News

Trei zile suplimentare de concediu de la Guvern! Care sunt angajatele ce beneficiază de decizie

18.04.2019 | 19:35
Trei zile suplimentare de concediu de la Guvern Care sunt angajatele ce beneficiaza de decizie

Guvernul a declarat de curând că vor fi încă 3 zile suplimentare la Guvern. De acestea vor beneficia salariatele care urmează o procedură de fertilizare in vitro, potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. Cererea pentru noul concediu va fi însoțită de o scrisoare medicală care este eliberată de către medicul specialist în condițiile legii, a mai completat purtătorul de cuvânt.

Trei zile suplimentare la concediu de la Guvern! Cine va beneficia de ele?

Nelu, Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului, a anunțat oficial faptul că Guvernul a aprobat cele trei zile de concediu suplimentare plătit pentru salariatele care au suferit o procedură de fertilizare in vitro. Acesta a specificat că cerereaa pentru acordarea noului concediu trebuie să fie însoțită de o scrisoare medicală care este eliberată de medicul specialist în condițiile legii.

“A fost introdusă o prevedere, un concediu de odihnă suplimentar anual plătit, de trei zile, pentru salariatele care urmează o procedură de fertilizare in vitro”, a declarat Nelu Barbu, joi, la finalul şedinţei Executivului. Guvernul arată că măsura în cauză a fost luată pentru prevenirea declinului dermografic și este complementară a inițiativei ”O șansă pentru cuplurile cu infertilitate”, derulată de Consiliul General al Municipiului București.

Zile suplimentare la concediu pentru salariatele care au suferit o procedură de fertilizare in vitro
Zile suplimentare la concediu pentru salariatele care au suferit o procedură de fertilizare in vitro

Concediu de odihnă

Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare. În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, scrie în Codul muncii.

Codul muncii stabilește foarte clar că, „în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.