News

Studiu Salvați Copiii: Jumătate dintre tinerii din România vor să plece în străinătate. Tineretul nu mai are încredere în viitorul țării

Jumătate dintre copiii din România vor să plece în străinătate, pentru că tineretul nu mai are încredere în viitorul țării unde s-au născut și unde locuiesc.
01.06.2023 | 15:00
Studiu Salvati Copiii Jumatate dintre tinerii din Romania vor sa plece in strainatate Tineretul nu mai are incredere in viitorul tarii
Jumătate dintre tinerii din România vor să plece. Foto: Facebook Pata Rat
ADVERTISEMENT

Tineretul vrea să plece masiv din România, conform unui studiu recent al Salvați Copiii România. Mai exact, peste 50% dintre copii vor să plece în străinătate și să lase România în urmă, semn că tineretul nu mai are încredere în viitorul țării. Organizația Salvați Copiii avertizează că inechitatea e prezentă în viața copiilor români încă de la naștere.

Jumătate dintre copiii din România vor să plece în străinătate

“Inechitatea îşi face simţită prezenţa în viaţa copiilor români încă de la naştere, în condiţiile în care România continuă să deţină o poziţie nedorită în topul ţărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalităţii infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani”, a transmis Organizația.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, în 2021 peste 1.5 milioane de copii din România (41.5% din total) aveau un risc ridicat de sărăcie sau de excluziune socială. “Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în oraşele mari, 30,7% în urbanul mic şi suburbii şi 50,1% în zonele rurale. Una din 10 familii nu şi-a putut permite să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător în 2021 şi aproape una din cinci nu şi-a putut permite o masă hrănitoare”, mai este precizat în comunicat.

Asta, în timp ce 55.1% dintre copiii români vor să părăsească România și să se stabilească în altă țară, iar o treime dintre aceștia și-ar dori să studieze în străinătate. Principalele motive care-i determină pe tineri și pe copii să își dorească o viață în altă parte se numără lipsa oportunităților legate de educație (26.3%) și nemulțumirea sau neîncrederea față de condițiile de viață din România (21.9%).

ADVERTISEMENT

“Dreptul la educaţie de calitate aparţine fiecărui copil, indiferent de locul şi familia în care se naşte. Acesta reprezintă un principiu ce trebuie aplicat în mod universal. Cu toate acestea, abandonul şcolar a rămas neschimbat în toată perioada de aplicare a Legii educaţiei naţionale 1/2011, acest fenomen afectând 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar şi gimnazial şi 14.381 din învăţământul liceal (an şcolar 2019/2020).

De asemenea, persistă fenomenul neparticipării şcolare în raport cu populaţia şcolară – 286.150 de copii între 7 şi 17 ani erau în afara şcolii la 1 ianuarie 2021, din totalul de aprox. 2.500.000 de copii de vârstă şcolară. România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puţin, deşi ţinta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârşitul anului 2020“, mai transmite Organizația Salvați Copiii.

ADVERTISEMENT

Cifrele sunt triste și atunci când privesc situația mamelor minore, pentru că 85% dintre acestea nu mai merg la școală, iar una din zece mame minore nu a fost niciodată la școală. Mai mult, creșterea cazurilor de mortalitate maternă (de la 18 cazuri în 2018 la 51 în 2021) e semnificativă.

“La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din naşterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România; 32% dintre mamele minore (anchetă Salvaţi Copiii) au menţionat că şi propriile lor mame aveau sub 18 ani la data primei naşteri”, mai este precizat în datele prezentate de Organizație. Mai mult, acest studiu arată că peste 25% dintre copiii români cu vârste între 0-17 ani au avut sau au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.

ADVERTISEMENT

În acest context, Peste 180.000 de copii sunt lipsiți total de îngrijirea directă a părinților, pentru că au ambii părinți sau singurul părinte susținător al familiei plecat la muncă în străinătate. Acești copii ajung să fie îngrijiți de bunici sau alte rude care nu au posibilitatea să le ofere o copilărie normală.

ADVERTISEMENT
Tags:
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din...
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din lumea sportului
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Irina Loghin apariție surprinzătoare la 84 de ani. Fotografie în costum de baie
Irina Loghin apariție surprinzătoare la 84 de ani. Fotografie în costum de baie
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate...
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate spune că l-a lovit norocul
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română