News

Specialiștii în energie avertizează că prețul gazelor s-ar putea dubla de anul viitor. Scrisoare deschisă adresată Guvernului

Prețul gazelor ar putea fi dublu de anul viitor. Specialiștii în energie inteligentă (AEI) cer măsuri urgente Guvernului.
29.01.2024 | 16:40
Specialistii in energie avertizeaza ca pretul gazelor sar putea dubla de anul viitor Scrisoare deschisa adresata Guvernului
Prețul gazelor ar putea crește dublu de anul viitor. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Asociația Energia Inteligentă (AEI) avertizează că prețul gazelor s-ar putea dubla de anul viitor. Aceștia solicită Guvernului României într-o scrisoare deschisă să ia măsuri urgente.

Gaze s-ar putea scumpi din 2025

„În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate, astăzi achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin. Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării prețului la gaze, oamenii să achite prețuri duble la gaze, Asociația Energia Inteligentă solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea prețului corect la consumatori.

ADVERTISEMENT

În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, înaintăm o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie”, a precizat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Guvernanții au aprobat în 2022 mai multe măsuri pentru stoparea creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, care vor expira pe 31 martie 2025. Practic, măsurile luate la acea vreme au suspendat preţul care era în contracte și s-a aplicat un preț plafonat de 0,31 lei/kWh, iar cei care au plătit acest preț au fost consumatorii casnici.

ADVERTISEMENT

„Dacă costurile furnizorilor erau mai mici decât 0,31 lei/kWh atunci furnizorul calcula în fiecare lună un preţ de vânzare compus din costurile de achiziţie la care se adaugă o marjă reglementată. Preţul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de circa 0,55 lei/kWh, preţ care cel mai probabil va rămâne valabil cel puţin până în vara anului 2025”, scrie în documentul citat de Agerpres.

Ce măsuri ar trebui luate pentru evitarea scumpirilor la gaze

Asociația Energia Inteligentă avertizează că după ce măsurile vor expira, prețul facturilor pentru gazele consumate de români ar putea fi dublu. Astfel, reprezentanții AEI spun că sunt necesare activități de demarare a unor campanii masive de informare și de pregătire a consumatorilor.

ADVERTISEMENT

Printre măsurile care s-ar mai putea lua se află și înființarea unei entități de Soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei, care să fie dezvoltată ca un Parteneriat Public cu o Asociație Non Profit de specialitate. De asemenea, este inclusă suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil în ce privește piața de energie prin care furnizorii ar putea să prelungească un contract de furnizare fără semnătura efectivă a clientului pe un contract sau un act adițional, potrivit Agerpres.

Măsuri fiscale pentru a evita creșterea prețului la gaze

Specialiștii consideră că și măsuri fiscale ar trebui incluse. Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru următorul an, pentru toate contractele nou încheiate, ar putea aduce scăderea prețului la gazele consumatorului final casnic cu circa 16%. S-ar putea impune și un nou model de impozitare progresist al supraprofiturilor de la furnizori, dar cu scopul de a reduce nivelul ofertelor de preț și nu de a colecta bani la bugetul de stat, mai notează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții AEI mai spun că românii s-ar putea confrunta cu creșteri ale pieței de peste 20%, iar astfel trebuie stabilită din timp o perioadă de aplicare a măsurilor.

„În viitor, când piața se va confrunta cu creșteri repetate de 20 – 30% ale prețului la nivel de câteva zile (5-10 zile consecutive), nu mai putem vorbi de o piață liberă pe deplin funcțională. O piață disfuncțională a energiei, cu un dezechilibru mare între cerere şi ofertă, impune o altă abordare, care trebuie legiferată. Este important să se stabilească când se aplică astfel de măsuri”, se mai arată în document.

 

ADVERTISEMENT
Tags: