Life

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa

În ce țară europeană unele morminte au gratii? De ce au fost făcute astfel? Motivul este unul incredibil. Trecătorii, uimiți.
26.04.2024 | 00:26
Tara europeana in care unele morminte au gratii Motivul incredibil pentru care au fost facute asa
Unde se găsesc astfel de morminte. Sursa foto: youtube Lime Channel
ADVERTISEMENT

Într-o țară din Europa, adesea vizitată de români, există morminte acoperite de gratii. Cei care le-au văzut au rămas uimiți, fiindcă nu au mai întâlnit așa ceva până acum. Care este motivul din cauza căruia au fost făcute astfel?

Unde se află mormintele acoperite de gratii și de ce au fost făcute așa

De obicei, un loc de veci este îngrădit, pentru a-i mai schimba decorul, dar nicidecum acoperit de gratii. Acest detaliu oferă chiar un aspect sobru mormintelor, în timp ce alții le înveselesc cu flori și poze în amintirea celor trecuți în neființă.

ADVERTISEMENT

În Anglia sunt cimitire unde diferite morminte au gratii de fier. La o primă vedere, unii ar spune că în pământ se află un decedat îngropat cu bunuri de valoare, iar de teama hoților apropiații i-au acoperit locul de veci cu gratii.

Motivul din spatele mormintelor cu gratii din Anglia are legătură cu știința și cu o perioadă în care se făcea o practică demnă de filmele de groază. La începutul secolului al XIX-lea, în Anglia, existau persoane care mergeau noaptea prin cimitire și scoteau la suprafață pe cei noi îngropați.

ADVERTISEMENT

Ce făceau hoții de cadavre? Le luau și le duceau la școli de medicină, pentru practica studenților, sau la diferite laboratoare pentru a se face experimente. Școlile medicale ofereau bani celor care acceptau ca apropiații decedați să fie supuși testelor și, totodată, erau folosiți ca material didactic indivizii condamnați la moarte prin spânzurare.

Gratiile, măsură de precauție contra furtului de cadavre

Furtul de cadavre, la început de secol al XIX-lea, nu era catalogat o infracțiune penală. Abia din 1832, prin Legea anatomiei, furnizarea trupurilor neînsuflețite, fără acordul familiei, se consideră o încălcare extrem de gravă a legii.

ADVERTISEMENT

De altfel, în baza Legii anatomiei din 1832, din Anglia, corpurile celor morți se pot lăsa pentru experimente doar prin donare, de către apropiații decedatului. Înainte ca legea să se aplice, existau momente când rudele găseau mormântul gol și hainele aruncate ale celui trecut în neființă.

Din teamă de a nu fi furate trupurilor celor dragi, mulți englezi au pus gratii temporare deasupra mormintelor, până când corpurile se descompuneau și nu mai erau deloc utile pentru cercetări. Cu timpul, unii au uitat să ridice gratiile și să lase locul de veci simplu, fără nicio barieră.

ADVERTISEMENT

În România, există temerea că mormintele ar putea fi o țintă pentru cei care caută să se îmbogățească de pe urma decedaților. Adică să le dezgroape și să le fure din bunurile de valoare pentru a le vinde și a face bani. Ca măsură de precauție se ia acoperirea cu ciment sau placaje din piatră a locului de veci. Însă, sunt și persoane care nu au nicio frică de ”căutătorii de comori” și fac o înmormântare obișnuită.

ADVERTISEMENT