News

Ce se întămplă cu persoanele care au suferit de „long Covid”. Concluziile unui studiu din Marea Britanie

Afecțiunea long Covid este caracterizată de un număr de simptome care continuă la multe săptămâni după infectarea cu noul coronavirus. Un studiu din Marea Britanie oferă noi explicații.
30.01.2022 | 16:47
Ce se intampla cu persoanele care au suferit de long Covid Concluziile unui studiu din Marea Britanie
ADVERTISEMENT

Aproape 375 de milioane de persoane s-au infectat de la începutul pandemiei. Chiar dacă majoritatea s-au vindecat fără probleme, în anumite situații a fost observat așa-zisul Covid de lungă durată.

Un studiu făcut în Marea Britanie indică faptul că cei care prezintă long Covid ar putea avea vătămări ascunse la nivelul plămânilor, potrivit BBC.

ADVERTISEMENT

Analiza a fost făcută pe 11 persoane care s-au confruntat cu probleme de respirație de lungă durată după infectare. Metoda folosită în cadrul cercetării este una inovatoare. Un studiu de mai mare anvergură este în desfășurare pentru a confirma rezultatele, conform Digi24.

Persoanele care au suferit de long Covid prezintă leziuni ascunse la nivelul plămânilor

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit o metodă nouă de analiză cu gaz de xenon pentru a descoperi problemele care nu pot fi identificate prin analize de rutină.

ADVERTISEMENT

Echipa de experți din Regatul Unit a comparat analize cu gaz de xenon și ale funcției pulmonare în trei grupuri de persoane.

Cercetătorii spun că descoperirile arată de ce dificultățile în respirație sunt un simptom atât de frecvent la cei care au suferit de long Covid.

ADVERTISEMENT

Cine a participat la studiul din Marea Britanie

Cele trei grupuri din cadrul studiului au fost împărțite astfel:

  • persoane cu long Covid și dificultăți în respirație care nu au fost spitalizate
  • 12 persoane care au fost internate cu Covid dar care nu au avut long Covid
  • 13 persoane sănătoase ca grup de control

Folosind o metodă nouă, dezvoltată la Universitatea din Sheffield, toți participanții au inhalat gaz de xenon în timpul unui RMN.

ADVERTISEMENT

Gazul se comportă într-un fel similar cu oxigenul și poate fi urmărit pe imagini. Experții britanici au observat că la persoanele care au avut long Covid, transferul de gaz a fost mult mai eficient decât la persoanele care au fost sănătoase.

Cercetătoarea-șefă, Emily Fraser, susține că este frustrant să nu poți să le explici oamenilor care vin în clinică de ce au dificultăți în respirație. Momentan, studiul nu a fost aprobat academic. El va fi continuat pe un grup mai mare de oameni.

ADVERTISEMENT