Sporturi

FED Cup: România – Spania! S-a stabilit cu cine joacă Simona Halep

UPDATE 12:45 / S-a încheiat tragerea la sorţi a meciurilor din FED Cup dintre România şi Spania. Simona Halep joacă prima împotriva Silviei Soler Espinosa. Irina Begu va juca în al doilea meci...
06.02.2015 | 20:39
FED Cup Romania  Spania Sa stabilit cu cine joaca Simona Halep

UPDATE 12:45 / S-a încheiat tragerea la sorţi a meciurilor din FED Cup dintre România şi Spania. Simona Halep joacă prima împotriva Silviei Soler Espinosa. Irina Begu va juca în al doilea meci al zilei împotriva lui Garbine Muguruza. 

Programul meciurilor:

Sîmbătă, 8 februarie

Halep – Soler Espinosa, ora 13:00

urmat de: Begu – Muguruza

Duminică, 9 februarie

Halep – Muguruza, ora 12:00

urmat de: Begu – Soler Espinosa

urmat de: Dulgheru/Niculescu – Arruabarrena / Garrigues

VEZI AICI DECLARAŢIILE SIMONEI HALEP ŞI A CELORLALTE JUCĂTOARE ÎNAINTE DE MECIUL CU SPANIA

Naţionala României are nevoie de o victorie cu Spania în acest weekend şi un succes în play-off, în aprilie, pentru a intra în principala grupă din Fed Cup

Echipa feminină de tenis a României va înfrunta Spania în primul tur al Fed Cup, în Grupa Mondială II. Partida se va disputa în acest weekend, pe 7 şi 8 februarie, la Galaţi (meciurile vor putea fi urmărite în direct pe Dolce Sport 1). Miza este foarte mare, mai ales că tricolorele formează în acest moment una dintre cele mai bune echipe din istorie. Simona Halep, locul 3 mondial, şi Irina Begu, clasată pe 32, sînt fetele în care toată suflarea românească îşi pune speranţele. Este a doua întîlnire dintre România şi Spania, primul episod consumîndu-se în 1976, cînd ibericele ne-au bătut cu 3-0, la Philadelphia, Statele Unite ale Americii. Fetele noastre au şansa să răzbune acel rezultat, la aproape 40 de ani distanţă. Tragerea la sorţi a meciurilor din întîlnirea România – Spania are loc azi, 6 februarie, la ora 12:30, la Sala Grand Restaurant, Club VIVA. La meci va asista şi preşedintele Klaus Iohannis, care a promis că va cînta imnul României alături de tricolore.

Suprafaţă ca la Turneul Campioanelor

Federaţia Română de Tenis a decis să ofere oraşului Galaţi găzduirea meciului România – Spania din Fed Cup. În momentul în care a fost aleasă această locaţie, Federaţia Internaţională de Tenis a considerat că nu este decît o problemă, legată de iluminare. Instalaţia avea o capacitate de 800 de lucşi, iar cerinţele ITF sînt de 1.200 de lucşi. Ulterior, oficialii moldoveni au rezolvat problema şi acceptul a fost primit. Sala Dunărea are 5.000 de locuri, iar gălăţenii au făcut nişte eforturi incredibile pentru a o putea pune la punct. „Suprafaţa va arăta exact ca la Singapore, unde a fost Simona la Turneul Campioanelor. Ca şi culori, ca şi viteză de joc, am aşteptat indicaţiile Simonei, să vedem cum o ajustăm. Simona a cerut ca suprafaţa să fie lentă spre mediu, nu foarte rapidă”, a declarat Florin {ipoş, organizator al meciului de Fed Cup. Fetele noastre au fost mulţumite de arenă, primele impresii la antrenamente fiind pozitive.

Simona nu a convins la „naţională”

România se bazează pe cele mai în formă patru jucătoare pentru marele meci cu Spania. Cea mai valoroasă este, fără discuţii, Simona Halep, clasată pe locul 3 în clasamentul mondial. Cealaltă jucătoare de simplu care va apăra onoarea ţării este Irina Begu, clasată pe locul 32 în clasamentul WTA. Ambele jucătoare au avut un start foarte bun de an, Simona reuşind să cîştige la Shenzen şi să ajungă în sferturile de finală la Australian Open, în timp ce Irina Begu a fost surpriza plăcută la Marele {lem de la Melbourne, unde a ajuns în „optimi”. Mai mult, în primul tur a eliminat-o pe nemţoaica Angelique Kerber, jucătoare de TOP 10. Echipa este completată de Monica Niculescu, una dintre cele mai bune jucătoare de dublu ale momentului, şi Alexandra Dulgheru. Cel mai probabil, cele două vor forma perechea de dublu, pentru ca Simona şi Irina să se poată concentra pe meciurile de simplu.

Surpriza din lot? Absenţa Soranei

Echipa României este formată din Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu şi Alexandra Dulgheru. Toată lumea a fost surprinsă cînd a văzut că lipseşte una dintre cele mai valoroase jucătoare românce din ultima vreme, Sorana Cîrstea. Motivele acestei absenţe sînt destul de multe. În primul rînd, forma prin care trece Sorana. Compatrioata noastră a evoluat într-o singură partidă în 2015, pe care a pierdut-o, în primul tur la Australian Open, 5-7, 0-6 cu rusoaica Alexandra Panova. Mai mult, această lipsă de meciuri a scos-o pe Sorana din topul primelor 100 de jucătoare, fiind clasată în acest moment pe 101 în clasamentul mondial. A fost şi accidentarea pe care românca a suferit-o anul trecut, iar durerile au continuat şi după ce şi-a revenit. Acest lucru s-a văzut pe teren, Sorana reuşind să cîştige doar 4 meciuri din august 2014 pînă în februarie 2015! Conform apropiaţilor, jucătoarea a suferit un şoc în momentul în care familia sa a avut probleme cu legea, iar tenisul a coborît pe locul doi în topul priorităţilor. Gurile rele sînt de părere că o parte din vină o are şi noul iubit, columbianul Santiago Giraldo, de care Sorana este îndrăgostită pînă peste cap şi nu prea mai îi arde de antrenamente şi pregătire.

Lipseşte Suarez Navarro, debutează Muguruza!

Naţionala Spaniei vine în România cu o echipă din care lipseşte cea mai importantă jucătoare, Carla Suarez Navarro (locul 17 WTA). Rolul de lider în naţionala iberică l-a luat o debutantă, Gabrine Muguruza (locul 24 WTA), în vîrstă de 21 de ani, însă cu nişte rezultate extraordinare în ultimul an. Aceasta a explodat în 2014, cînd a reuşit să ajungă în optimile de finală la Australian Open şi în sferturi la Roland Garros. Mai mult, a reuşit să o învingă o dată pe Simona Halep, la Wuhan. Şi acesta nu este cel mai mare rezultat din cariera sa! A învins numărul 1 mondial, pe Serena Williams, la Roland Garros! Pe lîngă Muguruza, naţionala Spaniei se mai bazează şi pe Silvia Soler-Espinosa (locul 67), Lara Arruabarrena (86) şi Anabel Medina Garrigues (27 la dublu). Istoricul ibericelor este mult peste cel al naţionalei noastre, Spania cucerind Fed Cup de 5 ori (1991, 1993, 1994, 1995 şi 1998). Anul 2014 nu a fost unul prea bun pentru Spania, cu două dueluri pierdute, împotriva Cehiei şi Poloniei.

România, ZERO performanţe în Fed Cup

Naţionala României nu a reprezentat niciodată o forţă în tenisul mondial feminin, cel puţin pe echipe. Dacă la simplu am mai avut cîte o jucătoare în finale de Mare {lem, la capitolul „naţională” am avut rezultate dezastruoase. Nu am cîştigat niciodată Fed Cup, iar cele mai bune performanţe au fost sferturile de finală, atinse acum aproape 40 de ani, în 1973, 1974, 1978, 1980 şi 1981. Cea mai recentă „realizare” a fost un baraj pentru Grupa Mondială, pe care l-am pierdut în 1999. Tricolorele ocupă în acest moment cea mai bună clasare din istorie, locul 16, cu 3.170 de puncte. Adversarele noastre, ibericele, sînt clasate pe locul 12, cu 3.750 de puncte. Cea mai de succes jucătoare din istoria de Fed Cup a României este Ruxandra Dragomir, care a cîştigat 30 dintre cele 47 de meciuri jucate sub tricolor, dintre care 21 la simplu. Dintre jucătoarele actuale, Monica Niculescu este cea mai titrată, cu 13 victorii, toate la dublu. Mai mult, aceasta se află la egalitate cu Virginia Ruzici la numărul de ani petrecuţi la naţională – 8, fiind foarte aproape să o depăşească pe managera lui Halep.

