News

Situaţie dramatică. O ţară se confruntă cu trei epidemii simultan

06.06.2020 | 14:46
Situatie dramatica O tara se confrunta cu trei epidemii simultan
ADVERTISEMENT

Congo trece printr-o situație dramatică. Oficiali din domeniul sănătății au confirmat a doua epidemie de Ebola, într-o țară care se confruntă cu noul coronavirus, cea mai mare pandemie izbucnită la nivel global.

Situaţie dramatică. Congo se confruntă cu trei epidemii simultan

Congo nu a declarat în mod oficial finalul epidemiei de Ebola. Cel puțin 2243 de oameni au murit din cauza epidemiei care a început în august 2018, iar acum se înregistrează o nouă creștere privind numărul cazurilor.

ADVERTISEMENT

Însă, autoritățile congoleze au identificat șase cazuri noi de Ebola, dintre care patru victime în nord, lângă Mbandaka: “Este o atenționare că noul coronavirus nu este singura problemă de sănătate cu care oamenii se confruntă”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Patru alți oameni sunt ținuți în izolare la un spital din Mbandaka, conform UNICEF. Pacienții au murit pe data de 18 mai, însă rezultatele care au confirmat Ebola au venit abia peste o săptămână, susțin autoritățile congoleze.

ADVERTISEMENT

Lucrătorii din domeniul medical se confruntă cu amenințarea bolii foarte infecțioase, dar și cu neîncredere și violență din partea cetățenilor.

Este pentru a 11-a oară când Ebola a lovit provincia, de când a fost descoperit virusul în Congo pentru prima dată, în 1976. În urmă cu doi ani, un focar de Ebola a ucis 33 de persoane, înainte ca boala să poată fi izolbtă.

Iar lucrătorilor din domeniul sănătății din Congo le este pusă viața în pericol. Ei nu doar că se confruntă cu amenințarea bolii foarte infecțioase, dar și cu neîncredere și violență din partea cetățenilor, conform CBS.

ADVERTISEMENT

Războiul civil vechi de 25 de ani a influențat eforturile pentru tratarea și izolarea virusului, centrele de tratament au fost adesea atacate de grupuri de poliție și persoane carea au fost fie prea speriate, sau suspecte, pentru a solicita asistențe medicale.

3000 de cazuri COVID-19 și 72 de decese în Congo

Între timp, în est, oficialii din domeniul sănătății încă așteaptă să declare încheierea oficială a pandemiei, după aproape doi ani. Ultimul pacient cunoscut a fost eliberat la jumătatea lunii mai, dar mai trebuie să treacă o lună fără cazuri pentru a putea face un anunț în acest sens.

ADVERTISEMENT

COVID-19 a afectat deja 7 dintre cele 25 de provincii din Congo, cu peste 3000 de cazuri confirmate și 72 de decese. Cu toate acestea, la fel ca în multe țări africane, Congo a efectuat teste foarte puține, iar numărul real ar putea fi mult mai mare.

ADVERTISEMENT
Tags: