News

SUA, prima ţară din lume cu peste 100.000 de decese înregistrate de COVID-19. Ce greşeli au făcut Statele Unite în gestionarea pandemiei. Analiză

28.05.2020 | 14:08
SUA prima tara din lume cu peste 100000 de decese inregistrate de COVID19 Ce greseli au facut Statele Unite in gestionarea pandemiei Analiza
ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii au atins pragul nedorit de 100.000 de decese provocate de virusul COVID-19. Este de departe ţara cea mai afectată de noul coronavirus, în condiţiile în care sunt înregistrate 1.699.933 de infectări, de patru ori mai multe decât în Brazilia, următoarea ţară în această ierarhie nedorită. BBC a făcut o analiză în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei de americani şi a găsit câteva puncte nevralgice care au dus la un număr atât de mare de victime. 

SUA, prima ţară din lume cu peste 100.000 de decese înregistrate de COVID-19!

Însă, de ce este atât de mare dezastrul din Statele Unite şi cum au gestionat americanii pandemia faţă de restul lumii. La două zile după confirmarea primului caz COVID-19 în SUA, Donald Trump a declarat că situaţia este sub control şi nu se va întâmpla nimic. Trei luni mai târziu, numărul victimelor de COVID-19 a ajuns la 100.000.

ADVERTISEMENT

SUA a devenit în luna aprilie ţara cu cele mai multe decese de COVID-19 şi de atunci numărul victimelor a crescut în mod dramatic la nivelul de azi, unul pe care nu l-a imaginat nimeni în urmă cu o lună.

Nici măcar preşedintele Donald Trump. El a susţinut cu vor fi 50, până la 60.000 de victime în timpul crizei COVID-19 şi a spus că speră ca numărul de victime să fie sub 100.000, chiar şi în cel mai rău caz. Acest nivel de referinţă a fost atins, şi, din păcate, încă există aproximativ 1000 de decese pe zi din cauza coronavirusului în SUA.

ADVERTISEMENT

Trump preferă să ia în calcul rata mortalităţii în raport cu populaţia ţării! Problemele acestei raportări

În loc să se concentreze asupra deceselor, Trump a preferat să citeze rata mortalităţii, numărul de persoane care au murit în raport cu populaţia ţării. Iar în acest raport, se arată cu Statele Unite s-a ocupat mai bine de criză decât alte ţări.

SUA are 100.000 de victime, însă acest raport arată că 30 de americani mor de coronavirus la fiecare 100.000. Marea Britanie, ţara de pe locul doi la numărul de victime (37.000 de decese) are un raport de 56 de persoane moarte din cauza SARS-CoV-2 la 100.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

Italia, Franţa sau Spania se învârt în jurul aceloraşi valori, cu peste 50 de decese la 100.000 de oameni. Perdantă dacă luăm în calcul acest raport este Belgia, cu 82 de morţi COVID-19 la 100.000 de locuitori. Belgienii au înregistrat 9000 de victime, în total.

Peste 150 de morţi COVID-19 la 100.000 de locuitori în New York

Însă, acest raport are un neajuns. Variaţiile sunt foarte mari în ceea ce priveşte victimele din SUA. În New York, cea mai afectată zonă a ţării, raportul arată peste 150 de decese COVID-19 la 100.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

O altă problemă a acestor comparaţii este că fiecare ţară raportează diferit decesele. Belgia include şi cazurile în care subiectul era suspect de coronavirus, însă care nu a fost niciodată confirmat cu un test. În unele state din SUA se înregistrează la fel, dar nu în toate.

Apoi, există multe întrebări privind încrederea datelor raportate. Criticii Chinei au acuzat statul asiatic că a raportat mai puţine cazuri decât au fost de fapt. Iar, ţările se pot afla în etape diferite ale focarului COVID-19. În multe ţări europene numărul scade semnificativ, însă nu acelaşi lucru se întâmplă în Statele Unite.

În SUA nu s-a înregistrat un focar uriaş ci au fost mai multe focare care au izbucnit în perioade diferite

În mai multe ţări europene, criza a început cam în acelaşi timp ca şi în Statele Unite şi în toate acestea numărul deceselor a urcat rapid, a stagnat şi apoi a dispărut. În Statele Unite nu s-a întâmplat acest lucru.

