Life

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan 2020. Ce este bine să faci pe 27 decembrie

26.12.2020 | 13:30
Traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan 2020 Ce este bine sa faci pe 27 decembrie
ADVERTISEMENT

Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, este sărbătorit Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos și primul martir al Bisericii. Ca în fiecare an, credincioșii respectă cu sfințenie o mulțime de tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de sănătate și belșug în noul an.

Încă din cele mai vechi timpuri se spune că rugăciunile rostite cu această ocazie în faţa icoanei Sfântului Ștefan fac adevărate minuni pentru cei aflați în suferință. De asemenea, sunt pomeniți cei ce au plecat dintre noi în împrejurări dramatice şi sunt interzise cu desăvârșire deplasările în zonele montane sau în locuri izolate.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ştefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudeice. Conform Noului Testament, a fost primul martir creştin condamnat de autorităţile iudaice pentru propovăduirea cuvântului Domnului.

Tradiții obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce să faci pentru a avea parte de sănătate și belșug în noul an

În unele sate, cu precădere din Muntenia, gospodinele nu uită să prepare Pâinicile lui Ştefan, care apoi se împart tuturor copiilor sărmani. „Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde.

ADVERTISEMENT

Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului”, explică specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi pentru adevarul.ro.

Dacă vrem să avem parte de sănătate și spor în casă pentru tot restul anului care vine, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune. Și reconcilierile sunt mai mult decât binevenite în această zi specială.

ADVERTISEMENT

Pe 27 decembrie este bine să le dăruim rudelor bolnave sau păgubite icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă, pentru a reuși să găsească drumul spre vindecarea de toate suferințele care le macină.

În semn de iubire, preţuire şi respect pentru Sfântul Ştefan, dar şi ca dovadă de iubire şi înţelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi”, a declarat  părintele Ramon Eugen Ilie, preot paroh la biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Călăraşi.

ADVERTISEMENT

Este o zi în care trebuie să dăm uitării bârfele, uneltirile și toate celelalte practici care nu ne fac deloc cinste. În plus, Biserica recomandă gospodinelor să amâne treburile prin casă pentru a-l cinsti cum se cuvine pe Sfântul Ștefan, primul diacon și martir al Bisericii.

Sfântul Ștefan, primul martir ucis cu pietre

Conform scrierilor ortodoxe, Sfântul Ştefan a fost un apărător al credinţei adevărate cu privire la Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care S-a născut, a murit, a Înviat şi S-a Înălţat la ceruri pentru mântuirea noastră.

Fiind unul dintre ucenicii Săi, acesta L-a urmat pretutindeni şi a asistat la toate miracolele înfăptuire. În anul 33, autorităţile iudaice l-au condamnat la moarte, deschizând astfel drumul unui impresionant şir de martiri creştini aspru pedepsiţi pentru credinţa lor.

Numele său provine din greaca veche (n.r. Stephanos), înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună” și este purtat de peste 400.000 de români, dintre care aproximativ 300.000 sunt bărbaţi şi peste 100.000 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT