News

Sursa infecțiilor din Râșnov, descoperită. Ce este norovirusul și ce recomandă specialiștii

Sursa infecțiilor din Râșnov a fost descoperită. Este vorba de un focar de infecție cu norovirus.
26.07.2021 | 16:17
Sursa infectiilor din Rasnov descoperita Ce este norovirusul si ce recomanda specialistii
Sursa infecțiilor din Râșnov, descoperită. Ce este norovirusul și ce recomandă specialiștii. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

A fost descoperită cauza îmbolnăvirilor recente din localitatea Râșnov. Autoritățile au făcut o anchetă pentru a stabili care era motivul pentru care atâția oameni aveau tulburări digestive, precum vărsături, grețurile, durerile abdominale, febra sau frisoanele.

Sursa infecțiilor din Râșnov a fost descoperită

Inițial, s-a crezut că ar putea fi vorba despre mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus sau poate contaminarea apei, dar ancheta a stabilit că este vorba despre un focar de infecție cu norovirus.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre 140 de persoane care au reclamat că se simt rău și au solicitat ajutor medical de la medicii lor de familie sau la spitalele din județul Brașov.

A fost deschisă o anchetă epidemiologică în acest caz, care a descoperit că au fost raportate 140 de persoane care au contractat virusul, fiind vorba despre un focar de infecție. Autoritățile locale au mai transmis că starea de sănătate a acestora este una favorabilă.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre 25 de pacienți care au mers la unități medicale, iar dintre acestea un singur caz avut nevoie de internare, fiind vorba despre un copil în vârstă de cinci ani. De asemenea, un alt copil a fost infectat cu acest virus.

“Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, a precizat DSP Braşov într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au transmis că este vorba despre un virus foarte contagios care poate îmbolnăvi pe cineva numai prin expunerea la 18 particule. Este extrem de puțin, dacă luăm în considerare faptul că pentru a ne îmbolnăvi de gripă trebuie să fim expuși la 1000 de particule.

Cum se transmite virusul. La ce trebuie să fie atenți oamenii

Virusul se transmite prin contactul cu persoanele bolnave, dar și prin cel cu suprafețele care au fost contaminate, sau prin alimentele sau băuturile care conțin acest virus. Tocmai de aceea, este necesar ca toate persoanele să se spele pe mâini pentru a nu lua virusul.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au transmis și că un pericol foarte mare de infectare cu norovirus este în cazul mâncării care nu a fost preparată termic, dar și în cel al folosirii unor ustensile de bucătărie infectate, care pot răspândi virusul.

Așadar, recomandările care sunt făcute de Direcția de Sănătate Publică din Brașov este respectarea normelor de igienă, spălarea fructelor și legumelor, dar și dezinfectarea suprafețelor, precum și consumul apei îmbuteliate.

„Recomandăm populației să respecte măsurile de igienă a alimentației, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor și a legumelor, dezinfecția suprafețelor, în special cu soluții care conțin clor, precum și consumarea apei îmbuteliate și a alimentelor predominant preparate termic”, a transmis DSP Braşov.

Infecția cu norovirus mai este denumită popular gripa stomacului, având în vedere că aceasta este regiunea pe care o afectează.

ADVERTISEMENT
Tags: