Tineretul vrea să plece masiv din România, conform unui studiu recent al Salvați Copiii România. Mai exact, peste 50% dintre copii vor să plece în străinătate și să lase România în urmă, semn că tineretul nu mai are încredere în viitorul țării. Organizația Salvați Copiii avertizează că inechitatea e prezentă în viața copiilor români încă de la naștere.
“Inechitatea îşi face simţită prezenţa în viaţa copiilor români încă de la naştere, în condiţiile în care România continuă să deţină o poziţie nedorită în topul ţărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalităţii infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani”, a transmis Organizația.
Potrivit datelor oficiale, în 2021 peste 1.5 milioane de copii din România (41.5% din total) aveau un risc ridicat de sărăcie sau de excluziune socială. “Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în oraşele mari, 30,7% în urbanul mic şi suburbii şi 50,1% în zonele rurale. Una din 10 familii nu şi-a putut permite să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător în 2021 şi aproape una din cinci nu şi-a putut permite o masă hrănitoare”, mai este precizat în comunicat.
Asta, în timp ce 55.1% dintre copiii români vor să părăsească România și să se stabilească în altă țară, iar o treime dintre aceștia și-ar dori să studieze în străinătate. Principalele motive care-i determină pe tineri și pe copii să își dorească o viață în altă parte se numără lipsa oportunităților legate de educație (26.3%) și nemulțumirea sau neîncrederea față de condițiile de viață din România (21.9%).
“Dreptul la educaţie de calitate aparţine fiecărui copil, indiferent de locul şi familia în care se naşte. Acesta reprezintă un principiu ce trebuie aplicat în mod universal. Cu toate acestea, abandonul şcolar a rămas neschimbat în toată perioada de aplicare a Legii educaţiei naţionale 1/2011, acest fenomen afectând 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar şi gimnazial şi 14.381 din învăţământul liceal (an şcolar 2019/2020).
De asemenea, persistă fenomenul neparticipării şcolare în raport cu populaţia şcolară – 286.150 de copii între 7 şi 17 ani erau în afara şcolii la 1 ianuarie 2021, din totalul de aprox. 2.500.000 de copii de vârstă şcolară. România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puţin, deşi ţinta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârşitul anului 2020“, mai transmite Organizația Salvați Copiii.
Cifrele sunt triste și atunci când privesc situația mamelor minore, pentru că 85% dintre acestea nu mai merg la școală, iar una din zece mame minore nu a fost niciodată la școală. Mai mult, creșterea cazurilor de mortalitate maternă (de la 18 cazuri în 2018 la 51 în 2021) e semnificativă.
“La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din naşterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România; 32% dintre mamele minore (anchetă Salvaţi Copiii) au menţionat că şi propriile lor mame aveau sub 18 ani la data primei naşteri”, mai este precizat în datele prezentate de Organizație. Mai mult, acest studiu arată că peste 25% dintre copiii români cu vârste între 0-17 ani au avut sau au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.
În acest context, Peste 180.000 de copii sunt lipsiți total de îngrijirea directă a părinților, pentru că au ambii părinți sau singurul părinte susținător al familiei plecat la muncă în străinătate. Acești copii ajung să fie îngrijiți de bunici sau alte rude care nu au posibilitatea să le ofere o copilărie normală.