News

Totul despre vânzarea lui Dinamo! 10 mai data limită, director și jucători străini

04.05.2018 | 01:37
Totul despre vanzarea lui Dinamo 10 mai data limita director si jucatori straini

După ratarea calificării în play-off, la Dinamo Bucureşti a început nebunia cu vânzarea clubului. Rând pe rând s-au perindat mai mulţi posibili investitori şi a început o întreagă tevatură privind înstrăinarea clubului. Adrian Thiess este intermediarul acestei tranzacţii. Omul de afaceri a fost foarte prezent în spaţiul public în ultima perioadă în care discuţiile despre vânzarea clubului au învolburat apele la clubul din “Ştefan cel Mare”. Situaţia de la Dinamo este una foarte complicată în acest moment, cu un viitor incert, şi cu un patron incert după executarea silită a lui Ionuţ Negoiţă de către Nicolae Badea şi cu o scindare a fanilor în două tabere.

Adrian Thiess a vorbit pe larg pentru FANATIK.RO despre situaţia complicată de la Dinamo, abordând mai multe subiecte arzătoare. Omul de afaceri a povestit de unde a pornit totul cu vânzarea clubului Dinamo, cine sunt misterioşii investitori, care a fost oferta pe care a primit-o pe masă Ionuţ Negoiţă şi când este ziua decisivă pentru stabilirea viitorului clubului.

“M-ar interesa, pe mine şi câţiva parteneri, Dinamo Bucureşti”

“Am fost invitat în Emiratele Arabe Unite de un prieten din Monte Carlo. Eram cu familia, într-un club. Ne-a primit proprietarul şi după câteva ore de discuţii relaxate, la un moment dat mă întreabă: «Ştii Adrian, m-ar interesa, pe mine şi câţiva parteneri, Dinamo Bucureşti». Am rămas surprins”, a spus Thiess.

Deşi nu a vrut să dea numele investitorului, omul de afaceri a declarat că este vorba de o persoană foarte potentă din punct de vedere financiar, cu multe legături la nivel global: Este un om de afaceri european care trăieşte la Monte Carlo, care are afaceri în Orient. Este dintr-o familie extrem de bogată, el fiind implicat în multe participaţiuni internaţionale”.

Adrian Thiess
Adrian Thiess, intermediar în vânzarea clubului Dinamo

Thiess a recunoscut că prima dată a negociat cu Nicolae Badea, deşi la vremea respectivă patronul clubului, Ionuţ Negoiţă, nu era încă executat silit: I-am spus (n.r. investitorului străin) că voi vorbi despre situaţia clubului când voi veni în ţară şi primul cu care am vorbit a fost domnul Nicolae Badea. Ştiam la momentul respectiv că domnul Ionuţ Negoiţă a spus că echipa este de vânzare”.

“Omul de afaceri a fost interesat de Dinamo după ce a auzit de ieşirea domnului Ionuţ Negoiţă, care spusese că vrea să vândă şi a spus şi preţul. De aici a început nebunia. El a spus multe preţuri, ba 5 milioane, ba 2 milioane, ştiţi mai bine. Declaraţiile sale sunt publice. La Bucureşti m-am întâlnit cu Nicolae Badea, i-am comunicat interesul omului de afaceri. A fost o perioadă de pauză, dar ulterior m-a contactat din nou şi mi-a dat numărul unei persoane mandatate să se ocupe de tranzacţie. M-a sunat acea persoană din Geneva”.

“Dacă nu se va face această tranzacţie, se va alege praful”

Persoana mandatată să colaboreze pentru vânzarea clubului Dinamo este Ralph Oswald Isenegger (foto jos), avocat-impresar și apărător al oligarhilor din spațiul ex-sovietic: “Are multe cunoştinţe despre fotbal şi este un avocat cu un portofoliu foarte spectaculos. Evident, este şi controversat, pentru că în momentul în care vorbim despre miliardari, mai ales cei din spaţiul ex-sovietic, vorbim despre oameni controversaţi. Ne-am întâlnit, mi s-a spus ce se doreşte şi am semnat un acord cu el. Eu, în calitate de consultant. Am propus şi o casă de avocatură, care a fost acceptată. S-a semnat un agreement cu Dinamo. Eu am vorbit şi cu domnul Badea, ulterior şi cu domnul Negoiţă. 

