News

Ședință de guvern pentru aprobarea acordului de împrumut de 14 miliarde de euro, în cadrul PNRR. Anunțul premierului Ciucă. Update

Proiect de OUG pentru aprobarea acordului de împrumut de 14 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, discutat în ședința de Guvern.
22.12.2021 | 15:17
Sedinta de guvern pentru aprobarea acordului de imprumut de 14 miliarde de euro in cadrul PNRR Anuntul premierului Ciuca Update
ADVERTISEMENT
22-12-2021
13:20

Nicolae Ciucă: ”Azi vom aproba acordul de împrumut cu Comisia Europeană prin care țara noastră va beneficia de 14 miliarde de euro”

Miercuri, înainte de debutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Șeful Executivului a anunțat că miercuri se va adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care privește acordul de împrumut cu Comisia Europeană (CE). În urma acestuia, România va prima tranșa I de 14 miliarde de euro.

”Azi vom analiza și vom aproba prin OUG acordul de împrumut între CE și România prin care țara noastră va beneficia de 14 miliarde de euro.

OUG de azi completează cadrul instituțional pentru implementarea PNRR. După intrarea în vigoare a acordului de imprumut, CE va aloca banii pentru țara noastră”, a declarat primul-ministru.

Miercuri are loc o nouă ședință de Guvern, iar pe ordinea de zi se află elaborarea unui proiect de ordonanță de urgență pentru a fi acord acordul de împrumut dintre Comisia Europeană şi țara noastră.

OUG pentru adoptarea împrumutul din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă

Mai precis, este vorba despre un împrumut de 14 miliarde de euro, din cadrul Mecanismul de redresare şi rezilienţă, care a fost adoptat în cursul lunii trecute atât la București, cât și la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

„Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021”, arată un comunicat al Biroului de presă al Guvernului.

Adoptarea acestei OUG este necesară pentru ca sumele de bani să fie accesate mai repede.

Prevederile acestui acord vor fi aplicate de Ministerul Finanţelor, acesta având calitatea de împrumutat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acordului de împrumut de 14 miliarde de euro va fi pus în practică şi de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, acesta având calitatea de coordonator naţional al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ce alte proiecte mai sunt pe ordinea de zi de la Guvern

Ședința de Guvern este programată pentru miercuri, la ora 15:00.

De asemenea, pe ordinea de zi mai este un alt proiect ce trebuie discutat.

Este vorba despre cel în care va fi aprobată contribuția țării noastre, în anul ce urmează, pentru proiectul privind confidențialitatea datelor, pentru statele care vor pune în aplicare Standardul comun de raportare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

ADVERTISEMENT

Limita acestei sume este de de circa 13.000 de euro pentru fiecare 12 luni.

„Tot pe ordinea de zi figurează şi proiectul de hotărâre potrivit căruia se aprobă plata contribuţiei financiare voluntare a României pentru anul 2022, în cadrul proiectului ce vizează protecţia şi confidenţialitatea datelor transmise de către ţările care implementează Standardul comun de raportare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – “Sistemul comun de transmitere a datelor”, în limita echivalentului în lei al sumei de 12.900 euro/an”, a mai transmis sursa citată anterior.

Un alt proiect care mai este pe ordinea de zi face referire la sancțiunile din domeniul transportului naval.

ADVERTISEMENT