Sport

Cozmin Gușă îi atacă violent pe marii campioni ai României, David Popovici, Simona Halep și Neagu & Company: „Vedeți ce s-a întâmplat în 2023, este o problemă de mentalitate!”

Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo, a pus la zid, de-a valma, toate personalitățile din sportul românesc, singurul exemplu pozitiv în 2023 oferindu-l din... judo!
21.12.2023 | 11:15
Cozmin Gusa ii ataca violent pe marii campioni ai Romaniei David Popovici Simona Halep si Neagu  Company Vedeti ce sa intamplat in 2023 este o problema de mentalitate
Cosmin Gușă, atac violent la adresa marilor sportivi ai României
ADVERTISEMENT

2023 e aproape gata și, așa cum e normal, federațiile sportive din România își prezintă bilanțul la final de an. La fel au făcut și cei de la FR de Judo, președintele Cozmin Gușă  vorbind despre realizările și nerealizările forului pe care-l conduce.

Cozmin Gușă gândește în perspectivă: sare peste Olimpiada de la Paris și pregătește JO din 2028! 🙂

2023 nu a fost un an strălucit pentru judo-ul românesc, cel puțin la nivel de seniori, lucru îngrijorător în perspectiva Jocurilor Olimpice din vara viitoare de la Paris. Președintele Cozmin Gușă recunoaște lipsa aproape totală a rezultatelor, dar spune că avem perspective la nivel de juniori și tineret, lucru îmbucurător pentru Jocurile Olimpice din… 2028!

ADVERTISEMENT

„A fost un an mai slab decât 2022 în ceea ce priveşte activitatea seniorilor. Din păcate, uşorul declin al sportivilor de lot olimpic şi al antrenorilor lor nu a putut fi stopat, lucru care s-a văzut mai ales la lotul masculin. Pe final de an, prin realizarea deosebită a Serafimei Moscalu, care a obţinut bronz la cel mai important Grand Slam al anului, cel din Japonia, lotul feminin să zicem că anunţă un mic reviriment.

La nivel de loturi inferioare, ca vârstă mă refer, la tineret şi juniori, a fost un an mai bun decât precedentul. S-au consolidat în categorie nişte sportivi care deja anul viitor îi putem introduce în firul de competiţii internaţionale şi să demarăm activitatea de consolidare şi calificare a lor la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028. Aici am motive de satisfacţie. Per total, un motiv de mulţumire ar fi activitatea juniorilor şi a celor de la tineret”, a declarat Cozmin Guşă, președintele FRJ, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cozmin Gușă, atac violent la adresa marilor campioni ai României! Consideră că FR Judo a fost victima unei „vendete personale” a fostului ministru Novak

Vorbind despre lipsa de rezultate, Cozmin Gușă a găsit un vinovat în persoana fostului ministru Eduard Novak, care nu i-ar fi asigurat fondurile de care ar fi avut nevoie.

„Federaţia Română de Judo a suferit în planul organizării activităţii din pricina bulversării de către fostul ministru Eduard Novak, tip asupra căruia abia în 2024 va porni tăvălugul cercetărilor şi anchetărilor legat de dezastrele pe care le-a generat. Noi am avut o problemă legată de finanţare, am rezolvat-o din alte fonduri private, o problemă legată de clasificare şi coordonare în interiorul fostului Minister al Sportului din cauza unei vendete personale”, a mai spus Cozmin Gușă.

ADVERTISEMENT

Apoi a pornit tăvălugul atacurilor neașteptate, printre cei luați în vizor fiind marii performeri români David Popovici, Simona Halep sau Cristina Neagu. Vorbește despre „lipsă de mentalitate și spirit de competiție”, considerând că acestea sunt marile probleme ale sportului românesc.

„Există problema mentalităţii şi a spiritului de competiţie scăzute la sportivii români în general, la judoka în special. Vedem şi cazurile recente ale handbalistelor sau al lui David Popovici, nu mai vorbesc despre Simona Halep sau despre scrimeri. Avem această problemă noi, românii, şi în judo se manifestă la fel.

ADVERTISEMENT

Şi o a doua problemă este inexistenţa unui corp de antrenori suficient de bine pregătit pentru marea performanţă la seniori. Avem rezultate la copii, la juniori, la cadeţi, la tineret. La seniori treaba este diferită, competiţia este totală, mizele sunt mult mai importante şi nu avem încă oamenii potriviţi care să conjuge talentul sportivilor cu responsabilitatea de adult, presiunea psihologică inerentă unor mari competiţii, ceea ce înseamnă că mai trebuie să formăm sau să căutăm. Acestea sunt cele două mari motive ale acestei ruperi care nu se întâmplă în cazul altor ţări. Nu s-a întâmplat nici în România până în urmă cu mai mulţi ani”, a mai punctat Gușă.

A doua „vendetă personală”: Gușă pune nereușitele FR Judo din 2023 și 2024 pe seama unei conspirații planetare. „Mă simt persecutat de Marius Vizer!” 🙂

Dar lucrurile nu se opresc aici. Pentru că, după Eduard Novak, președintele FRJ a mai găsit încă un „țap ispășitor”, de data aceasta unul de anvergură mondială. Este vorba despre Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, pe care Gușă îl acuză, nici mai mult nici mai puțin, de o conspirație împotriva forului pe care-l conduce.

„Problemele întâmpinate în 2023 nu au mai fost la fel ca acelea din 2022 la nivelul competiţiilor internaţionale, când s-a remarcat o anumită presiune nepermisă şi nefirească din partea corpului de arbitraj la adresa unor judoka români. Şi ea venea din vendeta prost înţeleasă dintre mine şi Marius Vizer.

Din fericire, în 2023 acest lucru nu s-a mai întâmplat. Suferim o anumită persecuţie din partea forumului internaţional, în sensul că deşi eram cel mai bine cotaţi din Europa în organizarea de competiţii, tot din presiunile lui Marius Vizer, României nu i se mai alocă competiţii internaţionale.

Cei de la forul european ar vrea să facă asta, numai că le e frică de răzbunarea lui Marius Vizer şi atunci, deocamdată nici pentru 2023, dar nici pentru 2024, nu avem alocate competiţii internaţionale, care sunt benefice pentru judo, pentru că pot participa mai mulţi sportivi români şi există un schimb de experienţă în stagiile de pregătire”, a încheiat Cozmin Gușă analiza de final de an a judo-ului românesc.

  • 5 sportivi vrea să califice FR de Judo la Olimpiada de la Paris. De medalii nu se vorbește nimic…
ADVERTISEMENT