News

Țara care vrea să interzică monedele virtuale. Există temeri cu privire la stabilitatea financiară a statului

Monedele virtuale ar putea fi interzise într-o țară în viitorul apropiat. Banca Centrală se teme de probleme referitoare la stabilitatea financiară a statului.
16.12.2021 | 18:21
Tara care vrea sa interzica monedele virtuale Exista temeri cu privire la stabilitatea financiara a statului
O țară ar putea interzice monedele virtuale. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Monedele virtuale au devenit extrem de populare în ultimii ani, însă unele state se tem de acest nou concept, iar unele chiar au început să ia măsuri împotriva acestei forme nereglementate a banilor.

China a interzis mineritul de Bitcoin în urmă cu câteva luni, iar asta a trimis o undă de șoc în întreaga piață crypto. Acum, o nouă țară, de data aceasta din Europa, vrea să ducă lucrurile mai departe și să interzică întregul concept.

ADVERTISEMENT

Astfel, Banca Centrală a Rusiei vrea să interzică investițiile în criptomonede, deoarece observă riscuri cu privire la stabilitatea financiară a statului, din cauza creșterii numărului de tranzacții cu monede virtuale. Informațiile ar fi fost furnizate de surse din piața financiară, apropiate băncii, conform reuters.com.

Bitcoin a pierdut câteva sute de dolari imediat după acest anunț, ajungând la 48.656 de dolari, de la 49.144 dolari.

ADVERTISEMENT

Rusia are de mai multă vreme o viziune negativă asupra monedelor virtuale, statul afirmând că acestea pot fi folosite pentru spălarea de bani sau pentru a finanța terorismul. Totuși, autoritățile au acordat monedelor virtuale un statut legal în urmă cu un an. Concesia a venit și cu un revers, însă: au fost interzise ca mijloc de plată în țară.

Acum, banca centrală este în discuții cu experți și cu jucători din piață cu privire la o posibilă interzicere a monedelor. Dacă această sugestie se va transforma în lege, atunci s-ar putea aplica în cazul cumpărării de noi active crypto, nu și pentru cele cumpărate deja, conform aceleiași surse citate anterior.

ADVERTISEMENT

Banca Rusiei „respinge complet” ideea de monede virtuale

O altă sursă apropiată de Banca Centrală a Rusiei a afirmat că poziția actuală a oficialilor instituției este de ”respingere completă” a tuturor monedelor virtuale. Aceasta le-a transmis jurnaliștilor de la Reuters că pregătește un raport consultativ pentru a-și prezenta poziția vizavi de subiect, însă nu a dat detalii despre acesta.

Banca afirmă totuși că volumul anual de criptomonede tranzacționate de către cetățenii ruși este de aproximativ 5 miliarde de dolari. Guvernatoarea adjunctă a instituției, Ksenia Yudaeva, a afirmat că monedele virtuale și popularitatea lor în creștere au trezit temeri cu privire la riscurile stabilității financiare a țării.

ADVERTISEMENT

”Situația din țările cu piețe dezvoltate seamănă din ce în ce mai mult cu așa-numitul sistem financiar din umbră”, a scris Yudaeva într-un articol, adăugând că folosirea monedelor virtuale a slăbit eficiența politicilor monetare ale țării.

Guvernatoarea a făcut referire la situația Chinei și a declarat că Rusia are nevoie de ajustări suplimentare ale reglementărilor în privința criptomonedelor.

Între timp, Banca Rusiei are de gând să lanseze propria rublă în variantă digitală, luând astfel parte la trendul global de crearea a monedelor digitale pentru a moderniza sistemele financiare, de a spori viteza plăților și de a combate pericolele cauzate de alte criptomonede.

ADVERTISEMENT
Tags: