Sport

Stadioanele bucureştene, faţă-n faţă cu EURO 2020! Ghencea, Giuleşti şi Dinamo, la început de 2019

20.01.2019 | 23:47
Stadioanele bucurestene fatan fata cu EURO 2020 Ghencea Giulesti si Dinamo la inceput de 2019

Pe 19 septembrie 2014, România afla că va organiza 4 meciuri de la Campionatul European din 2020. La 4 ani de la această decizie istorică, Bucureştiul pare să nu fie pregătit pentru turneul final continental.

Decizia UEFA a fost una importnată pentru Bucureşti şi fotbalul din capitala României. Arena Naţională va fi gazdă pentru 4 meciuri de la Campionatul European din 2020, iar forul european ne-a întins o mână de ajutor. Cu această ocazie s-a decis reconstrucţia a 4 stadioane din Bucureşti, care ar trebui să fie baze de antrenamente pentru echipele naţionale care vor veni în România. După 4 ani de la această decizie, lucrările la cele 4 arene se desfăşoară anevoios şi pare că Bucureştiul nu va termina lucrările la termen.

Stadionul „Steaua”, singurul în grafic

Capul de afiş al stadioanelor alese pentru proiectul EURO 2020 la Bucureşti a fost arena din bulevardul „Ghencea”. „Templul fotbalului românesc”, aşa cum mai este cunoscut stadionul Clubului Sportiv Steaua, este deja istorie. Buldozerele au intrat în complexul sportiv şi au dărâmat tribunele. Înainte de acest eveniment, fostele glorii ale fostei echipe Steaua şi suporterii celor două „Stele” de azi au avut şansă să-şi ia la revedere de la locul unde s-au scris file importante din istoria fotbalului românesc. Termenul prevăzut de Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru demolare, mai exact 3 luni, a fost îndeplinit pe stadionul din „Ghencea”.

„Stadionul Steaua va avea o capacitate totală de 30.500 de locuri pentru spectatori, o suprafaţă desfăşurată de 70.000 mp, 4 vestiare, spații de cazare pentru sportivi (24 de camere), 1.070 mp de spațiu de expunere (muzeu), 980 mp de spaţii comerciale, restaurant  pitch-view / bar sky view. Valoarea totală a investiţiei este de 301,77 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice și Ministerului Apărării Naționale”, se arăta într-un comunicat al CNI din vara anului 2018.

Lucrarile de daramare ale stadionului Ghencea continua in timpul meciului de fotbal dintre CSA Steaua Bucuresti si AFCS Real Crangasi, din cadrul Cupei Municipiului Bucuresti, desfasurat pe Terenul 5 al Comlexului Sportiv Ghencea din Bucuresti,
Macheta stadionului din Ghencea

În „Giuleşti” s-a jucat ultimul meci

Stadionul „Giuleşti” este al doilea de pe lista Bucureștiului pentru EURO 2020, însă situaţia arenei de la podul Grant este un mister. Pe 24 noiembrie s-a disputat aici ultimul meci al rapidiştilor, victorie cu Înainte Modelu, scor 1-0, în Liga 3. Cu această ocazie, fanii giuleşteni şi-au luat la revedere de la bătrâna arenă, dar şi de la Daniel Pancu. Fostul mare fotbalist al Rapidului şi actual antrenor al echipei a decis să-şi agaţe ghetele în cui cu această ocazie.

Compania Naţională de Investiţii nu a anunţat, însă, cu exactitate ce se va întâmpla cu stadionul Rapidului. Oficialii nu au precizat dacă arena va fi demolată în totalitate sau doar în parte. De asemenea, nu a fost anunţată nici data la care vor începe lucrările.

Lucian Ionescu, directorul de imagine al Rapidului, a susţinut că lucrările pentru noul stadion ar putea să înceapă în martie. „Stadionul urmează să fie dărâmat probabil la începutul lunii martie. Am decis împreună cu galeria ca, înainte cu o zi de demolare, să se organizeze un meci de old-boys la care să fie invitaţi toţi foştii jucători rapidişti, iar la final să aibă loc un spectacol pirotehnic”, a declarat oficialul clubului Rapid Bucureşti. Noul stadion al echipei va avea 14.000 de locuri, dar și o pistă de atletism outdoor, și o zonă de sărituri în lugime.

„Noua arenă va avea o capacitate de aproximativ 14.000 de locuri (dintre care peste 250 de locuri pentru persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii lor) şi se doreşte îndeplinirea criteriilor impuse de UEFA pentru derularea de competiţii sportive pentru nivelul de clasificare UEFA 4, astfel încât arena să poată găzdui competiţii cu public la nivel naţional şi internaţional. Suprafaţa totală înierbată va fi de 80×120 m (inclusiv suprafaţa de gardă)”, se anunţă într-un comunicat al CNI.

Stadioanele bucureştene, faţă-n faţă cu EURO 2020! Ghencea, Giuleşti şi Dinamo, la început de 2019 (2)
Stadioanele bucureştene, faţă-n faţă cu EURO 2020! Ghencea, Giuleşti şi Dinamo, la început de 2019 (2)

Linişte la Arcul de Triumf

Al treilea stadion bcuureştean care va fi modernizat este cel de la Arcul de Triumf, gazda echipei naţionale de rugby a României. Amplasată în zona de nord a Bucureştiului, arena a primit cu dificultate avizele de construcţie, unul dintre motive fiind şi acela că pe sub teren trece o magistrală de conducte pentru apă. Nici aici nu au început lucrările de demolare, în schimb au fost demontate scaunele din tribune. Din acest motiv, meciurile test cu balonul oval din această toamnă au fost mutate în Complexul Sportiv din Ghencea.

