News

Siberia se topește. Au fost înregistrate temperaturi de 48 grade Celsius

Temperatură record în Siberia unde într-un orășel s-au înregistrat 48 grade Celsius.
25.06.2021 | 23:58
Siberia se topeste Au fost inregistrate temperaturi de 48 grade Celsius
Siberia se topește. Au fost înregistrate temperaturi de 48 grade Celsius. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Regiunea arctică a Rusiei este lovită de caniculă. Atunci când ne gândim la Siberia ne gândim la zăpadă, gheață și frig. Doar că acum au fost înregistrate temperaturi record care au ajuns până la 118 grade Fahrenheit (48C). Din 1936 nu au mai fost înregistrate asemenea temperaturi în Siberia.

De altfel, un val de canicula a pus stăpânire pe toată Rusia. La Moscova mercurul din termometre a urcat până la 35 de grade Celsius, vineri.

ADVERTISEMENT

Siberia se topește. Au fost înregistrate temperaturi de 48 grade Celsius

În Siberia au fost înregistrate temperaturi record. Într-un mic sat la nord de cercul polar, Saskylah, temperatura solului a atins 31,9 grade Celsius. Aceasta este cea mai mare temperatură din ultimii 85 de ani.

Într-un alt oraș Verkhoyansk, temperatura a atins un vârf de 118F (48C). Este cea mai mare temperatură înregistrată deasupra cercului arctic, de când au început să fie făcute măsurători. Toată regiunea se confruntă cu o caniculă persistentă de câteva zile.

ADVERTISEMENT

Verkhoyansk este cel mai rece loc de pe Pământ, aici fiind înregistrate temperaturi de până la -67,8C. Locuitorii sunt extrem de îngrijorați pentru că până acum temperaturile în luna iunie nu depășeau 16 grade Celsius.

Incendiile fac ravagii

Încep de asemenea să aibă loc din ce în ce mai multe incendii, iar permafrostul se topește. Permafrostul acoperă aproximativ două treimi din acest teritoriu, iar în timp ce se topește eliberează carbon și gaze cu efect de seră.

ADVERTISEMENT

În regiunea nordică Yakutia au avut loc doar marți, 64 de incendii au scris cei de la The Barents Observer. Încă din luna aprilie au început să aibă loc incendii. Uneori fumul poate fi văzut foarte clar și din spațiu potrivit imaginilor NASA.

“2021 este un an de acțiune pentru schimbări climatice”, a declarat Organizația Mondială de Meteorologie într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială de Meteorologie a anunțat că în Siberia are loc cea mai dramatică schimbare a temperaturilor, 

Recorduri de temperaturi s-au înregistrat și în alte zone din Rusia. La Moscova au fost 34,7 grade Celsius pentru prima dată după 120 de ani. O temperatură asemănătoare fusese înregistrată în anul 1901.

“Creșterea temperaturilor se explică prin schimbările climatice la nivel mondial și determină recorduri de căldură în capitală”, a declarat Marina Makarova, meteorolog la Rosgidromet.

ADVERTISEMENT