Rămășițele umane găsite pe un ghețar din apropierea vârfului Matterhorn din Elveția au fost identificate ca fiind cele ale unui alpinist german dat dispărut din 1986. Descoperirea este ultima dintr-un șir mai lung de cadavre de alpiniști care au apărut ca urmare a topirii ghețarilor din cauza încălzirii climei, scrie BBC.com.
Trupul a fost descoperit la începutul lunii de alți cățărătări care traversau ghețarul Theodul, din apropierea localității Zermatt. Aceștia au observat o gheață cu colțari ieșind din gheață, iar analizele ADN au arătat că trupul îi aparține unui alpinist german care dispăruse în urmă cu 37 de ani. Alpinistul și-a găsit sfârșitul pe când avea doar 38 de ani.
Ghețarul Theodul, ca și alți ghețari din Alpi, s-a restrâns ca dimensiuni în ultimii ani. El face parte dintr-o zonă în care se poate schia pe întreaga durată a anului, întrucât are pârtiile aflate la cea mai mare înălțime din întreaga Europă.
Însă ghețarii sunt foarte sensibili la încălzirea globală și și-au redus suprafețele apreciabil. Până în anii 80 Theodul încă era legat de un ghețar vecin, Gorner, dar acum sunt separați. Aproape în fiecare vară ghețarii lasă să apară alpiniști dispăruți de decenii.
Astfel, anul trecut a apărut epava unui avion care se prăbușise în 1968 deasupra ghețarului Aletsch. În 2014, a fost găsit trupul alpinistului britanic Jonathan Conville de către un pilot de elicopter care livra provizii unui refugiu montan de pe Matterhorn. Conville dispăruse în 1979, iar familia care nu știa cu certitudine care a fost soarta lui a afirmat că moartea sa într-un mediu pe care-l iubea atât de mult este una „dulce-amară”. În 2015, au fost descoperite cadavrele a doi alpiniști japonezi la marginea ghețarului Matterhorn, cei doi fiind dați dispăruți în urma unui viscol în 1970.
Anul trecut, topirea gheții a provocat chiar modificarea graniței dintre Elveția și Italia. Inițial, frontierea fusese trasată în funcție de canalul de scurgere care colecta apele topite de la ghețari. Micșorarea ghețarului a modificat albia prin care se scurg apele. Rifugio Guide del Cervino, o cabană folosită intens de schiorii și drumeții din zonă, se află acum în Elveția, iar guvernele italian și elvețian negociază o nouă trasare a graniței.
Însă topirea gheții are și alte consecințe. Ghețarii sunt esențiali pentru mediu întrucât apa pe care o stochează alimentează fluvii precum Rhin sau Dunărea care, la rândul lor, asigură apă pentru irigații sau pentru răcirea reactoarelor centralelor nucleare. În ultimii doi, nivelul apelor Rhinului a fost prea mic pentru ca barjele să transporte mărfuri din Olanda către Germania și Elveția. De asemenea, apa din ghețari răcește râurile. Fără acest efect, apa devine mai caldă, iar peștii mor.
În 2022, experții elvețieni au fost surprinși să afle că retragerea ghețarilor este mult mai amplă decât se estima. Se pare că aceștia și-au înjumătățit volumul prin comparație cu anul 1931 și se crede că ar putea să dispară complet până la finele acestui secol.