News

Simulare bacalaureat 2019: Mesajul anti-sistem, scris de o elevă pe 6 pagini din lucrarea sa

01.04.2019 | 13:17
Simulare bacalaureat 2019 Mesajul antisistem scris de o eleva pe 6 pagini din lucrarea sa

Simularea examenului de Bacalaureat 2019 a scos la iveală creativitatea din elevi. Este și cazul unei tinere din Satu Mare, care a scris pe lucrarea sa șase pagini care cuprindeau un mesaj împotriva sistemului de învățământ din România. Scrierea elevei a devenit virală pe rețelele de socializare.

Ce a scris eleva în textul lucrării de simularea de Bacalaureat

Fata a scris în lucrare că prin gestul său vrea să se alăture protestului Consiliului Național al Elevilor (CNE) și că vrea să atragă atenția asupra neregulilor din învățământ. CNE recomandase elevilor să dea foaia goală la simulare, ca semn de protest față de metodele de evaluare.

Eleva își pornește manifestul de la un subiect al simulării în care tinerilor li se cere să scrie un text argumentativ în legătură cu importanța libertății presei. Ea argumentează că a decis să protesteze astfel pentru a se face auzită, așa cum și părinții ies în stradă pentru a manifesta contra ordonanțelor de urgență.

Lucrarea elevei de la simularea de Bacalaureat 2019

Pentru ce a protestat eleva în lucrarea sa de la simularea de Bac 2019

“Avem libertatea presei, avem libertate de exprimare, avem mijloace prin care putem face schimbări care par science-fiction acum. Avem oameni deschişi la minte, avem oameni care speră, avem un viitor“, a scris eleva în lucrarea sa.

Ea mai spune că oamenii cu defecte patologice nu au ce căuta la conducerea statului: “Ar fi cazul să demonstrăm că nu mai suntem ca pe vremea lui Alexandru Lăpuşneanu şi cei cu defecte patologice nu mai au ce căuta în conducerea ţării“.

Apoi, ea și-a înșiruit dorințele cu privire la sistemul educațional românesc. Eleva spune că nu mai dorește să se mai efectueze modificări la metodologie în timpul anului școlar și că vrea ca școala să dezvolte competitivitatea, pentru ca țara să aibă un viitor mai bun.

„Ei bine, eu am decis. Am decis că nu mai vreau să se facă modificări în timpul anului şcolar şi să mă afecteze, am decis că vreau ca şcoala să îmi dezvolte mai mult decât competitivitatea, am decis să protestez pentru că fiecare om contează şi am decis că ţara asta poate avea un viitor mai bun dacă luptăm pentru asta“, a mai scris ea.

Din păcate, gestul ei i-a adus o notă de 1 la simularea examenului de Bacalaureat. Pe ultima foaie, profesorii corectori au notat cu roșu “Am citit” și “foarte bine argumentat și concis”. Lucrarea a fost postată de mama sa pe Facebook. Aceasta s-a declarat mândră de gestul fetei sale, pe care îl consideră o adevărată lecție de viață.

Tags: