News

Se schimbă salariul minim! Angajații vor primi bani în funcție de studii

05.07.2019 | 21:35
Se schimba salariul minim Angajatii vor primi bani in functie de studii

Salariul minim pe economie se schimbă astfel încât angajații vor primi bani în funcție de studiile fiecăruia! Acestă modificare este cuprinsă într-un proiect de Lege depus recent în Parlament de 38 de deputaţi de la toate partidele politice! Specialiștii spun că măsura ar fi un adevărat coșmar pentru mediul de afaceri!

Salariul minim, în funcție de studiile angajatului

Iniţiatorii propun ca salariul minim pentru angajașii care au terminat liceul să fie de 1,2 ori mai mare decât pentru agajații necalificaţi, de exemplu. Şi de aproape 3 ori mai mare pentru cei cu doctorat, indiferent de experienţa lor.

Așadar, salariul minim prevăzut de lege acum ar rămâne valabil doar pentru necalificaţi, cei cu o calificare ar avea în plus 200 de lei net. Pentru cei cu liceu, salariul minim ar fi cu 500 de lei mai mare, iar cine are facultate va lua cu 1.400 de lei mai mult decât necalificatul, obligatoriu. Vârful salarial ar fi atins de cei cu doctorate, indiferent ce ştiu să facă sau ce experienţă au. Documentul prevede că ar trebui plătiţi cu cel puţin 3.400 de lei pe lună!

Salariul minim pe economie în funcție de studiile angajatului
Salariul minim pe economie în funcție de studiile angajatului

Legea ar falimenta multe firme mici, spun analiștii

Măsura vizează în special mediul privat care va avea astfel grila de salarizare trasată politic. Dacă o asemenea lege intră în vigoare va fi un dezastru pentru firme, spun consultanţii şi antreprenorii. “Este dezastruos şi pentru sistemul privat şi pentru cel bugetar. Mai ales pentru cel privat. Vom asista la închideri de companii mici care şi aşa o duc greu cu aceste condiţii de pe piaţa muncii şi vom asista la o creştere a muncii la negru”, a declarat pentru știrileprotv.ro Doina Georgescu, expert taxare RSM România.

Ce au dorit să realizeze prin acest proiect de lege, a explicat fostul ministru Gabriel Petrea, deputat PSD: “Vrem să încurajăm calificarea angajaţilor. Este foarte important ca tinerii să înveţe o meserie şi trebuie să le dăm un beneficiu şi vrem să asigurăm, o măsură socială pentru angajați ca atunci când ies la pensie să le asigurăm o pensie pe măsură contribuţiei”.