Fotbal international

ARMELE lui “Godset”: un puşti-minune de 15 ani şi “un buget mic, de doar 11 milioane de euro”!

16 iulie este data la care Steaua va debuta în noua ediţie a Ligii Campionilor, iar primul adversar în drumul greu al celor 3 tururi preliminare pe care campionii îl au de parcurs pînă la...
29.06.2014 | 12:30
ARMELE lui Godset un pustiminune de 15 ani si un buget mic de doar 11 milioane de euro
ADVERTISEMENT

16 iulie este data la care Steaua va debuta în noua ediţie a Ligii Campionilor, iar primul adversar în drumul greu al celor 3 tururi preliminare pe care campionii îl au de parcurs pînă la calificarea în grupele competiţiei va începe cu campioana Norvegiei, Stromsgodset. Obişnuiţi cu Valerenga, Rosenborg sau Molde, steliştii dau pentru prima dată peste “Godset”, aşa cum este alintată de fani, trupa norvegiană, surpriza sezonului precedent din campionatul Norvegiei.

FANATIK.RO vă dezvăluie, într-un interviu realizat în exclusivitate, gîndurile preşedintelui lui Stromsgodset, Erik Espeseth, un fost poloist şi mare iubitor de iachting, care a fost în conducerea lui Rosenborg în 2005, cînd trupa norvegiană oprea Steaua din drumul spre grupele Ligii Campionilor! Espeseth şi-a făcut bine temele, semn de îngrijorare pentru Steaua: cunoaşte foarte multe despre campioana României, inclusiv de înfrîngerile din cantonamentul din Italia, dar îşi asumă rolul de outsider al echipei pe care o conduce. Boss-ul norvegienilor nu-l ştie pe Gigi Becali, ci are cunoştinţă de plecarea lui Reghecampf de la Steaua, dezvăluie cu o uşurinţă dezarmantă “bugetul mic de doar 11 milioane de euro” şi crede cu tărie în şansa de calificare a lui “Godset!”

ADVERTISEMENT

erikkk

“Steaua? Adversar dificil! E o provocare”

Ce părerea aveţi de tragerea la sorţi? Sînteţi mulţumiţi? Putea fi mai bine sau mai rău pentru clubul dumneavoastră?

Jucăm în Liga Campionilor, deci cu oricine am fi picat, întîlneam un adversar greu, indiferent de numele ei. Nu ne bucură, dar nici nu ne deranjează că jucăm contra Stelei, cu toate că au o experienţă mare în cupele europene. 

Care a fost prima reacţie, instinctivă, a dumneavoastră cînd aţi văzut numele Stelei scos din urnă? 

Dificil! E o provocare pentru noi.

Ce şanse de calificare consideraţi că aveţi?

Sîntem outsiderii acestei duble, dar au existat, cu siguranţă, surprize mai mari în fotbalul european decît ar reprezenta o calificare a noastră în faţa Stelei.

eri

Filozofia norvegiană: “Nu ne impunem să cîştigăm, ci facem tot ce ne stă în putinţă să o facem”

Ce reprezintă pentru Stromsgodset Liga Campionilor? Este unul din obiectivele impuse de club sau vă veţi juca şansa fără orice fel de presiune?

Cupele europene reprezintă un obiectiv important pentru orice club şi din perspectiva asta ne dorim să reuşim rezultate notabile odată cu trecerea anilor. Dar în clubul nostru nu ne impunem anumite obiective, nu există o astfel de presiune! Ci doar dorinţa de a reuşi, deci vrem să ne calificăm şi chiar cred că avem şansa noastră!

Şi totuşi nu aveţi decît o singură victorie în toată istoria în cupele europene..

Sîntem un club mic, dintr-o ţară mică, cu un buget mic!

Sînteţi realist.. Şi totuşi nu vă ascundeţi aşteptările. Care este atu-ul echipei, pe care contaţi atunci cînd spuneţi că, chiar credeţi în calificare?

(Zîmbeşte) Avem un atu, dar evident că nu vi-l voi spune..

“Odegaard, la 15 ani, este un talent fenomenal”

Totuşi aţi vîndut 3 jucători cheie în ultimul sezon, Keita, Johansen şi Diomande şi aţi încasat cam 3 milioane de euro, iar în locul lor nu aţi adus jucători cu experinţă..

Şi de ce sînteţi surprinşi? Aceasta este politica noastră, de a creşte jucători şi a-i vinde la cluburi mai mari. Am luat în loc tineri de mare viitori, de la Inter Milano, Everton şi Manchester City. Şi nu este pentru prima oară, avem o relaţie bună cu cluburile mari. Deci plecarea celor 3 nu este o problemă pentru noi.

Atunci care este jucătorul cheie al echipei în acest moment?

(Rîde) Haideţi să lăsăm Steaua să îşi dea seama singură!

Aveţi un aşa zis puşti minune în echipă, Odegaard, de doar 15 ani. Este chiar atît de bun? Va juca contra Stelei sau e presiunea prea mare pentru vîrsta lui?