Ralph Oswald Isenegger
Ralph Oswald Isenegger, avocatul care se ocupă de preluarea clubului Dinamo

Adrian Thiess a declarat că în aceste negocieri poate ar fi fost mai bine să aibă aceleaşi discuţii pe care le-a avut cu Nicolae Badea şi cu Ionuţ Negoiţă. Asta a dus la un conflict între Thiess şi preşedintele clubului Dinamo, Alexandru David: “Eu nu am avut o relaţie apropiată cu domnul Negoiţă. Ne-am mai întâlnit uneori, dar nu aveam aceeaşi relaţie ca şi cu domnul Badea. Pe de-o parte, oarecum îmi asum această animozitate pentru că nu am avut aceleaşi discuţii şi cu Badea şi cu Negoiţă. Au apărut apoi diverşi ţuţări ai domnului Negoiţă în mass-media care spuneau fel de fel de lucruri”.

“Îţi dai seama, când vine cineva nou să cumpere ceva, se schimbă anumite lucruri şi nu mai eşti sigur de locul tău. A ieşit şi preşedintele Alexandru David, m-a tras de urechi, i-am dat şi replica la TV, apoi ne-am dat şi replicile la telefon, dar nu le reproduc că nu are sens. Eu nu sunt o persoană conflictuală. Am discutat ulterior cu el şi am avut un discurs normal, ba chiar era o chestie de simpatie. Dar trebuie să ţinem cont că nu vorbim despre o tranzacţie simplă. Aici vinzi o istorie, vinzi ceva care ţine de identitatea naţională. Eu fac tot posibilul să se facă această tranzacţie pentru că dacă nu se va face, se va alege praful”.

Investitorii şi-au stabilit data limită: 1 iulie

Ionuţ Negoiţă a fost executat silit de Nicolae Badea pentru o datorie de 2 milioane de euro care datează din 2012. Suma totală cu tot cu penalităţi a ajuns la 3,2 milioane de euro, iar în urmă cu câteva zile instanţa a pronunţat această hotărâre conform căreia Nicolae Badea este acum patron la Dinamo:

“Ştiam despre tot ceea ce se întâmplă cu executarea silită. Domnul Badea în momentul de faţă deţine pachetul majoritar de la Dinamo. Eu cred că domnul Negoiţă va contesta această hotărâre şi se va mai tărăgăna toată situaţia. El are două posibilităţi acum: ori îi plăteşte lui Badea datoria, care se ridică la trei milioane şi ceva de euro sau nu plăteşte şi domnul Badea revine în postura anterioară de deţinător al pachetului majoritar de acţiuni”.

“Dar, ce poate să facă domnul Negoiţă este să plătească o cauţiune şi să blocheze executarea pentru câteva luni. Problema este că dacă nu plăteşte datoria integral, totul se poate amâna şi este o situaţie complicată în sensul în care potenţialii investitori şi-au stabilit data de intrare în business cel târziu pe 1 iulie”, declară Thiess. 

“Vor veni mulţi jucători de afară! Directorul sportiv va fi adus din străinătate”

Dacă Ionuţ Negoiţă va vinde clubul, vor fi mari mişcări de trupe la Dinamo în vară. Thiess spune că noul patron şi-a plănuit deja primele mutări. Vor veni mai mulţi jucători străini, la fel cum va fi şi un nou staff tehnic şi un director sportiv din străinătate. Sunt şanse minime ca din actuala conducere să mai rămână cineva la echipa din “Şoseaua Ştefan cel Mare”:

“În mai-iunie este perioada de pregătire. La 1 iulie ar urma să se semneze contractele cu jucătorii, pentru că vor urma să vină şi jucători din afară. Trebuie să fie adus un nou staff tehnic, director sportiv, care deja este pregătit să fie adus la Bucureşti. Ei sunt străini, au familii, trebuie să li se găsească locuinţe. Sunt nemţi, ucrainieni”. 

“Nu pot să confirm părerea legată de antrenor pentru că nu discut din punct de vedere sportiv. Nu este treaba mea asta. Parte din staff-ul tehnic, cel puţin directorul sportiv este din străinătate. Un om care a lucrat cu cluburi mari din străinătate şi care este de două luni de zile în stadiul în care îşi caută casă, şcoală pentru copii. Nu pot să spun despre cine este vorba. Nu a fost fotbalist, dar este un mare manager sportiv”.

Florin Bratu si Ionel Danciulescu
Florin Bratu si Ionel Danciulescu ar putea să fie destituiţi în cazul în care Dinamo va fi preluat de un alt patron

“5 milioane de euro. Asta este oferta care s-a făcut”

Adrian Thiess a declarat că s-a făcut şi o ofertă clară pentru Ionuţ Negoiţă, în valoare de 5 milioane de euro, preţul anunţat iniţial de patronul lui Dinamo. Dar, aşa cum FANATIK.RO a anunţat încă de acum două săptămâni, Negoiţă s-a răzgândit şi a cerut mai mult:

“Cel mai important lucru pe care vreau să îl precizez este că a fost un acord tripartit: între potenţialul investitor, domnul Negoiţă şi domnul Badea. Este clar, domnul Negoiţă va avea de primit o sumă de bani. Ceea ce ne desparte în acest moment de finalizarea tranzacţiei este diferenţa pe care o va primi domnul Negoiţă. El, în mod public, a menţionat o sumă, dar nu spune că el de fapt nu vrea să vândă la suma pe care a spus-o public. Din discuţia cu mine a fost clar: vindem, dar vreau să ştiu cine este persoana care cumpără. Şi-a manifestat dorinţa de a-i cunoaşte personal, la Bucureşti, dar aceşti oameni vin când tu accepţi ce îţi propun ei”.

“Când tu nu accepţi, ei nu vin până la Bucureşti pentru a merge pe Vitan-Bârzeşti până la Negoiţă. Domnul Negoiţă a anunţat de mai multe luni, poate chiar de un an, că vrea să vândă. A anunţat şi preţul. Bine, mai multe preţuri. Dar cel mai mare preţ a fost 5 milioane. Eee, asta este oferta care s-a făcut. Punct. E publică acum, am anunţat-o”

Ionuţ Negoiţă a refuzat oferta de 5 milioane de euro

“Pentru Dinamo, în acest moment sunt doi cumpărători: unul va avea pachetul majoritar, unul va deţine pachetul minoritar. Nu este nicio concurenţă”

Omul de afaceri a declarat că în acest moment la Dinamo există doi cumpărători sub aceeaşi umbrelă. Unul dintre ei va avea un pachet majoritar şi unul va deţine pachetul minoritar: “În momentul de faţă, cu domnul Badea suntem într-o fază clară de a semna. Dorinţa noastră este ca acest acord să fie tripartit şi domnul Negoiţă să îl semneze. Dacă nu vrea tripartit, nu este nicio problemă. Îl semnăm cu domnul Badea, apoi acelaşi acord şi cu domnul Negoiţă pentru diferenţa de sumă. A fost la un moment dat şi o neînţelegere, dar lucrurile s-au clarificat. Eu sper ca şi domnul Negoiţă, şi Nicolae Badea să ajungă la un consens şi lucrurile să funcţioneze”.

“Eu am văzut că Negoiţă a transmis încă o dată prin vocea lui Dănciulescu faptul că vrea să vândă clubul. Bun, acum să fim sincer. Eu nu am văzut o mare îngrămădeală de cumpărători la Dinamo. Am văzut că au fost supărări cu Dinu, că nu ne vindem ţara. Atunci, mai bine să se aleagă praful”.

“La Dinamo, în acest moment sunt doi cumpărători: unul va avea pachetul majoritar, unul va deţine pachetul minoritar. Nu este nicio concurenţă. Am citit despre acest domn macedonean… ce să zic? Nu este nimic”.

Fanii, incluşi şi în noul proiect

Situaţia tensionată în ceea ce priveşte patronatul s-a răspândit şi asupra fanilor lui Dinamo. Există două grupuri de fani care au un proiect prin care vor să ajute clubul: ADPD (Asociaţia Dinamovişti Pentru Dinamo), inițiată de actorul Răzvan Oprea și susţinută de Cornel Dinu şi PCH (Peluza Cătălin Hîldan), sub conduerea liderilor de galerie Elias Bucurică și Nicu Tararache. Thiess promite că noul investitor are un proiect prin care să implice fanii în conducerea clubului:  “Ştiu despre situaţia cu suporterii, văd că există două grupuri care vor să fie incluse în proiectul Dinamo. Ce pot eu să vă spun e că noua conducere va avea un program pentru ca fanii să facă parte din noua conducere. Deocamdată, să putem semna preluarea clubului. Cel puţin una din părţi, domnul Badea, este convins de seriozitatea investitorilor. Cu domnul Badea totul a mers extraordinar, cu domnul Negoiţă doar până la un moment dat. Până s-a pus problema de sumă concret”.

