Fotbal intern

„Sportul-rege” are din ce în ce mai multe „regine”. Planurile FRF fac ca fotbalul feminin să ia amploare în România!

29.09.2019 | 10:30
Sportulrege are din ce in ce mai multe regine Planurile FRF fac ca fotbalul feminin sa ia amploare in Romania
Fotbalul feminin ia o amploare din ce în ce mai mare în România datorită măsurilor luate de FRF

În numele „egalității în drepturi”, femeile și-au foslosit și dreptul, și stângul și au invadat stadioanele, „sărind”, în număr din ce în ce mai mare, din tribune în iarbă. Fotbalul nu mai este acum distracția exclusiv a bărbaților.  Ziua de 3 iulie a adus un pas uriaș înainte pentru fotbalul feminin din România. FRF a luat o hotărâre îndrăzneață, astfel că, începând cu sezonul 2021-2022, toate cluburile din Liga 1 sunt obligate să înscrie o echipă de fotbal feminin în campionatul de senioare. Altfel nu vor mai primi licența de participare în prima divizie. Această decizie, luată cu scopul dezvoltării fotbalului feminin, a stârnit, evident, discuții aprinse în fenomen, unul dintre cei mai mari contestatari fiind finanațatorul FCSB-ului, Gigi Becali. Cum s-a ajuns aici?

Licența pentru Liga 1 depinde și de crearea unui centru pentru fete

Fotbalul feminin a devenit pe plan mondial un adevărat fenomen, meciuri cu 30.000 de spectatori în tribune fiind deja o normalitate, însă în România situația este mult în urmă (și în acest domeniu!) și de aceea șefii FRF încearcă să impună o dezvoltare și o promovare cât mai rapidă a fenomenului. În acest sens, ei au luat câteva hotărâri capitale pentru creșterea fotbalului feminin, decizii care implică asocierea obligatorie cu fotbalul masculin.

Hotărârea Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal impune ca, începând din sezonul 2020-2021, toate echipele din Liga 1 masculină vor trebui să înregistreze minimum 20 de jucătoare care să evolueze în campionatul U15 feminin, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru primirea licenței. În sezonul următor, 2021-2022, cluburile din Liga 1 trebuie să înscrie o echipă de fotbal feminin în campionatul de senioare și trebuie să aibă în continuare minim 20 de jucătoare înscrise în campionatul U15. Cea de-a treia treaptă a acestui plan de dezvoltare este ca din sezonul 2022-2023 fiecare formație din Liga 1 să aibă înregistrate minimum 20 de jucătoare în campionatul U15, minimum 15 jucătoare U13 și să aibă înscrisă o echipă în campionatul de senioare.

Fetele din naţionala României visează încă să ajungă la un turneu final de Euro sau Mondial
Fetele din naţionala României visează încă să ajungă la un turneu final de Euro sau Mondial

Gică pro și Gigi contra

Majoritatea oamenilor care investesc în fotbalul masculin din România s-au abținut de la orice fel de comentarii după această decizie. Dar, de exemplu, exemplarul Gică Hagi a fost auzit la Supercupa României când îi spunea unui oficial FRF: „Să vezi ce echipă de fete îmi fac!”, iar patronul de la Botoșani, Valeriu Iftime, este și el dispus să ajute la dezvoltarea fotbalului feminin.

Singurul care a anunțat fățiș că nu vrea să bage bani în fotbalul feminin a fost Gigi Becali. Nici nu se gândește să investească în fete, pentru că el consideră că femeia nu este făcută pentru fotbal! Finanțatorul FCSB a anunțat că va merge în instanță și va cere anularea acestei hotărâri. Chiar a amenințat că se retrage din fotbal dacă va fi obligat să sponsorizeze o echipă feminin! După câteva zile, tonul latifundiarului din Pipera s-a mai domolit și a spus că, dacă va pierde în instanță, va merge la o echipă oarecare de fotbal feminin și va da 10.000 de euro pentru ca aceasta să preia numele FCSB.

„U” Olimpia Cluj, 9 titluri consecutive!

Fotbalul feminin din România este împărțit în acest moment în trei diviziii, dar există și un campionat pentru junioare Under15. Primul campionat feminin s-a jucat în 1990, cu 12 echipe. Au urmat o serie de modificări, iar din 2016, prima divizie este alcătuită din 10 echipe, care joacă într-un sezon regulat, fără play-off.

Campiona României este „U” Olimpia Cluj, care s-a impus și la U15. Este cea mai puternică formație autohtonă din ultimii ani și are o serie impresionantă de 9 titluri consecutive! A jucat anul acesta în Liga Campionilor.

 

„Decizia Comitetului Executiv al FRF e un pas înainte făcut în dezvoltarea fotbalului feminin din România. Unii contestă această decizie. Să nu uităm cu câtă reticență a fost primită regula U21, iar după doi ani ne-am bucurat cu toții de rezultatele naționalei de tineret la Campionatul European!”

Alexandru Andrași, „secund” la naționala feminină

60.739 de spectatori este recordul de prezență la un meci de fotbal feminin: Atletico Madrid – FC Barcelona pe 17.03.2019, pe „Wanda Metropolitano”. În același weekend, în prima etapă a play-off-ului și play-out-ului Ligii 1, la cele 7 meciuri au asistat 29.946 de fani…