Interviu

Tadici șochează: “Per Johansson voia să plece înainte de Final Four”

12.05.2018 | 11:58
Tadici socheaza Per Johansson voia sa plece inainte de Final Four

Gheorghe Tadici este unul dintre cei mai de succes antrenori români de handbal. El a condus naţionala feminină la cel mai bun rezultat din istoria modernă: argint mondial în 2005, în Rusia.

Fostul selecţioner a prefaţat pentru FANATIK.RO turneul Final Four din Champions League, unde CSM București încearcă să câștige pentru a doua oară trofeul.

Bună ziua, domnule Tadici. Cum vedeți șansele CSM-ului în acest Final Four?

–  Toată lumea își dorește lucruri bune. Actorii de acolo sunt jucătoarele. Este o super echipă, o multinațională, de mare valoare, indiscutabil. Depinde doar de ele dacă se vor concentra.

Totuși, în ultima parte a campionatului, jocul nu a fost la cel mai înalt nivel…

–  Sper să joace altfel față de ultima parte a campionatului, unde consider că a ieșit în evidență spiritul de conservare. Jocul cu Gyor este dificil, în pofida faptului că le lipsesc două super jucătoare, Nork și Tomory.

„E simplu să faci o astfel de echipă, cu mulți bani

Cum vedeți acest proiect CSM București, știind că dumneavoastră sunteți adeptul unui alt sistem de reconstrucție, bazat pe jucătoare tinere de la noi?

– Eu susțin în continuare că handbalul românesc este la nivelul foarte bun de echipă națională, calificată la toate nivelurile datorită faptului că a existat și trebuie să existe o strategie. Sunt de acord că trebuie aduse și niște vârfuri, dar cred că până la 3 sau la 4. Este suficient, pentru că altminteri îți pierzi identitatea. E simplu să faci o astfel de echipă, cu mulți bani. Dacă banii respectivi ar fi privați, nu m-ar deranja să fie oricât bugetul, 1 milion sau 10 milioane, dar când este vorba de bani publici…Păi și între primării pot apărea diferențe. Cât își permite Primăria din Rădăuți să dea la handbal și cât își permit altele, cele din…Galați sau Brașov. Înțelegeți ce vreau să zic.  Vrei să faci performanță, dar trebuie să ai și identitate. Oriunde se poate face o echipă când ai un buget când poți să iei ochii cu salariile pe care le dai. În România se dau uneori salarii peste Norvegia, Suedia sau Danemarca, chiar și Franța. Și în Ungaria sunt bugetele mai jos acum. Nu le mai alimentează.

Modelul CSM este destul de diferit față de cel al dumneavoastră…

– Nu am nicio ranchinuă. Fiecare este cu organizarea lui. Eu încep o nouă reconstrucție, iau jucătoare care au calități, fizice, motrice. Apoi cresc și pleacă pe salarii de 5 ori cum au avut la Zalău. Dragut pleacă de la 1500 de euro, se duce 6500 de euro la Kisvarda. Are 28 de ani, vrea și copil, am încurajat-o să plece. Dar, eu nu sunt neapărat de acord cu bugetele uriașe suportate de primării. Mai sunt străzi neasfaltate, canalizare, oameni necăjiți.

„Per Johansson voia să plece înainte de Final Four

Revenind la CSM București, nu pot să nu remarc faptul că echipa nu și-a găsit încă un antrenor care să rămână mai mult de un sezon..

– Asta să îi întrebați pe cei de acolo ce strategie au. Nu este problema mea. Păi după meciul cu Zalăul de săptămâna trecută, Per Johansson amenința că pleacă. Așa zicea.

Înainte de Final Four?

– Așa auzeam după meci. Că el nu ar avea nicio problemă să plece de acum. Nu știu mai multe.

Ați fost la un pas să învingeți CSM-ul în urmă cu o săptămână. Are această echipă forța de a câștiga Final Four?

– În condițiile în care trag toate la căruță în față, în care sunt voluntare față de efortul fizic și mental. Sunt concentrate total pe competiție, au valoarea să câștige Liga Campionilor.

2016 este anul în care s-a impus CSM București în Champions League

3 este locul ocupat de “tigroaice” în ediția trecută a Ligii