“Au invocat fel şi fel de motive. Noi cunoaştem situaţia şi vorbim cu cine are ce să vândă. Dacă domnul Negoiţă găseşte de cuviinţă să vândă altcuiva, o să îi plătească domnului Badea cât are să îi plătească. Din păcate lucrurile sunt blocate şi poate vom avea deznodământul în decembrie.

Peluza PCH afişând o coregrafie pe Arena Naţională

Probleme cu palmaresul şi sigla

Ionuţ Negoiţă este “strâns cu uşa” de Nicolae Badea. Datoria de 3,2 milioane de euro pe care trebuie să o plătească este doar una dintre probleme. A doua este că palmaresul şi sigla se află tot la Nicolae Badea. Astfel, Negoiţă nu este deloc într-o postură avantajoasă în cadrul acestor negoieri, aşa cum remarcă şi Adrian Thiess:

“Trebuie să ţinem cont că palmaresul şi sigla tot la domnul Badea se află. Deci, chiar dacă îi plăteşte datoria, palmaresul şi sigla sunt tot acolo. Este o situaţie foarte delicată. Săptămâna viitoare este decisivă. Investitorii vin în România să negocieze cu cine este patron în acte în acest moment, cu domnul Badea”.

“Dacă domnul Negoiţă consideră oportună întâlnirea cu ei, va participa, evident. Pentru toate părţile implicate, cea mai bună variantă este ca toţi trei să ajungă la un numitor comun. Şi sunt convins că şi Ionuţ Negoiţă, care are flerul de a face afaceri, să caute și să accepte o soluție comună. El nu a spus public nimic, au mai ieşit clănţăii lui, dar el nu a spus nimic niciodată. Comunicarea mea cu dânsul este extrem de civilizată”.

Ionuţ Negoiţă şi Nicolae Badea
Ionuţ Negoiţă şi Nicolae Badea

Data limită pentru un acord: joi, 10 mai

Thiess a declarat că săptămâna viitoare va fi una hotărâtoare pentru viitorul lui Dinamo, în condiţiile în care va avea loc o întâlnire între Nicolae Badea şi reprezentanţii investitorului străin, discuţie la care va fi invitat şi Ionuţ Negoiţă:

“Eu, totuşi, sper că ajungem la acest acord şi toţi să fie mulţumiţi. Eu sunt încrezător că se va vinde până săptămâna viitoare joi. Aşa ar fi normal, să se facă actele până atunci. Actele şi tranzacţia nu sunt simple. Dar putem ajunge la un acord săptămâna viitoare. Cerinţa principală a staff-ului care va veni este ca în două luni să se pregătească şi la 1 iunie să fie deja în pâine pentru că începe sezonul”.

Surpriză uriaşă: variantă de rezervă din Liga 1 dacă va cădea afacerea Dinamo

Thiess dezvăluie că investitorii au şi o variantă de rezervă din Liga 1 dacă preluarea clubului Dinamo nu va putea fi realizată: “Dacă nu se rezolvă până atunci, există alte alternative. Liga 1 are mai multe oportunităţi, nu? Investitorii vor să se îndrepte spre alte echipe din Liga 1, dacă va cădea această afacere”.

“Planul lor de investiţii şi rezultate este pe termen mediu şi lung, pe patru ani. Nu e totul să bagi bani. Dar există alternative certe, cu cifre impresionante şi nu din ligile inferioare. Focusarea este, însă, deocamdată, pe Dinamo”, a spus Thiess pentru FANATIK.RO.

5 milioane de euro este oferta pe care i-a făcut-o investitorul străin lui Ionuţ Negoiţă

9 mai este data limită pentru un acord între părţi

3,2 milioane de euro este datoria pe care Ionuţ Negoiţă trebuie să o plătească lui Nicolae Badea