Fotbal intern

Tactica de titlu a „Bursucului”: „Ţucu, cauţi careul şi cazi!”

George Ţucudean a dezvăluit la lotul naţional tactica preconizată de antrenorul Dan Petrescu pentru a cuceri titlul cu CFR Cluj. Rudimentară şi speculativă.
29.03.2018 | 00:31
Tactica de titlu a Bursucului Tucu cauti careul si cazi
ADVERTISEMENT

George Ţucudean traversează o perioadă bună a carierei. Este titular în atacul liderului din Liga 1 Betano şi unul dintre jucătorii preferaţi ai selecţionerului Cosmin Contra. A dat golul victoriei în Israel, a început titular partida de la Craiova, cu Suedia, se simte bine în familia tricoloră. Şi cum într-o familie nu trebuie să existe secrete, George s-a „spart” la ceas de seară fraţilor de… tricou galben.

Oameni fiind, prieteni, şi nu duşmani, băieţii lui Contra au mai stat şi ei la un pahar de vorbă în rarele momente libere de la lotul naţional. Evident lupta pentru titlul de campioană a fost unul dintre subiectele principale. CFR sau FCSB? Poate Craiova să se „bage” între primele două? Greu de crezut că de la locul 3 în jos mai poate ridica pretenţii vreo echipă. Şi aşa au aflat jucătorii echipei naţionale cum intenţionează „Bursucul” Dan Petrescu să cîştige al doilea său titlu de campion ca antrenor, după neaşteptata performanţă realizată în sezonul 2008-2009 cu anonima Unirea Urziceni.

ADVERTISEMENT

„La CFR Cluj am lucrat puţin defensiv şi am antrenat mai mult fazele de atac”

„Când am antrenat la Urziceni am lucrat foarte mult defensiv, chiar foarte mult. Eram o echipă mică şi mă gândeam că trebuie să ne apărăm tot timpul. La CFR Cluj am lucrat puţin defensiv şi am antrenat mai mult fazele de atac. Ştiam că toate echipele care vin la noi se vor apăra şi noi vom fi nevoiţi să atacăm. Am luat puţine goluri pentru că toţi jucătorii din lot au înţeles că trebuie să se apere, indiferent pe ce post joacă. La mine, dacă nu ştii să te aperi, e greu să joci”, spunea Dan Petrescu în ianuarie.

Tactica de titlu a lui Dan Petrescu stă în căderile lui Ţucudean

Şi pentru că, se ştie, cea mai bună apărare este atacul, Dan Petrescu i-a instruit corespunzător pe elevii săi de la CFR Cluj. Simplu şi clar, după cum a povestit Ţucudean: „Mingii lungi pe… Ţucu, iar mie mi-a trasat sarcina de serviciu «Cauţi careul şi cazi la orice duel!»”. Şi dacă în 2018 CFR n-a primit decât un penalty, dar în ce meci, cu contracandidata FCSB, în Gruia, transformat de Culio (a egalat Gnohere în minutul 92!), în toamna lui 2017 nu mai puţin de 9 lovituri de la 11 m o ajutau pe CFR să aibă Sărbători Fericite. De altfel echipa lui Dan Petrescu este pe primul loc într-un clasament al penalty-urilor acordate, 10, urmată de FCSB cu 9 şi CS U Craiova, cu 8. Adică exact aceeaşi ordine ca şi în clasamentul general din Liga 1 Betano!

ADVERTISEMENT

Penaltyurile care au adus puncte CFR-ului

Etapa 2 play-off: 1-1 cu FCSB, gol Culio din penalty

Etapa 18: 2-0 la Dinamo, gol Culio din penalty

Etapa 13: 2-0 cu Juventus, gol Culio din penalty

Etapa 10: 1-0 la Chiajna, gol Deac din penalty

Etapa 9: 2-1 cu CS U Craiova, gol Culio din penalty

Etapa 5: 1-0 cu Dinamo, gol Culio din penalty

Etapa 4: 2-0 la Iaşi, gol Culio din penalty

Etapa 3: 3-0 la Mediaş, gol Culio din penalty

„Dan Petrescu are două puncte forte. Primul: închide foarte bine apărarea, ştie să te pregătească să nu iei gol. Al doilea: pe plan ofensiv speculează toate carenţele adversarilor. Ştiu, am spus speculează. Este o ştiinţă şi asta. Nu subestimează nicio metodă de a câştiga. Studiază un adversar din Liga a treia la fel cum o face cu unul din grupele Ligii Campionilor până îi găseşte punctul slab. Şi-l speculează” – Tibi Bălan

10 penalty-uri a primit CFR Cluj în acest campionat (8 transformate), cele mai multe dintre echipele din prima ligă. Pe locul 2 este FCSB (9 din care 7 transformate), iar pe 3 le urmează CS U Craiova (8 cu 5 goluri)