News

Românii, facturi mai mari la gaze și electricitate față de restul Europei. Plătim mai mult, în ciuda plafonării prețurilor

Românii plătesc facturi mai mari la gaze și electricitate față de restul Europei în ciuda plafonării prețurilor la energie.
26.01.2024 | 21:53
Romanii facturi mai mari la gaze si electricitate fata de restul Europei Platim mai mult in ciuda plafonarii preturilor
Românii plătesc facturi mai mari la gaze și electricitate Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul a decis prelungirea măsurii plafonării prețurilor la gaze și energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025. Decizia a stârnit nemulțumiri deoarece executivul menține plafoanele stabilite în 2022.

Românii, facturi mai mari la gaze și electricitate față de restul Europei

Analiștii și experții în domeniu spun că menținerea plafoanelor din 2022 nu se justifică în condițiile în care prețurile pe piețele internaționale au scăzut considerabil, ceea ce duce la costuri ridicate artificial în lanțul de producție și furnizare.

ADVERTISEMENT

Sistemele de taxare diferite și subvențiile acordate sectorului energetic de fiecare stat membru UE, duc la diferențe substanțiale în facturile consumatorilor. Și asta în ciuda faptului că UE a aplicat plafoane uniforme.

Un alt motiv pentru care menținerea plafoanelor din 2022 nu mai corespunde realităților pieței este umplerea depozitelor UE peste așteptări și consumul relativ redus din ultimele două ierni, potrivit unei analize Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, ”modul de implementare a plafoanelor stabilite în 2022 favorizează menținerea unor prețuri ridicate în lanțul de producție și furnizare, mai ales în contextul în care Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) sau Consiliul Concurenței nu reacționează la posibilele abuzuri de pe piață”.

Plafoanele ridicate împiedică reglarea pieței

Vocile din piața energiei susțin că plafoanele au ajuns să pară prea ridicate, împiedicând piața să se poată regla concurențial în mod organic, fără intervenționism.

ADVERTISEMENT

Depozitele de gaze la nivelul UE sunt actualmente pline în proporție de 79,14%. Potrivit sursei citate, de la mijlocul lui noiembrie și până în ianuarie a fost utilizat un procent de doar 20% din cât era înmagazinat. UE ar putea rămâne cu o capacitate a depozitelor de 55-60% ocupată la finalul sezonului rece, ceea ce ar depăși așteptările autorităților europene.

Eforturile de a-și asigura rezerve sustenabile de gaz făcute de statele membre UE și politicile implementate pe piețele de energie au făcut ca prețurile să s situeze cu circa 90% sub recordurile din august 2022, din perioada crizei energetice provocate de Rusia, când ajungeau și la 300 euro/MWh.

ADVERTISEMENT

”Rezervele Uniunii Europene au contribuit totodată vizibil la scăderea prețurilor la gaze și la incongruența dintre prețurile practicate pe piețele financiare în contrast cu tarifele impuse de furnizori în contracte de lungă durată atât cu companiile mari, cât și cu consumatorii casnici”, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT