ADVERTISEMENT
News

Sume uriașe plătite pentru pensiile speciale. Câți bani primește în medie pe lună un fost magistrat

Autor: Andreea Marin | 11.05.2021 | 08:09
Sume uriașe plătite pentru pensiile speciale. Câți bani primește în medie pe lună un fost magistrat
Eliminarea pensiilor speciale, amânată din nou. Când vor aleșii să renunțe la aceste beneficii Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Pensiile speciale din țara noastră sunt uriașe. Profesorul de la Universitatea Politehnica din București, Petrișor Peiu, a explicat câți pensionari „speciali” există și cum suntem afectați de plata acestor bani către ei.

ADVERTISEMENT

Cât primește un fost magistrat pe lună, drept pensie specială

Pensiile speciale din țara noastră sunt acordate foșilor parlamentari, polițiștilor sau jandarmilor. Tot din această categorie „specială” fac parte magistrații. În medie, pe lună, un fost magistrat primește suma de 19.220 de lei.

Pensia medie pentru restul oamenilor, nu cei din categoriile speciale, este de 1.500 de lei. Un calcul matematic simplu ne arată că pensia unui fost magistrat este de 12 ori mai mare.

„Categoria cea mai cea mai, dar care apare în programele de Guvernare – independența Justiției,  prioritatea Justiției. Sunt 4.094 de magistrați sau foști magistrați care primeau o pensie medie de 19.220 de lei. Vorbim de valori brute”, a explicat profesorul.

ADVERTISEMENT

Și cei care au lucrat la Administrația Penintenciarelor primesc pensii speciale, acesta fiind, în medie, de 4.560 de lei, aceasta fiind de trei ori mai mare decât pensia medie.

„Ce e peste 2.000 de lei se impozitează. Mai sunt diplomați, care au 5.760. Mai sunt 10.000 de oameni, iarăși mulți, imediat după SRI pe locul patru, cei care au lucrat la Administrația Penitenciarelor și care au o pensie medie de vreo 4.560 de lei. 

Cred că sunt mai puțin de 190.000 în total. Vârsta medie a acestor pensionari este  de sub 55 de ani”, a spus Petrișor Peiu.

ADVERTISEMENT

Pensiile speciale ating sume exorbitante. Câți bani sunt cheltuiți

Profesorul Petrișor Peiu a vorbit și despre sumele care sunt plătite de statul român pentru suportarea acestor pensii speciale.

În anul 2020, pensiile speciale au costat 80 de miliarde de lei, dintre care 12 miliarde au fost suportate din bugetul de stat. 

ADVERTISEMENT

„În 2020, s-au plătit pensii de 80 de miliarde de lei dintre care vreo 68 de miliarde au venit din contribuții și încă 12 miliarde și ceva de la bugetul de stat”, a spus specialistul.

În anul curent, aceeleași pensii speciale ne vor costa 90 de miliarde de lei, 74 dintre acestea fiind din contribuții.

ADVERTISEMENT

„În anul 2021, 90 de miliarde de lei ne vor costa pensiile dintre care vreo 74 de miliarde de lei din contribuții. Asta înseamnă că vor crește cumva salariile, nu știm cum.

Și vreo 16 miliarde de lei de la bugetul de stat. (…) Și în acest context în care bugetul de stat se chinuie, se opintește să ajute la sprijinirea pensiilor normale, iată că vin și pensiile speciale care ne mai costă 10 miliarde de lei – tot ce nu este în Fondul național unic de asigurări sociale”, a declarat Petrișor Peiu la o Ediție specială la Realitatea PLUS.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!