rutier, conducătorii auto sunt obligați să înmâneze:

  • documentul de identitate
  • permisul de conducere
  • documentul de înmatriculare a vehiculului

FOARTE IMPORTANT! Toate aceste documente trebuie să fie în original. În caz contrar, aceștia riscă să primească amenzi piperate. Excepție de la regulă o face asigurarea auto obligatorie – RCA. Acest act poate fi prezentat în format digital sau o copie xerox.

ADVERTISEMENT

Amenzi care pleacă de la 990 de lei și ajung la 1.320 de lei pentru șoferii fără acte

Legea spune clar că, în prezent, șoferii sunt obligați să aibă asupra lor carnetul de conducere în original. Nu este acceptată nici copia după permis, nici prezentarea unei fotografii a acestuia.

Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește art. 35 (2), din legea 195/2002.

ADVERTISEMENT

Șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere și celelalte documente pot primi între 6 și 8 puncte de amendă. Mai exact, asta reprezintă o sancțiune cuprinsă între 990 și 1.320 lei.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, prevede legea circulației.

ADVERTISEMENT