Fotbal intern

Trei momente controversate din istoria meciurilor CFR Cluj – Dinamo! Acuzaţii de blat şi bătaia pe banii lui Gigi Becali

27.07.2019 | 14:38
Trei momente controversate din istoria meciurilor CFR Cluj  Dinamo Acuzatii de blat si bataia pe banii lui Gigi Becali
Trei momente controversate din istoria meciurilor CFR Cluj - Dinamo

FANATIK îţi prezintă trei momente controversate din istoria meciurilor CFR Cluj – Dinamo. Cele două formaţii se întâlnesc sâmbătă, de la ora 21:00, în etapa a 3-a din Liga 1, iar “câinii” nu au amintiri prea frumoase din deplasările în Gruia.

Trei momente controversate din istoria meciurilor CFR Cluj – Dinamo. Blatul care a născut “Campioana unei mari iubiri”

Pe 28 noiembrie 1948, Dinamo şi CFR Cluj jucau pentru prima oară în istorie, iar “câinii” obţineau victoria pe teren propriu, scor 1-0. După 25 de ani, cele două formaţii erau implicate într-un meci care a trezit suspiciuni de blat. Dinamoviştii se luptau cu U Craiova pentru titlul de campioană a României în sezonul 1972-1973 şi aveau nevoie de o victorie la o diferenţă de patru goluri în meciul cu CFR Cluj, însă aşteptau şi o înfrângere a oltenilor în partida cu UTA. Cele două meciuri erau restante şi s-au jucautpe 24 iunie 1973. U Craiova ocupa primul loc, cu 39 de puncte şi golaveraj +19, în timp ce Dinamo avea 37 de puncte şi +15.

Înainte de meciul direct, CFR Cluj a jucat un amical la Bochum, iar gurile rele au sugerat că generalii de la Dinamo i-au lăsat pe clujeni să meargă în RFG în schimbul victoriei în campionat. Pe 24 iunie, “câinii” s-au impus pe teren propriu, scor 4-0, în timp ce U Craiova era învinsă de UTA cu 0-1. Titlul ajungea în Şoseaua Ştefan cel Mare, diferenţa fiind făcută de un singur gol. În revista “Flacăra”, Adrian Păunescu lega de numele Ştiinţei o sintagmă care a făcut istorie. În paginile publicaţiei s-au regăsit pozele celor două echipe, iar sub cea a oltenilor trona titlul “Campioana unei mari iubiri”. La Dinamo, sec: “Campioana României 1972-1973”.

Trei momente controversate din istoria meciurilor CFR Cluj - Dinamo
Trei momente controversate din istoria meciurilor CFR Cluj – Dinamo

Dinamo – CFR Cluj 1-0 şi banii primiţi de la Gigi Becali

În 2007, Dinamo sărbătorea ultimul titlu de campioană a României, dar bucuria a fost umbrită de un eveniment petrecut în etapa a 31-a. CFR Cluj şi FCSB se luptau pentru locul 2, care ducea atunci în preliminariile Ligii Campionilor, iar dinamoviştii arbitrau duelul dintre cele două formaţii. Clujenii aveau un avans minim şi urma meciul cu Dinamo, iar Gigi Becali era speriat de faptul că echipa lui ar putea să rateze calificarea în UEFA Champions League. Patronul roş-albaştrilor le-a promis o primă importantă jucătorilor dinamovişti dacă o învingeau pe Dinamo. “Câinii” s-au impus cu 1-0, iar FCSB îşi atingea obiectivul la finalul sezonului.

Recent, Florin Prunea l-a acuzat pe Mircea Rednic că a încasat o bună parte din banii veniţi de la Gigi Becali, ceea ce a dus la o încăierare în vestiarul “câinilor”. “Mai țineți minte celebrul caz cu Lobonț, când l-au bătut jucătorii, când l-au pocnit prin vestiar, pentru că a luat banii la meciul cu CFR Cluj? Cred că știți, că e de notorietate. Cu Steaua! Ăsta (n.r. – Mircea Rednic) a luat de la Steaua de trei ori! A luat și de la morți și de la vii”, spunea managerul general al lui Dinamo.

Dario Bonetti şi-a acuzat jucătorii de blat după un Dinamo – CFR Cluj

La finalul sezonului 2011-2012, CFR Cluj o învingea pe Dinamo, scor 1-0, iar Dario Bonetti, antrenorul “câinilor”, şi-a acuzat fotbaliştii că au fost blat. După meciul jucat în Şoseaua Ştefan cel Mare, Ionel Dănciulescu a dezvăluit acuzele făcute de tehnicianul italian.

“Am fost acuzaţi că nu vrem să jucăm şi că suntem ‘blat’! E simplu, Bonetti ne-a tot repetat zilele astea: ‘Ori nu vreţi să jucaţi, ori sunteţi blat!’. E cea mai neagră zi din viaţa mea, niciodată nu am făcut aşa ceva. Mă retrag din fotbal şi nu mai auziţi niciodată de mine dacă iese cineva şi spune că am făcut ceva necurat”, declara Ionel Dănciulescu.

  • 22 de victorii are CFR Cluj în meciurile directe cu Dinamo
  • 21 de victorii are Dinamo
  • 11 meciuri s-au terminat la egalitate