News

Care sunt cele mai frecvente trei boli care apar la câteva luni după testarea pozitivă la Covid-19

Un studiu de amploare, care a avut în vedere mai bine de două milioane de pacienți, arată care sunt cele trei boli întâlnite după vindecarea de Covid-19.
17.02.2022 | 20:14
Care sunt cele mai frecvente trei boli care apar la cateva luni dupa testarea pozitiva la Covid19
ADVERTISEMENT

Un studiu major condus de o echipă de cercetători de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA a descoperit trei boli care pot apărea la o distanță până la cinci luni după testarea pozitivă pentru Covid-19.

În cadrul acestui studiu, au fost analizați 338.024 de pacienți cu vârsta de sub 20 de ani și alți 1.790.886 care aveau peste această vârstă, toți fiind testați pentru Covid-19.

ADVERTISEMENT

Echipa a monitorizat apoi toți subiecții pentru a descoperi care dintre ei dezvoltă noi boli într-un interval de 150 de zile după testare, indiferent de rezultatul testului Covid. Toate semnele sau simptomele care erau absente în intervalul de 18 luni – 7 zile anterioare testării, dar care apare în următoarele 150 de zile, a fost considerat un nou diagnostic.

Cercetătorii au descoperit, astfel, că o parte din cohorta analizată și care a fost testată pozitiv la Covid-19 au fost indivizi care au avut nevoie de spitalizare din cauza gravității simptomelor bolii.

ADVERTISEMENT

Trei boli apar mai des în cazul persoanelor care au avut Covid-19

În privința noilor diagnostice identificate, au fost observate dificultăți de respirație, anomalii ale ritmului cardiac și chiar diabet de tip 2, care erau mai des întâlnite în cazul celor testați pozitiv la Covid-19 și spitalizați, decât în cazul celor cu teste negative. O diferență minoră a fost înregistrată între cazul persoanelor testate pozitiv, dar tratate acasă, și al celor testate negativ.

În privința persoanelor mai tinere, anxietatea și depresia erau mai comune în cazul celor testați pozitiv la Covid-19, decât în cazul celor ce nu au avut boala, indiferent dacă primii au fost spitalizați sau nu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cazul persoanelor testate pozitiv și care au ajuns chiar la ATI, aceștia erau mult mai susceptibili la a suferi de dureri musculare și la a avea probleme cu somnul, chiar și la cinci luni după testul pozitiv inițial, comparativ cu grupul de control, cu teste negative.

Nu este însă clar modul în care Covid-19 cauzează aceste simptome. Unele teorii sugerează că ar fi vorba de o supra-stimulare a sistemului imunitar în prima fază a infecției, un incident ce este greu de stăvilit apoi de corp. Sistemul imunitar ajunge să atace și țesuturi sănătoase ale corpului, inclusiv pancreasul, inima sau plămânii, sporind riscul de diabet, de probleme cu inima sau cu respirația.

ADVERTISEMENT

Autorii studiului susțin că această cercetare arată că este nevoie ca atât pacienții, cât și medicii să urmărească îndeaproape dezvoltarea unor noi simptome sau chiar boli dincolo de prima lună de la infecția cu Covid-19, mai ales în cazul indivizilor care au ajuns la spital sau chiar la Terapie Intensivă.

Fenomenul long Covid, îngrijorător și în România

Și un studiu desfășurat în Marea Britanie a arătat ce se întâmplă în cazul persoanelor care suferă de long Covid, oameni care ajung să sufere probleme respiratorii de lungă durată după infectare și chiar după vindecare.

Fenomenul a fost analizat și în România, iar medicul Beatrice Mahler a discutat în trecut despre situația pacienților care nu se vindecă 100% după ce s-au infectat cu Covid-19. Un studiu desfășurat de Clinica Universitară din Mainz arată că 4 din 10 persoane care au trecut prin boală ajung să sufere și de simptome pe termen lung, ce persistă dincolo de jumătate de an după vindecarea propriu-zisă de Covid-19.

Beatrice Mahler subliniază că ”este însă extrem de important ca oamenii să vină la control, evaluarea să fie individuală” și vorbește despre situația persoanelor care ajung să petreacă în spital săptămâni sau chiar luni întregi și după ce au scăpat de boală. În cazul acestor pacienți, infecțiile respiratorii răspund foarte greu la tratamente, iar unora li s-a schimbat complet viața.

”Este extrem de dur să vezi şi să stai de vorbă cu oameni care înainte de Covid îşi creşteau nepoţii, iar după Covid nu pot să se ridice să bea o cană cu apă”, explica dr. Mahler.

O primă explicație referitoare la persistența unor simptome și la luni bune după vindecarea de Covid-19 este că virusul SARS-CoV-2 ar rămâne prezent în corp chiar și dincolo de 230 de zile după infectarea inițială.

ADVERTISEMENT
Tags: