Fotbal intern

OFICIAL. S-a decis data la care va fi inaugurat noul stadion din Craiova!

UPDATE, 20 iulie, ora 18:10 / Guvernul a anunţat că stadionul "Ion Oblemenco" din Craiova va fi gata la finalul lunii august. Într-un comunicat de presă, Guvernul specifică faptul că arena este...
21.07.2017 | 00:08
OFICIAL Sa decis data la care va fi inaugurat noul stadion din Craiova

UPDATE, 20 iulie, ora 18:10 / Guvernul a anunţat că stadionul “Ion Oblemenco” din Craiova va fi gata la finalul lunii august. Într-un comunicat de presă, Guvernul specifică faptul că arena este gata în proporţie de 95% şi va avea 30.983 de locuri.

Comunicatul emis de Guvern:

“Noul stadion de fotbal din Craiova va putea găzdui competiţii sportive de nivel FIFA, UEFA Champions League şi UEFA Europa League

Noul stadion de fotbal din Craiova, aflat în faza de execuţie pe locaţia vechiului stadion Ion Oblemenco, care a fost demolat, va putea găzdui competiţii sportive de nivel FIFA, UEFA Champions League şi UEFA Europa League, potrivit indicatorilor tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţii, revizuiţi printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de astăzi a guvernului.

Gradul de realizare a acestei investiţii este în prezent de aproximativ 95%, astfel că la sfârşitul lunii august va fi efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, urmând ca ulterior beneficiarul să demareze procedurile de autorizare specifice.

Stadionul va avea 27.001,42 mp suprafaţă construită la sol, 54.159,96 mp suprafaţă desfăşurată, 7 nivele (P+6E, 50,14 m înălţime) şi o capacitate de 30.983 de locuri în tribune pentru spectatori, după cum urmează:

• 232 de locuri pentru persoane cu dizabilităţi în scaune cu rotile, inclusiv însoţitori;
• 350 de locuri pentru reprezentanţii mass-media;
• 2.368 de locuri pentru spectatori VIP, din care 440 de locuri în loje;
• 28.033 de locuri pentru public.

Este vorba despre un obiectiv de investiţii cuprins în ”Programul naţional de construcţii de interes public”, subprogramul ”Complexuri sportive”, derulat de Ministerul Dezvoltării Ragionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) prin Compania Naţională de Investiţii (CNI – S.A.).

Întrucât au fost făcute economii pe parcursul execuţiei, graţie optimizării soluţiilor tehnice, dotărilor şi utilajelor necesare funcţionării stadionului, nu a crescut valoarea avizată totală a investiţiei, care se ridică la 239.979.000 lei (52.656.000 euro), incluzând TVA, faţă de 241.634.000 lei, suma avizată prevăzută iniţial. Finanţarea provine de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAPFE, iar 10% din sumă reprezintă cofinanţare din partea Consiliului Local Craiova.

Informaţii suplimentare

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Complex sportiv Craiova – stadion de fotbal” au fost aprobaţi, pentru prima dată, prin HG 900/2014.

Necesitatea revizuirii acestora a apărut în urma implementării soluţiilor optimizate şi adaptate la situaţia din teren, dar şi pentru a se răspunde cerinţelor pentru asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării competiţiilor sportive de nivel FIFA, UEFA Champions League şi UEFA Europa League, FRF – Liga I şi a altor competiţii interne de fotbal sau meciuri de rugby cu public naţional/de peste hotare, în variantele Rugby League City şi Rugby Union.

Modificările faţă de conceptul iniţial includ: numărul de niveluri (P+6E faţă de P+M+4E prevăzute anterior); introducerea unui inel perimetral pentru rezolvarea problemelor de acces şi evacuare a publicului în situaţii de urgenţă, potrivit avizului ISU, ceea ce a mărit suprafaţa construită cu 7000mp; amplasarea a 4 studiouri outdoor la ultimul nivel al clădirii, cu vizibilitate 180 de grade şi unghi de filmare corespunzător; mărirea adâncimii de fundare şi creşterea numărului de piloţi foraţi, din cauza pânzei freatice ridicate – fapt constatat în urma studiului geotehnic de detaliu, efectuat după demolarea vechiului stadion Ion Oblemenco.

Complexul sportiv reprezintă o prioritate ridicată în contextul actualelor strategii sectoriale şi naţionale, având în vedere că implementarea lui are efecte directe precum:

• Creşterea calităţii infrastructurii sociale a regiunii în care va fi executat;
• Creşterea competitivităţii regiunilor ca locaţii pentru derularea evenimentelor sportive;
• Creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea regiunilor;
• Diminuarea disparităţilor interregionale şi intraregionale, obiectiv asumat de România ca membru al Uniunii Europene”

gov


CS U Craiova se pregăteşte să se mute în casă nouă. Noul “Ion Oblemenco” este în mare proporţii finalizat, însă noua arenă de 30.000 de locuri nu va fi inaugurată la termenul de 20 iulie, cum era stabilit. Primarul din Craiova, Mihail Genoiu, a declarat că va mai dura până când arena din Craiova este gata. 

“Trebuie să facem o diferenţiere foarte clară între momentul în care CNI face recepţia de la constructor şi momentul în care se face inaugurarea. Când CNI va prelua acest amplasament, va fi o perioadă şi o procedură în care va fi predat primăriei. De abia după aceea primăria poate să intervină asupra unor spaţii care nu sunt predate în formă finală. Este vorba de loje, hotel, restaurante.

Stadion Craiova. Când va fi inaugurat: “La anul!” 

Ele sunt luate în formă brută. Primăria, ca să facă o procedură pentru a le concesiona, trebuie să aibă stadionul în proprietate. Din momentul în care avem stadionul în proprietate, va dura o perioadă până când el va fi finalizat. Eu am intrat în amănunte, dar nu am informaţia exactă dacă avizul FIFA vine o dată cu recepţia CNI”, a declarat Genoiu conform gds.ro.

Stadion Craiova. Primarul Craiovei nu a avansat un termen pentru încheierea lucrărilor însă a spus că sunt şanse mari ca stadionul să fie inaugurat abia la anul:

„Mai este de lucru. Nu va fi finalizat la 20 iulie, pentru că sunt lucrări destul de multe. Se lucrează la finisaje, ceea ce este foarte dificil. Stadionul poate funcţiona, nu ştiu exact, de când este predat la primărie, dar predarea la primărie nu e o treabă simplă, astfel încât să jucăm fotbal imediat pe el.

Vă spun sincer cum văd lucrurile. Dacă aş fi CNI, nu aş forţa să-l iau anul ăsta, ci să-l iau perfect. Prefer mai târziu, dar să fie semnalate toate amănuntele care pot apărea”, a spus primarul Craiovei.

Stadion Craiova. CS U Craiova va evolua în prima etapă vineri, de la ora 20:00 pe stadionul din Severin împotriva lui CSM Iaşi. Până la finalizarea stadionului, CS U va juca pe stadionul Extensiv şi la Severin.