Noul stadion „Arcul de Triumf” va avea o capacitate de 8.100 de locuri, iar costul total va fi de 27 de milioane de euro. „Arena va beneficia de un teren utilizabil pentru competiții sportive de rugby și fotbal, cu dimensiuni totale de 120 m x 80 m, prevăzut cu o suprafață de joc de tip gazon natural hibrid (gazon natural cu fibre artificiale), cu un sistem de drenaj în surplus, încălzire pentru sezonul de iarnă, spații pentru echipe și oficiali (vestiare pentru sportivi și arbitri), spații pentru mass-media (boxă, sală de conferințe, zonă de flash interviu etc.), puncte de prim-ajutor pentru spectatori (la fiecare tribună), centru de recuperare pentru sportivi (de tip spa şi medicină sportivă cu dotări aferente), post de control anti-doping și spații administrative”, au anunţat cei de la CNI într-un comunicat de presă.

„Dinamo” nu prinde EURO 2020

Stadionul „Dinamo” a fost cel care a dat cele mai mari bătăi de cap oficialilor fotbalului românesc. De-a lungul ultimilor 4 ani, fanii formaţiei din Șoseaua „Ştefan cel Mare” au sperat că vor avea o arenă nouă, dar în vară au primit vestea că trebuie să mai aştepte. În vară, viceprim-ministrul Paul Stănescu a anunţat că stadionul „Dinamo” nu va mai fi inclus în proiectul EURO 2020, variantele de rezervă fiind arenele din Giurgiu şi Ploieşti. Cel mai probabil, lucrările pentru noua casă a lui Dinamo Bucureşti vor începe în luna martie, lucru confirmat şi de Bogdan Bălănescu, secretar general al clubului. „Din păcate, ce ştiţi dumeavoastră ştim şi noi, pentru că informaţiile ajung la CS Dinamo, nu la noi, la FC Dinamo. Anul următor ar începe lucrările. Cred că demararea va produce o emulaţie şi în rândul suporterilor. Aţi văzut că vin din ce în ce mai puţini, e un stadion care nu ofertă condiţii”, spunea oficialul dinamovist.

Stadionul „Dinamo” nu va fi folosit pentru antrenamentele vedetelor care vin la EURO 2020, însă fanii „câinilor” îşi vor putea susţine favoriţii pe o arenă nouă. Cel mai probabil, noua a casă a formaţiei antrenate de Mircea Rednic va fi amplasată pe actualul velodrom din Complexul Sportiv Dinamo şi va avea o capacitate de 15.000 de locuri. Toate acţiunile au fost tergiversate în acest caz din cauza aspectelor, ca să nu le spunem chichițe, juridice. „După aprobarea Ministerului Dezvoltării, vom demara procedura de achiziționare a studiului de fezabilitate, apoi a dreptului de construcție. Vom depune toate eforturile necesare pentru a finaliza și această arenă”, anunţau oficialii CNI în această vară. Încăpățânările dintre CS Dinamo și ACS FC Dinamo Bucureşti a lui Nicolae Badea au dus la situația imposibilă și ingrată în care se zbate vechiul stadion din „Groapă”.

Stadionul Dinamo
Stadionul Dinamo

Vor fi probleme cu „Arena Naţională”?

Arena Naţională va găzdui 4 meciuri de la EURO 2020, 3 din Grupa C şi o partidă din faza optimilor de finală. Cu toate că au trecut mai bine de 7 ani de la inaugurare, pe 6 septembrie 2011 (România – Franța 0-0 în preliminariile pentru EURO 2012), stadionul are și acum, așa cum a avut mai mereu în toți acești ani, mari probleme cu gazonul. Mai mult decât atât, Primăria Capitalei a luat decizia să închidă arena în această toamnă tocmai din cauza suprafeței de joc, care devenise un coşmar pentru fotbalişti.

Gazonul a fost schimbat din nou în această toamnă, pentru a zecea oară (!!!) de când a fost inauguratăn „Arena Naţională”. Până la EURO 2020 mai sunt aproape 18 luni, aşa că ar mai fi timp pentru îmbunătățiri la nivelul gazonului de pe cel mai mare stadion al României. Pentru că, nu?, speranța moare ultima…

Luptă grea în preliminariile EURO 2020

La începutul lunii decembrie, echipa naţională a României şi-a aflat adversarii în preliminariile pentru Campionatul European din 2020. „Tricolorii” au fost repartizaţi în Grupa F, alături de Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe şi Malta. La prima vedere, ibericii sunt favoriţi la primul loc, astfel că selecţionata antrenată de Cosmin Contra va trebui să lupte împotriva celor două reprezentative scandinave pentru poziţia secundă, care duce la turneul final din vara anului 2020.

„E o propagandă nemaipomenită pentru ţara noastră, pentru fotbalul românesc, nu am mai fost într-o asemenea ipostază”, Emil Săndoi în 2014

„Astfel de evenimente ajută la dezvoltarea unei ţări. Vor exista fan zone-uri şi în oraşe precum Timişoara, Cluj, trebuie modernizate şi infrastructurile din aceste oraşe. Proiectul a început demult, de când eram preşedinte al FRF”, Mircea Sandu în 2014

  • 12 stadioane vor găzdui meciurile Campionatului European de fotbal din 2020
  • 14, 18, 22 şi 29 iunie sunt zilele în care se vor juca meciuri de la EURO 2020 în Bucureşti