News

Sondaj CURS: Partidele votate de români dacă duminică ar fi fost alegeri parlamentare

Un sondaj CURS realizat la nivel național în perioada 19-26 mai arată topul partidelor în România şi cum ar fi votat românii dacă duminică ar fi avut loc alegeri parlamentare.
29.05.2022 | 21:56
Sondaj CURS Partidele votate de romani daca duminica ar fi fost alegeri parlamentare
Potrivit CURS, partidele de guvernare sunt primele în preferințele românilor Foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO via hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit, sondajului, partidele de guvernământ se află în topul preferințelor alegătorilor. Dacă duminică ar fi avut loc alegeri parlamentare, pe primele două locuri s-ar fi situat PSD, respectiv PNL, urmate la mare distanță de AUR.

Partidele votate de români dacă duminică ar fi fost alegeri parlamentare

Astfel PSD ar obține 35% dintre sufragii, PNL ar acumula 23%, în vreme ce AUR s-ar situa la 10% din preferințele electoratului.

ADVERTISEMENT

USR ar mai obține doar 9% din voturi, potrivit acestui sondaj.

Cum s-ar clasa alte mișcări politice și cine ar mai intra în parlament putem vedea în cele ce urmează:

  • PMP 6%
  • UDMR 5%
  • PU-SL 4%
  • PER 2%
  • APP 2%
  • Altul 4%

În cadrul aceluiași sondaj, 73% dintre respondenți au considerat că România se îndreaptă mai degrabă într-o direcție greșită și că principalele două probleme ale României, de care conducerea țării ar trebui să se ocupe de urgență sunt prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei (38%), respectiv războiul, armata, siguranța națională, pentru 26% dintre respondenți.

ADVERTISEMENT

Potrivit institutului de sondaje CURS, universul de eșantionare este format de populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste.

Volumul eşantionuluia fost de 1.067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, în vreme ce tipul eșantionului a fost unul probabilist, multistadial, stratificat.

ADVERTISEMENT

Realizatorii cercetării mai precizează că marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

Metoda de culegere a datelor a fost metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS.

ADVERTISEMENT

Datele sunt ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului României, mai precizează Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS).

Potrivit prezentării de pe site-ul instituției, CURS s-a constituit prin unificarea resurselor umane și profesionale existente anterior în cadrul Laboratorului de Sociologie Urbană al Capitalei și în Laboratorul de Studii și Cercetări Sociologice al IPCT (Institutul de Proiectări pentru Construcții Tipizate) în 1990.

ADVERTISEMENT