Sporturi

Simona Halep, interviu de excepţie: “Am decis când să mă retrag din tenis”

Simona Halep interviu de exceptie Am decis cand sa ma retrag din tenis
Simona Halep, la Roland Garros

Simona Halep, interviu de excepţie în cea mai importantă publicaţie de tenis din Franţa, Tennis Magazine. Liderul WTA a vorbit despre familia sa, planuri de viitor şi momentul când va spune adio tenisului, afacerile pe care le are împreună cu fratele său şi unde visează să-şi cumpere un apartament. Românca şi-a amintit cu regret şi de momentele dificile prin care a trecut şi recunoaşte că primeşte ajutorul unui psiholog, care a schimbat-o foarte mult în bine.

– Care oraş este mai important pentru tine, Bucureşti sau Constanţa?

Iubesc Bucureştiul pentru că este un oraş mai mare decât Constanţa, oraşul meu natal. E motivul pentru care sunt aici de la 12 ani şi am putut să continui să joc tenis. Când merg la clubul de tenis la care joc, mă relaxez la un spa, şi mă antrenez trei-patru ore pe zi. În plus, îmi place să mă relaxez făcând yoga şi pilates. Dar mă întorc în mod regulat la Constanţa pentru a petrece timp alături de familie, alături de verii mei. Ne place să mergem la grătar. 

– De ce ai ales să te antrenezi la Stejarii Country Club?

Pentru că este cel mai bun club din Europa. Am închiriat un apartament la câţiva metri de terenurile de tenis, am tot la dispoziţie acolo. În Bucureşti traficul este infernal şi faptul că sunt aproape de centrul orşaşului îmi permite să câştig timp preţios. 

Simona Halep, interviu de excepţie: “Cu fratele meu am fost prima dată la tenis”

– La finalul carierei te vei retrage în Bucureşti?

Nu ştiu încă, ceea ce pot să vă spun sigur este că nu plec din România. Dacă nu va fi Bucureşti va fi Constanţa, sau foarte bine ambele. 

– Ai investit în imobiliare în România…

Da, alături de familia mea. Nu am timp să mă ocup de imobiliare, cel mai mult fratele meu mai mic şi tata se ocupă de acest business. Este jobul lor, nu ştiu prea multe despre această afacere şi nu mă implic. Nu ştiu ce o să fac după ce îmi închiei cariera, dar cred că pensiunile noastre îmi vor putea aduce un venit. 

– Fratele tău, Nicolae, te-a iniţiat în tenis, sunteţi apropiaţi?

Da, foarte apropiaţi. El se ocupă de afacerile mele. Este un băiat gentil şi ador să-mi petrec timpul cu el şi cu fiica lui, Tania. Cu el am fost prima dată la tenis, dar azi el nu mai joacă. Ne mai amuzăm din când în când pe teren. 

Simona Halep, interviu de excepţie: “În 2014 am fost oprită prima dată pe stradă”

– Familia este foarte importantă pentru tine…

E cel mai important lucru din viaţa mea. Sunt foarte apropiată de membrii familiei mele şi petrecem foarte mult timp împreună. Alături de ei mă simt plină de energie. 

– Tatăl tău are o fabrică de lapte…

Nu mai are, nu mai munceşte în sectorul ăla. A renunţat ca să-l ajute pe fratele meu. 

– Am constatat că eşti un star în România, îţi aminteşti când ai fost recunsocută prima dată pe stradă?

Da, a fost după prima mea finală de la Roland Garros, în 2014. A fost primul mare moment al carierei şi a fost un punct în care toată România a vorbit despre tenis. De atunci toată lumea m-a recunoscut pe stradă şi voia să facă selfie cu mine. A fost o mare schimbare pentru mine şi a fost un punct pozitiv. Apreciez aceste momente şi sunt foarte fericită că mulţi copii s-au apucat de tenis datorită rezultatelor mele din circuit. 

– Este greu să devii un jucător de tenis în România? Spune-mi din experienţa ta.

Nu a fost deloc facil să ajung aici. În România nu avem un sistem de academii dezvoltat, n-a dat nimeni bani ca să mă ajute să progresez sau să mă trimită la turnee. Le mulţumesc părinţilor şi câtorva sponsori, care m-au ajutat în perioada junioratului. 

Simona Halep, interviu de excepţie: “Cred că mă voi retrage la 30-32 de ani, dar nu pot să spun niciodată”

– Ion Ţiriac are un club de tenis. Te-a ajutat în tinereţea ta?

Nu, niciodată. Am vorbit cu el pentru prima dată în 2014, după finala de la Madrid, dar m-a ajutat cu wild-carduri pentru turneele pe care le manageria. Din 2014, domnul Ţiriac mă consiliază, este o şansă foarte mare pentru mine că o persoană cu o aşa mare exprienţă să-mi ofere sfaturi. 

– Cum îi ajuţi pe micii jucători de tenis?

Am creat o şcoală de tenis la Stejarii, avem 150 de copii, din care am ajuns să selectăm 45. Finanţez antrenamentele şi costurile cu echipamentul lor. De fiecare dată când sunt la club îmi place să merg să mă uit la ei, să-i urmăresc şi de fiecare dată îmi dau o energie pozitivă. E greu de spus dacă vreunul dintre ei va ajunge campion.

– Ai declarat că vei angaja un psiholog, mai ales că ai fost de multe ori la doar un meci de a deveni numărul 1.

Da, este adevărat. Călătoresc alături de un psoiholog, mă consiliază, şi mă ajută să-mi controlez emoţiile. În plus, pe teren simt că nu mai pierd atât de multe puncte uşor, cred că e şi meritul lui. 

