News

Scurgere de petrol în Marea Neagră. Este de 400 de ori mai mare decât s-a crezut inițial

O scurgere de petrol detectată în Marea Neagră în acest weekend s-a extins și este de 400 de ori mai mare decât se raportase inițial.
11.08.2021 | 22:51
Scurgere de petrol in Marea Neagra Este de 400 de ori mai mare decat sa crezut initial
Scurgere de petrol în Marea Neagră. Este de 400 de ori mai mare decât s-a crezut inițial. Sursă foto: Academia Rusă de Științe
ADVERTISEMENT

O scurgere de petrol a avut loc pe coasta rusă a Mării Negre. Aceasta s-a extins pe o suprafață de aproape 80 de kilometri pătrați și este mult mai mare decât se raportase inițial, au anunțat cercetătorii de la Academia de Științe a Rusiei.

Consorțiul conductei petroliere caspice care deține terminalul Iujno-Ozereievka, lângă Novorossiisk, a anunțat că scurgerea a provenit de la petrolierul sub pavilion grecesc Minerva Symphony.

ADVERTISEMENT

Scurgere de petrol în Marea Neagră. Este de 400 de ori mai mare decât s-a crezut inițial

Cercetătorii de la Academia de Științe a Rusiei au analizat mai multe imagini din satelit și au anunțat că scurgerea de petrol care s-a produs pe coasta rusă a Mării Negre în acest weekend este de 400 de ori mai mare decât se spusese inițial. Aceasta s-a extins pe mai bine de 80 de kilometri pătrați.

Consorțiul conductei petroliere caspice care deține terminalul Iujno-Ozereievka, locul unde s-a produs incidentul a anunțat luni că ar fi existat o scurgere de aproximativ 12 metri cubi de petrol, care s-a răspândit pe 200 de metri pătrați.

ADVERTISEMENT

În comunicat se mai spunea că aceasta a fost pusă sub control și nu reprezintă nicio amenințare pentru fauna marină sau oameni.

Ce au descoperit cercetătorii

Miercuri cercetătorii au descoperit că datele nu mai sunt corecte, iar suprafața poluată este cu mult mai mare decât s-a crezut inițial.

ADVERTISEMENT

“Conform calculelor efectuate după analizarea imaginilor din satelit s-a constatat că suprafața poluării cu petrol în momentul captării imaginii de către radar a ajuns la circa 80 de kilometri pătrați.

Pata de petrol se întindea de la țărm către largul mării pe o distanță de 19 kilometri pe data de 8 august”, notează academia rusă pe website-ul său.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul rus Victoria Abramcenko, care este responsabil și de problemele ecologice a cerut imediat începerea unei anchete pentru a se evalua corect amploarea și impactul scurgerii de petrol.

“Această scurgere cu siguranță nu va fi curățată într-o zi. O parte ar putea ajunge în atmosferă, desigur, acesta nu este un lucru bun pentru că va dăuna organismelor și oamenilor.

Din păcate, scurgerile sunt o parte integrală a industriei petrolier”, a declarat Vladimir Chuprov, directorul filialei Greenpeace din Rusia.

ADVERTISEMENT
Tags: