News

Trupul unui alpinist, găsit după 37 de ani de la dispariție. Cadavrul fusese acoperit de gheață

Trupul unui alpinist german a fost găsit după aproape patru decenii de la dispariția sa în cursul unei ascensiuni în Alpii elvețieni.
29.07.2023 | 15:38
Trupul unui alpinist gasit dupa 37 de ani de la disparitie Cadavrul fusese acoperit de gheata
Ghețarul Theodul din Alpii elvețieni/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Rămășițele umane găsite pe un ghețar din apropierea vârfului Matterhorn din Elveția au fost identificate ca fiind cele ale unui alpinist german dat dispărut din 1986. Descoperirea este ultima dintr-un șir mai lung de cadavre de alpiniști care au apărut ca urmare a topirii ghețarilor din cauza încălzirii climei, scrie BBC.com.

Trupul a fost descoperit la începutul lunii de alți cățărătări care traversau ghețarul Theodul, din apropierea localității Zermatt. Aceștia au observat o gheață cu colțari ieșind din gheață, iar analizele ADN au arătat că trupul îi aparține unui alpinist german care dispăruse în urmă cu 37 de ani. Alpinistul și-a găsit sfârșitul pe când avea doar 38 de ani.

ADVERTISEMENT

Ghețarul Theodul, ca și alți ghețari din Alpi, s-a restrâns ca dimensiuni în ultimii ani. El face parte dintr-o zonă în care se poate schia pe întreaga durată a anului, întrucât are pârtiile aflate la cea mai mare înălțime din întreaga Europă.

Însă ghețarii sunt foarte sensibili la încălzirea globală și și-au redus suprafețele apreciabil. Până în anii 80 Theodul încă era legat de un ghețar vecin, Gorner, dar acum sunt separați. Aproape în fiecare vară ghețarii lasă să apară alpiniști dispăruți de decenii.

ADVERTISEMENT

Astfel, anul trecut a apărut epava unui avion care se prăbușise în 1968 deasupra ghețarului Aletsch. În 2014, a fost găsit trupul alpinistului britanic Jonathan Conville de către un pilot de elicopter care livra provizii unui refugiu montan de pe Matterhorn. Conville dispăruse în 1979, iar familia care nu știa cu certitudine care a fost soarta lui a afirmat că moartea sa într-un mediu pe care-l iubea atât de mult este una „dulce-amară”. În 2015, au fost descoperite cadavrele a doi alpiniști japonezi la marginea ghețarului Matterhorn, cei doi fiind dați dispăruți în urma unui viscol în 1970.

Topirea ghețarilor, o problemă pentru toată Europa

Anul trecut, topirea gheții a provocat chiar modificarea graniței dintre Elveția și Italia. Inițial, frontierea fusese trasată în funcție de canalul de scurgere care colecta apele topite de la ghețari. Micșorarea ghețarului a modificat albia prin care se scurg apele. Rifugio Guide del Cervino, o cabană folosită intens de schiorii și drumeții din zonă, se află acum în Elveția, iar guvernele italian și elvețian negociază o nouă trasare a graniței.

ADVERTISEMENT

Însă topirea gheții are și alte consecințe. Ghețarii sunt esențiali pentru mediu întrucât apa pe care o stochează alimentează fluvii precum Rhin sau Dunărea care, la rândul lor, asigură apă pentru irigații sau pentru răcirea reactoarelor centralelor nucleare. În ultimii doi, nivelul apelor Rhinului a fost prea mic pentru ca barjele să transporte mărfuri din Olanda către Germania și Elveția. De asemenea, apa din ghețari răcește râurile. Fără acest efect, apa devine mai caldă, iar peștii mor.

În 2022, experții elvețieni au fost surprinși să afle că retragerea ghețarilor este mult mai amplă decât se estima. Se pare că aceștia și-au înjumătățit volumul prin comparație cu anul 1931 și se crede că ar putea să dispară complet până la finele acestui secol.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților