News

Slovacia a expulzat trei diplomați ruși, suspectați de spionaj. Alți trei înalți oficiali din serviciile de informații au fost arestați

Slovacia a expulzat trei diplomați de la Ambasada Rusiei la Bratislava și a decis arestarea a trei înalți oficiali din serviciile secrete de informații, după ce s-a aflat că îndeplineau activități de spionaj.
15.03.2022 | 01:40
Slovacia a expulzat trei diplomati rusi suspectati de spionaj Alti trei inalti oficiali din serviciile de informatii au fost arestati
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Slovacia au descoperit acțiuni de spionaj la nivel înalt, în baza unor informații furnizate de serviciile speciale. Drept urmare, au hotărât expulzarea a trei membri din Ambasada Rusiei la Bratislava și arestarea a alți trei oficiali din serviciile secrete.

Diplomații ruși expulzați de Slovacia au 72 de ore la dispoziție să părăsească țara

Ministerul Afacerilor Externe din Slovacia a confirmat informația, precizând că cei expulzați au la dispoziție 72 de ore pentru părăsirea teritoriului. De asemenea, MAE a precizat că diplomații și oficialii în cauză au încălcat Convenţia de la Viena.

ADVERTISEMENT

”În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cu fermitate ambasada Federaţiei Ruse ca reprezentanţii săi să-şi desfăşoare activităţile în conformitate cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice”, a transmis diplomația slovacă, într-un comunicat de presă, citat de Dennik.

Reacția Rusiei după demersul Slovaciei

Ulterior, un purtător de cuvânt al MAE rus a transmis că Moscova nu va sta indiferentă la aceste sancțiuni ale Slovaciei, pe care le cataloghează ”nejustificate”.

ADVERTISEMENT

”Acţiunea nejustificată nu va rămâne fără răspuns, a declarat un purtător de cuvânt al Rusiei, citat de agenia de presă Interfax.

Diplomați ruși, expulzați și din Bulgaria și ONU

Acest demers al Slovaciei are loc pe fondul războiului Rusia-Ucraina. De altfel, la sfârșitul lunii februarie, alți doisprezece diplomați ruși la ONU au primit ordin să plece din Statele Unite până pe 7 martie. Pe data de 2 martie, Bulgaria  a procedat asemeni Slovaciei și a hotărât expulzarea tot a doi diplomați ruși, la fel, acuzați de spionaj.

ADVERTISEMENT

Între timp, conflictul Rusia-Ucraina continuă. Cele două țări rivale au ajuns în a 19-a zi de război. Luni s-au purtat noi negocieri de pace, dar au fost amânate pentru marți, din motive tehnice, a anunțat reprezentantul delegației ucrainene, Mihailo Podoliak.

”Pentru discuții în subgrupurile de lucru și clarificarea fiecărei definiții. Negocierile continuă”, a precizat Mihailo Podoliak.

ADVERTISEMENT

De altfel, mai sunt informații, ale New York Times, potrivit cărora Rusia a cerut sprijin militar și economic Chinei, pentru a-și putea continua războiul în țara vecină. Însă, Beijingul neagă un astfel de zvon.

ADVERTISEMENT