Unul dintre motivele pentru care numărul de decese din SUA a rămas la un nivel înalt ţine de dimensiunea ţării. Nu a fost vorba de un focar uriaş, ci de un număr multiplu de focare de infecţie care au izbucnit în perioade diferite şi care s-au răspândit cu o viteză diferită.

În New York, virusul a lovit devreme, s-a răspândit rapid şi a atins vârful în prima parte a lunii aprilie. În restul ţării, cumva, numărul deceselor zilnice au fost mici. Alte state care au fost afectate timpuriu, Luisiana sau Michigan, au înregistrat scăderi substanţiale ale numărului de decese zilnice, la fel ca în New York.

Pe măsură ce situaţia din aceste state s-a îmbunătăţit, în altele s-a agravat. O treime dintre toate statele americane au înregistrat mai multe decese săptămâna trecută, decât în urmă cu 14 zile: Rhode Island, Mississippi şi Ohio înregistrând printre cele mai mari creşteri procentuale.

Testarea, o problemă! Deşi au făcut 15 milioane de teste, americanii au ratat startul

Preşedintele Donald Trump a vorbit despre numărul mare de teste care se realizează în Statele Unite. Cele mai recente date spun că SUA a făcut peste 15.000.000 de testări până în acest moment. Cifrele pun ţara pe primul loc la acest capitol, dar în încercarea de a controla virusul, mai trebuie luate în calcul şi alte aspecte.

Ţările care au făcut multe teste la începutul pandemiei, au făcut şi anchete epidemiologice urmărind contacţii celor infectaţi, iar asta a avut un mare succes în ceea ce priveşte oprirea răspândirii bolii.

În Coreea de Sud s-au făcut o mulţime de teste la începutul pandemiei şi s-a reuşit izolarea virusului. Mai puţin de 300 de oameni au murit, într-o ţară cu o populaţie de 50 de milioane de locuitori. Mai mult decât atât, SUA a intensificat testările la câteva săptămâni după primul deces.

Anthony Fauci, unul dintre cei mai respectaţi medici de boli infecţioase din SUA a recunoscut la începutul lunii martie că sistemul de testare a eşuat şi, spre deosebire de alte ţări, Statele Unite nu au reuşit să furnizeze suficiente teste la început. Numărul de teste zilnice arată că SUA a trecut peste problemele iniţiale, însă 15 milioane de oameni înseamnă doar 4,5% din populaţia ţării, destul de puţin.

Perspective sumbre: 150.000 de decese prevăzute în SUA până în august! Ce efect va avea relaxarea?

Perspectivele nu sunt cele mai bune. Numărul victimelor creşte, chiar dacă la o rată mai mică, iar un model creat de specialişti arată că numărul de victime ar putea ajunge la 150.000 până în luna august, Una dintre problemele acestor proiecţii este că nimeni nu ştie cât de mult va afecta relaxarea măsurilor şi deschiderea treptată a economiei răspândirea virusului.

La un moment dat, peste 90% din populaţie era în izolare, însă majoritatea statelor au început deja regulile de relaxare. Casa Albă a prezentat un set de criterii pe care statele trebuie să le îndeplinească pentru a putea relaxa măsurile, inclusiv o traiectorie descendentă în ceea ce priveşte numărul infecţiilor din ultimele două săptămâni.

Dr. Fauci a avertizat că micile vârfuri ar putea să se transforme în focare dacă măsurile de relaxare sunt luate înainte de a controla virusul. Sfaturile medicului au contrazis optica lui Donald Trump, care îşi doreşte ca economia americană să fie repornită înainte de campania electorală prin care doreşte să fie reales. Ultimele cifre arată că 25% dintre americani şi-au pierdut locul de muncă de la începutul crizei.

70% dintre americani, îngrijoraţi de faptul că măsurile de relaxare au fost luate prea devreme

Întrebat la începutul lunii dacă s-ar pierde mai multe vieţi după măsurile de relaxare, preşedintele a spus: “Unii oameni for fi afectaţi? Da. Dar trebuie să deschidem ţara noastră şi trebuie să o facem în curând”.

Statele din întreaga lume relaxează restricţiile, însă rămâne de văzut dacă americanii sunt atât de dornici să dea buzna în magazine şi restaurante. Un sondaj realizat recent arată că 70% dintre americani sunt preocupaţi de faptul că măsurile de relaxare sunt luate prea devreme.

ADVERTISEMENT