News

Primii soldați americani dislocați în sprijinul țărilor NATO din estul Europei au ajuns în Germania

Armata Statelor Unite a anunțat că au ajuns pe continentul european primii soldați dislocați pe flancul estic al NATO, inclusiv în România, în contextul crizei din Ucraina.
05.02.2022 | 12:08
Primii soldati americani dislocati in sprijinul tarilor NATO din estul Europei au ajuns in Germania
ADVERTISEMENT

Comandamentul european al armatei american a precizat că efectivele au ajuns deocamdată în Germania, iar de aici urmează să fie repartizate către Polonia și România, informează Reuters, citată de Libertatea.

Primii sosiți sunt soldații din Corpul 18 aeropurtat care au ajuns la baza din Wiesbaden.

Potrivit unui purtător de cuvânt al comandamentului, aceștia vor stabili în Germania un cartier general care va asiste grupul de 1.700 de parașutiști care vor fi transferați în Polonia.

ADVERTISEMENT

Sprijin suplimentar pentru România și Polonia

Aceștia sunt primii dintre cei 2.000 de soldați care sosesc în Europa după anunțul Pentagonului privind mobilizarea unor forțe suplimentare din Statele Unite în Europa în sprijinul aliaților noștri NATO”, se precizează într-un comunicat de presă.

Președintele SUA Joe Biden a autorizat miercuri trimiterea a circa 3.000 de soldați în Polonia și România pentru a  proteja aceste țări într-o eventuală escaladare a crizei din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Pentagonul a anunțat că o escadrilă Stryker de  circa 1.000 de soldați va fi trimisă în  România din orașul german Vilseck, iar în Polonia vor ajunge 1.700 de militari, majoritatea din Divizia 82 Aeropurtată, care-și aveau garnizoana la Fort Bragg, Carolina de Nord.

Vreau să fiu foarte clar în legătură cu un aspect. Acestea nu sunt mișcări permanente. Sunt mutări menite să răspundă contextului de securitate actual. Mai mult, aceste forțe nu vor lupta în Ucraina”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

ADVERTISEMENT

Anunțul dislocării de trupe suplimentare în Polonia și România a fost făcut de către președintele Joe Biden pe 29 ianuarie, în timpul unei vizite în statul Pennsylvania.

Încă din 24 ianuarie, SUA a plasat 8.500 de militari în alertă ridicată pentru desfășurarea în Europa.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spunea atunci că trupele vor fi disponibile în funcție de felul în care evoluează situația.

Această mobilizare de trupe în România și în alte ţări est-europene constituie un mijloc suplimentar de presiune asupra lui Vladimir Putin, despre care americanii cred că ar putea ataca Ucraina.

ADVERTISEMENT