Simulare Evaluare Națională 2021. Subiecte la Limba Română. Am aflat ce le-a picat elevilor la proba de luni. FANATIK vă prezintă, mai jos, subiectele pe care viitorii absolvenți de clasa a VIII-a le-au avut de rezolvat.
UPDATE, ora 12:04 / Avem subiectele la Limba și Literatura Română primite luni, 29 martie, de elevii claselor a VIII-a din țară la simularea Evaluării Naționale:
Sursa Foto: observatorul.ph – Simulare evaluare națională 2021 – subiecte la Limba Română
Știrea inițială, ora 9:37 / Elevii din clasa a VIII-a susțin prima simulare a examenului de evaluare națională la data de 29 martie, cu proba la la limba și literatura română. Examenul a început la ora 09:00, iar timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor este de două ore.
Anul acesta, examenul de evaluarea națională este, în premieră, după modelul testelor PISA. Elevii care susțin respectivul examen în 2021 au studiat după o programă nouă.
Subiectele de la simularea examenului de la limba și literatura română sunt și ele după modelul testelor PISA. Ele constau în teste din zece pagini și trebuie completate în două ore.
Elevii din clasa a VIII-a s-au putut pregăti pentru acest examen prin intermediul testelor de antrenament. Vorbim despre prima generație care a studiat după o programă nouă, iar examenul va fi și el unul nou. Sunt primii elevi care au început școala cu clasa pregătitoare.
Programa pentru materia examenului de evaluare națională 2021 a fost modificată, adaptată condițiilor din pandemie. Ea a fost publicată la începutul lunii februarie. Primul test de antrenament pentru acest examen a fost publicat la 22 februarie.
Accesul elevilor în săli s-a putut face până la ora 08:30. Examenul de simulare a evaluării naționale la limba și literatura română a început de la ora 09:00, când plicurile sigilate cu subiecte au fost deschise. Elevii vor avea două ore la dispoziție pentru a le rezolva.
Ca măsură de protecție împotriva răspândirii coronavirusului, copiii care învață în clase diferite nu vor fi amestecați. Ei vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Este interzis accesul cu ghiozdane, telefoane, tablete, manuale sau foi.
De asemenea, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu persoane din exterior, nici să schimbe cu ceilalți foi, ciorne sau alte feluri de materiale care pot fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. În cazul în care elevii vor fi prinși în aceste situații, ei vor fi eliminați din examen.
Simularea examenului de evaluare națională la limba și literatura română este supravegheată audio-video, cum se întâmplă și în cazul examenelor propriu-zise. Evaluarea va fi făcută de doi profesori, iar rezultatele nu pot fi contestate și nici afișate, fiind analizate la nivelul clasei. Ele vor fi transmise către inspectoratele județene printr-un raport al instiruției de învățământ, iar, ulterior, acesta va fi trimis către Ministerul Educației.
Notele pe care elevii le obțin nu vor fi trecute în catalog. Totuși, elevii sau părinți acestora pot solicita în scris trecerea lor în catalog, iar acest lucru se poate realiza.
Simulările nu vor fi susținute în localitățile aflate în carantină. Ele vor fi organizate ulterior, local. Ministerul Educației anunța vineri, 26 martie, că rata de infectarea era mai mare de 6 la mie în 129 de localități din România. Nu toate sunt în carantină, însă, cum este și cazul Capitalei. În plus, elevii care locuiesc în zonele aflate în carantină din județul Ilfov, dar învață în unitățile de învățământ din București pot participa la simularea examenului.