Cum putem ajunge în Grupa Mondială

România a reuşit una dintre cele mai mari performanţe din istorie anul trecut, cînd a trecut din Grupa I a zonei Europa-Africa în Grupa Mondială II, după ce a cîştigat barajul cu Serbia, scor 4-1. Astfel, acest succes a devenit cea mai mare performanţă din ultimii 15 ani, ultima oară cînd România s-a bătut pentru Grupa Mondială fiind în 1999. În cazul în care vom cîştigat duelul cu ibericele, România îşi asigură prezenţa în barajul pentru Grupa Mondială. Aceasta ar fi una dintre cele mai mari performanţe din istoria tenisului feminin românesc, ultima prezenţa în Grupa Mondială datînd din 1992, cînd am pierdut cu Austria, scor 1-2. Pe lîngă meciul România – Spania, mai sînt trei meciuri care vor trimite naţionale în play-offul pentru Grupa Mondială: Slovacia – Olanda, Suedia – Elveţia şi SUA – Argentina. În cazul unei înfrîngeri în duelul cu Spania, naţionala României va juca iar play-off pentru rămînerea în a doua Grupă Mondială.

Se schimbă liniile: fetele depăşesc băieţii

Pînă acum cîţiva ani, tenisul românesc exista doar prin băieţi. Performanţele acestora în Cupa Davis erau dese, iar istoricul acestei competiţii ne clasa mereu printre puterile sportului alb. Deşi nu am reuşit să cîştigăm niciodată competiţia, românii au jucat 3 finale, în 1969, 1972 şi 1973, în perioada în care Ilie Năstase şi Ion Ţiriac făceau legea în circuitul masculin. De atunci nu au mai fost performanţe notabile, dar mereu am stat sus, ba în Grupa Mondială, ba în play-off, ba în Grupa I din zona Europa/Africa. A venit rîndul fetelor, care sînt mai aproape ca niciodată de o calificare în Grupa Mondială, mai ales de cînd la naţională au răsărit talente precum Simona Halep, Irina Begu sau Sorana Cîrstea. Primul test cu adevărat important pentru această generaţie are loc în acest weekend, la Galaţi.

„Acomodarea în sală va face diferenţa”

Ilie Năstase, cel mai bun jucător de tenis din istoria României, a prefaţat pentru FANATIK duelul dintre România şi Spania în Fed Cup. De trei ori finalist în Cupa Davis şi de două ori cîştigător de turneu de Mare {lem, Năstase crede că româncele se vor impune. „Avînd în vedere că jucăm acasă şi că ne vom putea baza pe cele mai bune jucătoare pe care le avem cred că ne vom impune. Au arătat o formă excelentă şi la Australian Open, aşa că sînt favorite”, a declarat primul lider mondial din clasamentul ATP. Mai mult, Ilie Năstase a dezvăluit pentru FANATIK şi unde se va face diferenţa. „Cred că acomodarea va face diferenţa. Ele vin de la căldura, unde au jucat, şi acum vor evolua în sală, unde este altfel decît în aer liber. Aici se va face diferenţa. Jucătoarele care se vor acomoda mai repede cu atmosfera din sală vor cîştiga partida”, a declarat Ilie Năstase.

ROM NIA
Simona Halep
Data naşterii: 27 septembrie 1991
Poziţie simplu: 3
Poziţie dublu: 522

Irina-Camelia Begu
Data naşterii: 26 august 1990
Poziţie simplu: 34
Poziţie dublu: 49

Monica Niculescu
Data naşterii: 25 septembrie 1987
Poziţie simplu: 57
Poziţie dublu: 44

Alexandra Dulgheru
Data naşterii: 30 mai 1989
Poziţie simplu: 95
Poziţie dublu: 738

SPANIA
Gabrine Muguruza
Data naşterii: 8 octombrie 1993
Poziţie simplu: 24
Poziţie dublu: 14

Silvia Soler-Espinosa
Data naşterii: 19 noiembrie 1987
Poziţie simplu: 67
Poziţie dublu: 56

Lara Arruabarrena
Data naşterii: 20 martie 1992
Poziţie simplu: 86
Poziţie dublu: 59

Anabel Medina Garrigues
Data naşterii: 31 iulie 1982
Poziţie simplu: 498
Poziţie dublu: 27

* 9-2 este scorul Simonei Halep în meciurile pe care le-a jucat pentru România la simplu
* 4-0 este scorul ultimei victorii reuşite de Spania în Fed Cup, cu Japonia, pe 21 aprilie 2013
* 3-2 este scorul Monicăi Niculescu în partidele de dublu disputate pentru România în sală

Tags: