Sport

Simona Radiș e cel mai bun sportiv român al anului 2023. Ce loc ocupă în clasament David Popovici

Consiliul Asociației Presei Sportive din România a stabilit clasamentul celor mai buni sportivi români ai anului 2023, în funcție de performanțele înregistrate.
29.12.2023 | 16:26
Simona Radis e cel mai bun sportiv roman al anului 2023 Ce loc ocupa in clasament David Popovici
Simona Radiș e cel mai bun sportiv român al anului 2023. Ce loc ocupă în clasament David Popovici
ADVERTISEMENT

Așadar, canotoarea Simona Radiș este cel mai bun sportiv român al anului 2023. Medaliată cu aur la proba de dublu vâsle la Mondialul de la Belgrad și dublă campioană europeană la dublu vâsle și 8+1, Simona Radiș este urmată în clasament de Cătălin Chirilă (canoe), cu două medalii la campionatele mondiale de la Duisburg, mai exact medalia de aur la 500 de metri și argint la 1.000 de metri.

Simona Radiș e cel mai bun sportiv român al anului 2023

Canotoarea Ancuța Bodnar, colegă cu Simona Radiș în barca de dublu vâsle, a ocupat poziția a 3-a a podiumului. Bodnar este, totodată, campioană mondială și europeană. Locul 4 în clasament a fost ocupat de Bernadette Szocs (tenis de masă), medaliată cu aur de două ori la simplu, una cu echipa României, precum și o medalie de bronz la dublu mixt la Jocurile Europene 2023.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Szocs a reușit să câștige o medalie de argint cu echipa națională a României la Campionatul European de la Malmo. Locul cinci este ocupat de Alina Rotaru Kottman (atletism), deținătoarea unei medalii de bronz la Campionatul Mondial de la Budapesta, precum și o calificare la Jocurile Olimpice din 2024.

Pe poziția a 6-a a este Vlad Dascălu (ciclism), deținătorul unei medalii de aur la cross-country olimpic la Jocurile Europene 2023 din Cracovia. Constantin Popovici ocupă locul 7 (sărituri în apă de la mare înălțime), cu o medalie de aur la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, în timp ce Mihaela Cambei (haltere) este pe locul 8.

ADVERTISEMENT

Cambei a câștigat o medalie de bronz la Campionatele Mondiale (prin procedeul smuls, categoria 49 kilograme) de la Riad, având totodată șase medalii de aur la Campionatele Europene de seniori și tineret de la Erevan. Vedeta David Popovici ocupă doar locul 9 în acest clasament, cu o medalie de bronz și un loc 4 la europenele în bazin de 25 de metri de la Otopeni.

David Popovici a bifat, de asemenea, două finale mondiale la Fukuoka, obținând doar locul 4 la 200 de metri liber și locul 6 la 100 de metri liber. Așadar, un an dezamăgitor pentru campionul român de la care toată lumea așteaptă medalii de aur pe bandă rulantă. Între timp, ultimul loc în top 10 e ocupat de Andreea Beatrice Ana (lupte) cu o medalie de bronz la Campionatele Mondiale, precum și o medalie de aur la europene și argint la U23 de la București.

ADVERTISEMENT

Cu toate că nu au prins un loc în primii 10 cei mai buni sportivi ai României în 2023, Sabrina Maneca Voinea (gimnastică), Sorana Cîrstea (tenis), Marius Balogh (minifotbal) și vedeta Radu Drăgușin au primit, de asemenea, voturi, deci au fost luați în considerare pe lista scurtă pentru cel mai bun sportiv al României în anul care tocmai se încheie.

Dacă Radu Drăgușin și Sorana Cîrstea nu mai au nevoie de nicio prezentare, cei doi au fost luat în considerare pentru calificarea cu naționala de fotbal a României lA Euro 2024, respectiv sferturile de finală la turneele WTA de la Indian Wells și Miami (în condițiile în care sportiva ocupă locul 23 în clasamentul WTA pe anul 2023).

ADVERTISEMENT

Cât despre gimnasta Sabrina Maneca Voinea, aceasta e calificată cu echipa la Jocurile Olimpice de la Paris și a ocupat locul 4 în finala mondială de la sol, pe lângă medalia de bronz la același aparat în cadrul Campionatelor Europene din Antalya. Cât despre Marius Balogh, acesta este component al echipei naționale de minifotbal, campioană mondială în Emiratele Unite Arabe și golgheter al competiției.

ADVERTISEMENT