News

Sporul de tunel la Metrorex, primit de toți angajații, chiar dacă lucrează în birouri

12.02.2021 | 10:19
ADVERTISEMENT

Sporurile angajaților de la Metrorex au intrat în atenția publicului. Există mai multe beneficii pe care le primesc lucrătorii, precum sporuri de tunel, de noxe, de noapte și de vechime. Unele nu sunt justificate.

Este incredibil faptul că salariații care lucrează în birouri, la suprafață, obțin la rândul lor sume frumoase pentru sporul de tunel, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Este vorba de economiști, contabili și administratorii de baze de date. Chiar dacă aceștia nu au coborât niciodată în subteran, ei pot primi de la 20% în plus la salariu.

Sporuri pentru toată lumea la Metrorex

Sporul de tunel se aplică și pentru șefii de birou și de serviciu, pentru experții în achiziții publice, economiști și consilieri juridici.

ADVERTISEMENT

Sumele obținute în plus ajung la și la 34% pentru anumiți subingineri, lăcătuși și tehnicieni. Instructorii, șefii de tură, mecanicii, dar și unii lăcătuși și strungari pot lua un spor de tunel de 40%, ceea ce se traduce prin suma de peste 2.000 de lei.

Există și sporul de vechime al salariaților. El ajunge la ajunge până la 25% și poate reprezenta 3.200 de lei în cazul unui șef de serviciu.

ADVERTISEMENT

Sporul pentru condiții nocive reprezintă 10% din salariul minim al Metrorex. Astfel, angajații își urcă salariul cu sume cuprinse între 400 și 1000 de lei.

”Am gândit câteva principii, care ţin de o plafonare, o periere, o reajustare a unora şi o reierarhizare a salarizării. Cred că unele sporuri trebuie să fie tăiate, dar avem nevoie şi de propunerile dumneavoastră pentru a fundamenta o poziţie finală pe care ulterior să o putem discuta”, a declarat ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT

”Acordarea de sporuri tuturor angajaților nu face decât să adâncească lipsa de performanță. De la stabilirea unor indicatori de performanță trebuie să plece discuția, de unde va decurge și sistemul de punctaj care ar trebui să influențeze veniturile. În sistemul public ne trebuie indicatori generali, minimali, obligatorii pentru toate entitățile, alături de care să se stabilească unii specifici. Acești indicatori trebuie să ia în calcul opinia “clienților”, nu să se evalueze colegii între ei, ca să iasă totul perfect”, a scris ,recent, Violeta Alexandru, pe Facebook.

ADVERTISEMENT