– În octombrie, anul trecut, ai devenit în sfârşit lider mondial. Îţi aduci aminte ?

Da, bineînţeles. A fost data de 7 octombrie, am avut foarte multe emoţii în timpul meciului cu Ostapenko, un vis devenit realitate, cea mai frumoasă zi din viaţa mea. După ce m-am liniştit, mi-am dat seama de performanţa pe care am realizat-o. Venind de la Constanţa, dintr-o ţară mică, mi-am dat seama că sunt capabilă să mă bat cu cele mai mari jucătoare din lume la cele mai mari turnee. În România, nu avem o astfel de mentalitate de învingător, nu avem această abilitate din naştere de a ne gândi şi de a juca în turnee mari. Sunt foarte mândră de parcursul meu şi mă bucur că am reuşit să am acest parcurs alături de familia mea şi de prietenii mei. Când văd că sunt pe cea mai mare treaptă în clasamentul mondial mă simt recunoscătoare.

– Ce crezi că ai îmbunătăţit de când ai devenit lider mondial?

Sunt o jucătoare mai solidă, atitudinea mea s-a schimbat. Sunt pozitivă, nu abandonez niciodată şi cred că reuşesc să depăşesc momentele dificile de pe teren.

– Serena şi Venus evoluează în circuit la 37 de ani, cât te gândeşti să joci?

Am decis când să mă retrag din tenis. Cred că mă voi retrage la 30-32 de ani, dar nu pot să spun niciodată. Când aveam 20 de ani mă gândeam că mă voi retrage la 26 sau 27 de ani, e vârsta pe care o am astăzi şi nu mă gândesc la retragere.

– Te gândeşti să ai un copil şi apoi să revii în circuit?

Nu, niciodată. Dacă voi avea un copil într-o zi, voi spune stop carierei pentru că mi se pare foarte dificil să călătoresc cu un copil şi în plus o să vreau să petrec cât mai mult timp cu el acasă. 

– Ca şi lider al clasamentului feminin, cum vezi situaţia în care jucătoarele sunt plătite la fel ca şi jucătorii din ATP?

Mie îmi convine acestă situaţie, cred că aşa este corect, să fim plătiţi egal. Am înţeles că unii jucători spun că nu e justă această egalitate. Nu vreau să comentez acest gen de reacţii, pentru mine călătoriile sunt la fel de lungi. Pentru noi, jucătoarele, nivelul nostru de joc, programul anual şi viaţa noastră sunt exact la fel ca şi pentru bărbaţi. Singura diferenţă e că bărbaţii sunt mai puternici şi acesta este motivul pentru care joacă meciuri de 5 seturi. 

Simona Halep, interviu de excepţie: “Cea mai dureroasă finală? Cea cu Ostapenko”

– Anul trecut, Eugenie Bouchard, care a terminat sezonul pe locul 81 mondial, a câştigat mai mulţi bani ca tine din premii. Ţi se pare corect?

Canada este diferită de România, nu putem compara aceste două situaţii. Cred că fac o treabă bună pe teren şi mă descurc foarte bine şi cu sponsorii mei. Cunosc realitatea şi o accept. Ce pot să spun e că iubesc ceea ce fac, călătoresc mult pentru a obţine ceea ce am. Pentru mine, oamenii pe care îi am alături sunt mai valoroşi decât banii.

– Acum 10 ani ai câştigat Roland Garros la juniori şi la Paris ai avut şi două finale la senioare. E cel mai important turneu pentru tine?

Mă simt ca acasă la Roland Garros, este turneul meu preferat şi are multe semnificaţii pentru mine. Publicul parizian este foarte prietenos cu mine, iubesc să joc pe terenurile de la Roland Garros. Dacă aş avea posibilitatea să câştig un turneu de Grand Slam, sper să fie la Roland Garros. De asemenea, iubesc şi Parisul. Mi-am făcut multe vacanţe aici, mă gândesc ca în viitorul apropiat să-mi cumpăr un apartament, dar asta pentru viitor.

– Care dintre cele două finale este cea mai dureroasă?

Fără îndoială, ultima, împotriva Jelenei Ostapenko. Am avut set şi 3-0, mingi de dublu break pentru 4-0. Acel meci m-a întristat la vremea respectivă. Nu cred că am intrat într-o depresie, mai bine spus am fost deprimată. Au fost momente foarte dificile, dar mi-am spus că trebuie să lucrez mai mult şi am transpus toate frustrările în muncă. Acel meci m-a făcut să fiu mai puternică, am progresat la capitolul atitudine şi m-a ajutat să devin numărul 1.

Ţi-ai imaginat care va fi reacţia ta în momentul în care vei câştiga primul turneu de Grand Slam?

Nu m-am gândit să am o reacţie prea exuberantă. În interior, da, voi avea cu siguranţă. Cred că reacţia mea va depinde de scenariul în care se va desfăşura meciul. 

Simona Halep, interviu de excepţie. Citeşte şi:

Simona Halep şi cazanul cu smoală fierbinte de la Roland Garros! De ce e bine c-a jucat pe terenul 18

Duminica în familia liderilor mondiali. Simona Halep, antrenament cot la cot cu Rafa Nadal. Foto

Adevăratul motiv pentru care Simona Halep a fost trimisă să joace pe terenul 18! Explicaţiile organizatorilor

Simona Halep, în topul celor mai multe prezenţe în optimi la turneele majore! E la egalitate cu Serena Williams