Fotbal intern

DINAMO-STEAUA. Am mai văzut filmul ăsta?! Cum i-au lăsat “câinii” pe “roş-albaştri” fără titlu!

În mai 2008, Dănciulescu făcea un meci mare în „derby de România” şi îi „sufla” titlul naşului său Marius Lăcătuş, antrenorul Stelei. Că e Steaua sau FCSB, meciurile echipei lui...
01.05.2017 | 16:20
DINAMOSTEAUA Am mai vazut filmul asta Cum iau lasat cainii pe rosalbastri fara titlu

În mai 2008, Dănciulescu făcea un meci mare în „derby de România” şi îi „sufla” titlul naşului său Marius Lăcătuş, antrenorul Stelei. Că e Steaua sau FCSB, meciurile echipei lui Gigi Becali cu rivala „de moarte” Dinamo au fost întotdeauna încinse, crâncene, indiferent de poziţiile celor două în clasament.

Aşa va fi, cu siguranţă, şi luni, mai ales că o victorie a „câinilor” complică foarte tare ultimele două etape. Pocinogul pe care Dinamo îl poate face Stelei nu ar fi primul de acest gen şi FANATIK vă propune un „remenber” de acum 9 ani, când, pe 4 mai 2008, „câinii” erau chiar „câinoşi”, ca de obicei, cu marea rivală şi mutau titlul în Ardeal, în Gruia clujeană, cu o etapă înainte de finalul campionatului.

Danciu scoate penalty, Bratone „mitraliază” pe stelişti

Era, aşadar, etapa 33 într-o ligă cu 18 echipe. Steaua conducea plutonul cu 72 de puncte, secondată de CFR Cluj cu 70. La distanţă mare, pe 3, venea Rapid, cu 58 de puncte, urmată de Dinamo, cu 55 de puncte, ca şi Unirea Urziceni de pe locul 6. Steaua venea în „Groapa” din „Ştefan cel Mare”, CFR se ducea să desumfle cauciucurile codaşei Dacia Mioveni (locul 16, cu 31 de puncte), aflată în luptă acerbă pentru evitarea „matineului” din liga secundă. Iar în ultima etapă, ca să fie clare lucrurile, CFR avea meci tot la Cluj, dar pe terenul rivalei U, deja retrogradată, în timp ce Steaua aştepta vizita „satelitului” Gloria Buzău.
Steliştii aveau lovitura de start a partidei de pe „Dinamo” şi ratau prin Dică, singur cu Lobonţ, prima mare ocazie a meciului. Tot Dică mai iroseşte o bună oportunitate în minutul 33, cap pe lângă dintr-o poziţie ideală şi vine minutul 39. Danciu-gol este lansat excepţional de „Cap de zmeu” Munteanu, Zapata încearcă să intervină la minge, dar îi agaţă piciorul. Tudor acordă penalty şi cartonaş galben pentru portarul stelist. Florin Bratu îl execută pe Zapata, apoi continuă execuţia spre peluza stelistă, de sub Spitalul de Urgenţă, cu ceea ce avea să-i aducă porecla de „Mitralieră”. Dinamo termină în forţă şi forcing repriza şi are lovitura de început a mitanului al doilea.

Acelaşi fin „nerecunoscător” înfige pumnalul în inima naşului său

Partea secundă a jocului începe cu o fază contestată apoi de stelişti: Bratu simulează un penalty în minutul 49, are deja un cartonaş galben, dar arbitrul Tudor nu i-l arată şi pe-al doilea. Iar în minutul 57, Dănciulescu înfige pumnalul în inima naşului de pe banca stelistă, Marius Lăcătuş: lansare acelaşi neobosit Cătălin Munteanu, cursă Bratu pe stânga, centrare la colţul lung şi „decarul” dinamovist înscrie prin alunecare al 12-lea gol al său din acel sezon. 2-0 şi zarurile par aruncate. Dar după numai două minute Lobonţ face linişte în „Ştefan cel Mare” scăpând balonul spre linia porţii după o lovitură de cap expediată de Dică. N-a fost gol, gol a fost în minutul 70, când Bănel Nicoliţă centrează din corner şi Ghionea reia imparabil, în dreapta lui Lobonţ. Steaua atacă la greu, cu toate forţele, Dinamo încearcă să răspundă pe contraatac. Încrâncenarea e maximă, Bratu şi Dică sunt eliminaţi, iar Ghionea şi Lobonţ primesc cartonaşe galbene după o încăierare generală în minutul 89 cauzată de Florin Lovin, care n-a returnat mingea dinamoviştilor după ce aceştia trimiseseră intenţionat în afara terenului la o accidentare a lui Neşu. După încă 5 minute, Tudor fluieră finalul şi Steaua cobora pe locul 2, devansată de CFR Cluj, victorioasă „acasă”, 1-0 cu Gloria Bistriţa.

„Valiza” cu bucluc

Ultima etapă avea să aducă celebrul scandal „Valiza”, purtată de Gigi Becali la Cluj pentru impulsionarea „şepcilor roşii”, incapabile, însă, şi aşa, „sponsorizate”, să bată rivala concitadină, care învingea scurt, cu 1-0, deajuns ca să ia titlul, victoria cu 5-0 a Stelei cu Gloria Buzău nefiind nici măcar cea mai palidă consolare. Unde mai pui că patronul stelist se alegea şi cu câţiva ani de închisoare pentru încercarea de a influenţa rezultatul. Vorba aia, şi bătut, şi cu banii luaţi, totul pornind de la lipsa de „respect” a unui fin faţă de naşul său.

Dinamo – Steaua 2-1 (1-0)

Au marcat: Fl. Bratu 41, Dănciulescu 57, respectiv Ghionea 70
Data: 4 mai 2008
Stadion: Dinamo
Spectatori: 16.000
Arbitru: Alexandru Tudor
DINAMO: Lobonţ – Blay, Moţi, Izvoranu, Pulhac – Ad. Cristea, Mărgăritescu, Ropotan, C. Munteanu – Dănciulescu, Fl. Bratu. Antrenor: Cornel Ţălnar.
Rezerve: Romanovs, Muşat, Boştină, Miranda, L. Goian, Vranjkovic, Torje
STEAUA: Zapata – Nicoliţă, Rădoi, Ghionea, Neşu – Ov. Petre, Lovin – Neaga, Dică, Mendoza – J. Moreno. Antrenor: Marius Lăcătuş
Rezerve: Vîtcă, Rada, V. Badea, Habibou, E. Baciu, D. Moreno, Surdu

„Este o bucurie foarte mare, îi mulţumim lui Dinamo. Au jucat extraordinar, au meritat victoria şi sigur că ne-au ajutat. Le rămânem datori, cum se spune la noi” (Iuliu Mureşan, preşedinte CFR Cluj, după Dinamo-Steaua 2-1, în emisiunea ”FANATIK SHOW”)

7 meciuri consecutive fără înfrângere a avut Dinamo cu Steaua după cel din 4 mai 2008, până în 25 mai 2011, când „roş-albaştrii” au întrerupt seria neagră în finala Cupei României, câştigată la Braşov cu 2-1