Odegaard este un copil extrem de talentat şi are o calitate fenomenală pentru vîrsta sa. Dacă va juca sau nu, o să aflu şi eu odată cu dumneavoastră, cu 75 de minute înainte de meci.

erikkkkk

“E un avantaj că Steaua nu a început campionatul! Şi Atletico Madrid a avut viaţă grea cu noi, în presezon”

Turul se joacă pe teren artificial. Acesta este unul din motivele principale pentru care de la meciul cu Jablonec de anul trecut nu aţi mai pierdut niciun joc pe teren propriu?

Nu, nici vorbă! Terenul artificial este unul dintre cele mai bune din Europa şi nu se simte diferenţa faţă de un teren cu iarbă! În plus, anul trecut am avut rezultate foarte bune în deplasare, jucînd pe iarbă. Aşa am cîştigat titlul! Sîntem o echipă foarte bună pe teren propriu, în campionat nu am pierdut de 3 ani!

În 2005, aţi făcut parte din conducerea lui Rosenborg, cînd v-aţi calificat în ultimul tur preliminar din Liga Campionilor, chiar în dauna Stelei..

(Zîmbeşte larg) Daaa! Ne-am calificat, chiar dacă Steaua avea o echipă foarte bună.

Atunci aţi jucat pe Ghencea, acum este posibil să jucaţi împotriva a 50.000 de fani, pe Arena Naţională..

Nu mai încercaţi să mă speriaţi, că nu reuşiţi! Pentru că, în primul rînd, vom juca tot pe Ghencea, aşa ne-a anunţat Steaua, iar în al doilea rînd, şi dacă am juca pe noul stadion, nu am tremura de frică jucînd cu zeci de mii de fani în tribune!

Faptul că sînteţi în mijlocul sezonului în Norvegia, iar Steaua nu a început campionatul este un avantaj pentru Godset?

De obicei, este un mic avantaj că noi sîntem în plin sezon! Vă dau şi un exemplu: fiind în presezon, Atletico Madrid a avut mari probleme să ne bată în turul preliminar, inclusiv la ei acasă, şi în acel an, au cîştigat Europa League.

eeerik

Stromsgodset 2014, la fel de bună ca Rosenborg 2005!? 

Ce ştiţi de Steaua?

În afară de faptul că antrenorul care a luat campionatul şi cîţiva jucători importanţi au plecat, că pe 11 iulie jocă primul meci oficial şi că au pierdut, 1-2 şi 2-5 primele două meciuri amicale, ce mai e nou?  (Rîde cu poftă!)

V-aţi făcut temele, sîntem surprinşi! Parcă eraţi un club mic…

Ne facem treaba. Asta nu înseamnă că nu sîntem conştienţi de valoarea Stelei, două meciuri amicale pierdute nu au nicio importanţă! Iar staff-ul tehnic o va vedea la lucru inclusiv în meciurile amicale din Anglia, dar şi în supercupă. 

Numele Gigi Becali vă spune ceva?

Nu, ar trebui?

Este patronul Stelei şi se află în închisoare, împreună cu managerul Stelei, condamnat într-un dosar de evaziune fiscală pentru transferurile unor jucători. Practic veţi juca împotriva unei echipe conduse din închisoare. Cum vă sună lucrul ăsta?

(Ezită încurcat cîteva secunde) Mă abţin de la orice fel de comentarii. Ce vă pot spune este că Stromsgodset are o reputaţie recunoscută cu privire la corectitudinea şi fair play-ul financiar pe care îl respectăm cu sfinţenie.

Este Stromsgodset 2014 mai bună ca Rosenborg 2005? E vreo diferenţă valorică?

Hhmmm.. Greu de spus!

Dar echipa de astăzi, faţă de Stromsgodset care a cucerit titlul anul trecut?

Nu m-aş hazarda să emit concluzii. Dar, momentan, sîntem pe locul 2 în campionat şi asta spune multe.

erikk

Buget de 11 milioane de euro: “Nu există întîrzieri la salarii!”

Aţi spus că sînteţi un club mic. Probleme financiare aveţi? Există datorii către jucători?

Datorii? Niciodată! Ne plătim la timp, întotdeauna, sumele din contractele negociate cu jucătorii

Ce buget aveţi? Din ce surse de venit provin banii?

Anul trecut am avut un buget de 11 milioane de euro: jumătate de la sponsori, 20% din drepturile TV, 20% din merchandising şi bilete de meci, iar 10% din alte activităţi.

Asta numiţi dumneavoastră buget mic? În România nu există club cu un astfel de buget, în afară de Steaua! 

Pentru un club european cu pretenţii, este un buget redus. Noi sîntem satisfăcuţi, dacă ne mulţumim fanii şi sponsorii, în condiţiile date.

O ultimă întrebare: Aţi jucat polo în tinereţe.. Băgaţi Steaua la apă?

(Rîde cu poftă) Bună glumă! Serios vorbind, vor fi două meciuri extrem de interesante. Sper ca noi să mergem mai departe, chiar dacă am surprinde foarte, foarte multă lume!

erik2

 

12.950.000 de euro este valoarea totală a lotului lui Stromsgodset, conform transfermarkt.de

21 de meciuri consecutive fără înfrîngere au norvegienii pe teren propriu, ultimul meci pierdut fiind pe 1 august 2013, 1-3 cu Jablonec, în Europa League

5 este numărul stranierilor din otul lui Godset: 4 ghanezi şi 1 ungur

P: Pariaza la Cupa din 2014 cu Unibet! Bonus de 150 RON la inregistrare!